Dojrzałe morele duszone z cukrem, cebulą, imbirem oraz octem winnym i sokiem z cytryny. CHUTNEY MORELOWY SKŁADNIKI 600 gramów bardzo dojrzałych moreli; 1-2 cebule; 100
Kuchnia TomkaDojrzałe jagody zasypane cukrem i pasteryzowane w słoikach na zimę. BORÓWKI W CUKRZE SKŁADNIKI 1 kilogram borówek (jagód) leśnych; 300 gramów cukru; przepis na borówki w
Kuchnia TomkaSyrop z cebuli – babciny sposób na kaszel, przeziębienie i zwiększenie odporności! Ten naturalny lek domowej roboty jest używany już od bardzo dawna, mogą go przyjmować
Blog z ApetytemSos pomidorowy przygotowany z dojrzałych pomidorów doprawionych świeżą bazylią oraz czosnkiem i chilli. DOMOWY SOS POMIDOROWY SKŁADNIKI 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima); pęczek świeżej
Kuchnia TomkaSyrop przyrządzany na bazie cukru z młodych pędów sosny, czyli jej corocznych przyrostów. SYROP Z SOSNY SKŁADNIKI duża siatka młodych pędów sosny, świeżo zebranych; 1 kilogram
Kuchnia TomkaZasypane cukrem dojrzałe i soczyste wiśnie, które ze smakiem wykorzystasz zimową porą. ROSTER WIŚNIOWY SKŁADNIKI 2 kilogramy polskich wiśni; 600 gramów cukru; cukier żelujący; kora cynamonowa
Kuchnia TomkaSuper zdrowy sok z aronii z dodatkiem słodkiego jabłka, które przełamuje cierpki smak aronii. SOK Z ARONII SKŁADNIKI 2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii; 1 kilogram
Kuchnia TomkaPRZECIER POMIDOROWY SKŁADNIKI 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima); łyżka suszonego oregano; łyżeczka mielonego pieprzu; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki oliwy extra vergine; dwie łyżeczki
Kuchnia TomkaSOS DO PIZZY SKŁADNIKI 500 ml domowego przecieru pomidorowego, pasaty lub pomidorów w puszce; 1 cebula; pęczek świeżej bazylii; kilka ząbków czosnku; pół łyżeczki suszonych płatków
Kuchnia TomkaGALARETKA Z POMARAŃCZY SKŁADNIKI 1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO; 2-3 cytryny; 500 gramów cukru żelującego 2:1; przepis na galaretkę z pomarańczy Artykuł
Kuchnia TomkaDŻEM FIGOWY SKŁADNIKI 2 kilogramy dojrzałych fig 200 gramów drobnego cukru 2 pomarańcze 1 cytryna 1-2 laski cynamonu przepis na dżem figowy z pomarańczami Artykuł
Kuchnia TomkaZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH SKŁADNIKI (na kamionkę o pojemności 3,2 litra) 1,5 kilogram buraków czerwonych; główka czosnku; 2 litry przegotowanej, przestudzonej wody; 2 łyżki
Kuchnia TomkaROSTER TRUSKAWKOWY SKŁADNIKI 1 kilogram dojrzałych, polskich truskawek; 300 gramów cukru; przepis na poster truskawkowy do naleśników Artykuł Roster truskawkowy do naleśników pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaKONFITURA Z GREJPFRUTA SKŁADNIKI dziesięć dużych grejpfrutów 1,5 szklanki cukru przepis na konfiturę z grejpfruta ze skórkami Artykuł Konfitura z grejpfruta ze skórkami pochodzi z
Kuchnia Tomka