uformowane „Ziarenka kawy” umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja/źródło: Przepisy Aleksandry
Nastoletnie Wypiekanieporcje. Składniki: 2 bataty (ok. 700-800 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Emcia PichciPodstawą dobrej rolady jest puszysty biszkopt, który da się ładnie zwinąć:) Udało mi się w końcu opracować doskonały przepis na taki biszkopt! Bardzo ważne jest również to, aby biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło
Z miłości do słodkościpieca i piecz około 1 godziny ( do tzw. suchego patyczka ) Po ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem. The post Proste ciasto z agrestem i migdałami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaszybkie przygotowanie sałatki. składniki na 5 porcji 1 mały kalafior 1 ogórek szklarniowy 3 jajka ugotowane na twardo pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego czarny pieprz sól przepis Surowy kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. Obrany ze skórki ogórek kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
Smakowite Daniarazem będzie trochę inaczej, bez nowego przepisu, bo ich na blogu jest bez liku. Nie to, żeby już się więcej nie pojawiały, nie, nie, nic z tych rzeczy. Pomysłów mam wiele, a i już gotowych wypieków nazbierało się w folderze sporo. Tylko czasu trochę brak, uwierzcie, staram się jak mogę. Jednak pomyślałam, że tym razem przygotuję Wam pewien poradnik
Słodkie PrzyjemnościZrobię malutką reklamę :) Chciałabym gorąco polecić Wam książkę "Cukiernia Lidla", autorstwa Pawła Małeckiego. Pan Paweł zebrał w jednym miejscu wiele znakomitych przepisów na smakowite ciasta i apetyczne desery. Książka zawiera także receptury na wypieki świąteczne, zarówno bożonarodzeniowe jak i wielkanocne. Znajdziemy tam też pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy
Chocolate Muffin Blogkażdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki
Tradycyjna kuchnia KasiKanapki, kanapki, kanapki, i mam dość kanapek choćby z najlepszym chlebem i dodatkami! Dziś tez wybywam i postanowiłam zrobić sobie na tę okoliczność sałatkę. Proste smaki i zaskakujące połączenie. Przepis z książki "Kipi Kasza". U mnie z połowy porcji poniższej a i tak będzie na dwa razy :) Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko 1 szkl. kaszy gryczanej prażonej
Dzieje kuchennej WiewióryWszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu, a wiele dań tego typu wymaga prostych składników i równie prostych dodatków, jak np. chleb naan . Dziś mam dla Was przepis na kurczaka balti – niesamowicie pyszne i aromatycznie danie. Łatwe do przygotowania w kilkanaście minut i bardzo sycące. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 300 g * duża cebula
Ostra na Słodkozamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej
Moje domowe kucharzenieTakim deserem jest tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Potrawa wolna od glutenu* Ilosć porcji: duża forma od tarty (biała z Ikea) Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Składniki: 500ml śmietanki kremówki 350g ciasteczek owsianych 120g masła ½ puszki kajmaku
Kolizje Smakówjeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku lat przygotowuję dania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa
Moja smaczna kuchniawidelcem i dorzucała kawałki białego sera, ja pozostaję przy śmietanie i owocach bardziej w całości. Na szczęście pogoda zmieniła się. Wróciła werwa i systematyczność. Niebawem pojawią się też nowe przepisy :) a w poniedziałek ruszam do stolicy na finał konkursu na Mistrza Wołowiny... Miłego weekendu
Dzieje kuchennej Wiewióryhave" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet "przekąskowy" z chlebem, musztardą i ostrą, świeżą zieloną papryką. Poniższy przepis to raczej typowo polska wersja, chociaż muszę przyznać, że niewiele różni się od bawarskich Fleischpflanzerl, różnica leży nawet nie w składzie masy mięsnej ile w smażeniu - kotlety mielone bawarskie smaży
Kuchnia Prezydentowej