kolejny przepis na jajecznicę :) Cóż, zima w Łodzi daje mi się we znaki i choć nie ma tu obecnie śniegu, to ciężka aura zupełnie nie pomaga wstać rano z łóżka. Zwłaszcza, że od kilku dni panuje tu albo ciemność, albo półmrok. Aby zupełnie nie oszaleć w tym mieście-widmo zaczynam dzień od kolorowych, pysznych śniadań :) I koniecznie na ciepło! Dziś
Spektrum Smakupomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i świeże liście szpinaku. Kiedy listki zmiękną i wszystko będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę
Spektrum Smakudzieła: Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i po odsączeniu mieszamy z red pesto. Ja mam tym razem gotowe, ale niebawem zrobię domową wersję i podam wam przepis :) Fasolkę i brokuły wrzucamy na sito do gotowania na parze lub po prostu gotujemy również al-dente, kiedy warzywa są gotowe, przyprawiamy je ziołami prowansalskimi. Surówka jest chyba najprostszą sprawą :) Pomidory
Spektrum SmakuDzień dobry! :))) Wybaczcie, że wczoraj nie pojawił się przepis na obiecanego łososia - ale zwyczajnie zabrakło mi czasu i siły na pisanie posta. Cały dzień bardzo aktywny ;) Dziś jest podobnie ale wyłuskałam dłuższą chwilę dla Was i dla bloga :) A więc dziś na salony wkracza Łosoś z trójkolorowym ryżem i paletą warzyw :) Tak wygląda mój lunch box, który zabrałam wczoraj
Spektrum Smakusoldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z tym, że ja nie buduję masy mięśniowej, tylko jestem na redukcji - podam Wam przepis na szybkie i pyszne posiłki o obniżonej kaloryczności i z ograniczoną podażą węglowodanów, które przygotowałam w trakcje lekcji dla siebie. Jak to możliwe, że w pół godziny możemy przygotować 7 posiłków
Spektrum SmakuKochani! Zanim dodam obiecany post z przepisem na 30 minutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion Chia 300ml mleka 0,5% 1/3 kostki chudego twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego light 1 plaster ananasa 1 łyżeczka słodziku (ja od dawna polecam Sussina Gold powder) Do dzieła: Nasiona zalewamy mlekiem, najlepiej wieczorem
Spektrum SmakuZnalazłam dziś chwilę czasu, aby podzielić się z Wami zaległymi przepisami! :) Od dwóch tygodni nie mam laptopa, więc pozostaje jedynie mój bardzo smart telefon :) Kochani, jeśli chcecie być odrobinę bardziej na bieżąco - zapraszam na Facebook :) wrzucam
Spektrum Smakuwiem! Nie było mnie tutaj całe wieki! :) Gamoń :D co zrobić! Ostatnimi czasy ograniczyłam się do Facebook 'a i Instagram 'u, jednak z przypływem wiosennego powietrza postanowiłam publikować ponownie przepisy na blogu. Dziś jako drugi posiłek Kurczak z batatami i świeżymi warzywami! :) Składniki: bataty filet drobiowy pomidor / papryka / cukinia / sałata lodowa / świeży tymianek Do dzieła: Bataty szorujemy (ja osobiście
Spektrum Smakumakaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza gryczana niepalona filet z kurczaka ulubione świeże warzywa olej kokowsy sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz, tandoori masala, yellow curry Do dzieła: Kaszę gotujemy w solonej wodzie
Spektrum SmakuKolejny przepis, który zaczerpnęłam z jednej z grup kulinarnych na FB. Polecam pyszny domowy serek do smarowania zrobiony z jogurtów greckich. Wystarczy tylko dodać ulubione przyprawy i dodatki, dzięki temu uzyskamy różne smaki. Chcemy serek o smaku szczypiorku dajemy sól i troche posiekanego szczypiorku, chcemy serek łososiowy dajemy sól i wędzonego łososia, chcemy serek paprykowy dajemy sól i mieloną paprykę
Monia miesza i gotujezastąpię olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy. Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak
Mia Cucina Sofietalodami. Tym razem postanowiłam poszaleć i lody włożyć do środka. Może nie było w tym nic dziwnego gdyby nie to, że później naleśniki podsmażałam. Robiąc wszystko tak jak w przepisie przekonacie się, że nie ma w tym nic trudnego a efekt jest przepyszny. Naleśniki z wierzchu wychodzą złociste i chrupiące a lody w środku nadal są zamrożone :) 1 szklanka mąki
Mienta blogZiemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu. W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy
Mama Gotujegözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj przepis na pyszny i zdrowy chlebek ziołowy, który możecie zrobić używając swoich ulubionych ziół i ziarenek, chlebek dzięki dodatkowi płatków owsianych jest miękki i puszysty, a dodatek ziół sprawia, że po upieczeniu pięknie pachnie, muszę przyznać, że powinnam zrobić dwa takie chlebki, bo ten znikł w pięć minut:) Składniki : - 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (ja użyłam
zdrowa vege kuchnia