przepisy - 15596 przepisów (strona:823/1040)

Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 215

oprószamy solą i pieprzem, delikatnie wcierając przyprawy. Ryby odstawiamy do lodówki, dobrze im zrobią dwie godziny w chłodzie. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 1 torebkę kaszy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię obrany i otarty na małej tarce/przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Nastawiamy ratafię 116

Istnieje pełna dowolność co do niej dodacie, czytałam również, że można ją wzbogacać o przyprawy czy też zioła. Skład nalewki zależy od Twojej fantazji :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy 307

Na upalne dni polecam domowy sorbet truskawkowy. Ostatnio bardzo często robiłam szybkie dżemiki truskawkowe. Przy codziennym podjadaniu go, wpadłam na pomysł przerobienia jego na lody. Czytaj

Ana Mari's world
Bawole oczy z czereśniami 172

wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy orzekli, że jest absolutnie pyszne i muszę je robić częściej.  Zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 1 margaryna 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao słoik powideł (użyłam malinowych) wypestkowane czereśnie

Cynamonowe szczęście
Quinoa z pieczonymi warzywami 167

około 20-30 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Upieczone warzywa wymieszać z komosą i posiekaną natką, doprawić do smaku. Wyłożyć na talerz i podawać. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek 266

tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu

SzczyptaSmaQ
58. Najprostsze orkiszowe placki z mango i maślanki 208

Wtedy trzeba szukać jakichś alternatyw, które pozwolą na równie miłe spędzenie czasu. Wczoraj padło na wyjście do kina na Minionki! Uwielbiam te żółciutkie maluszki gadające po hiszpańsku! A dziś, przepis na jedne z moich ulubionych placków. Mango jest jednym z tych owoców, które kocham najbardziej. W połączeniu z maślanką tworzą bajeczną kompozycję smaków, której ciężko odmówić. Dodatkowo, placuszki mają piękny

Be Fit Be Strong
Rolady ze szparagami z kurczakiem i boczkiem 191

Jako, że sezon na szparagi powoli mija, to zachęcam was gorąco do wypróbowania tego przepisu. Szparagi są bardzo zdrowe, a do tego bogate w takie witaminy jak:  B, C, K, sole mineralne, żelazo, potas, fosfor, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę. Ale dosyć teorii - czas brać się za gotowanie

Kolejny blog o gotowaniu
Babka na dwa bydynie 140

Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
granita truskawkowo grejpfrutowa z dodatkiem martini 133

Jeszcze jeden przepis z truskawkami w roli głównej. Tym razem granita truskawkowo grejpfrutowa z dodatkiem martini, doskonale sprawdza się podczas upalnych dni, których ostatnio nie brakuje. Gwarantowane maksymalne orzeźwienie :) potrzebujemy: 400 g truskawek 1,5 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów 3/4 szklanki martini nie całe pół szklanki cukru ( można dodać mniej lub pominąć) Cukier mieszamy z połową szklanki wody. Podgrzewamy

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z owocami 159

panią kojarzę”. Posypało się kilka fajnych propozycji i możliwości. Kurcze, jakie to miłe uczucie. Dziwne, ale miłe. To fajne, że ktoś wyśle SMS-a, zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą

ladykitchen
Moje przepisy w letnim wydaniu magazynu GREEN CANOE STYLE 201

zaprosić do przeczytania letniego wydania magazynu GREEN CANOE STYLE , w którym ode mnie znajdziecie cztery propozycje na proste i szybkie letnie kolacje, oczywiście w stylu śródziemnomorskim. Mój ulubiony przepis to dakos , czyli grzanki z pomidorami, fetą i oregano prosto z Krety (na zdjęciu u góry).  To była moja pierwsza sesja dla jakiegokolwiek magazynu. Bardzo dziękuję Monice z GREEN CANOE

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitury truskawkowe w dwóch odsłonach 117

słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięcia Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi  Powtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu cukru żelującego i zgęstnieniu soku dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki kiwi, pokropione sokiem z cytryny. Następnie przelewamy gorące konfitury do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem

Taste Therapy
Placek z brzoskwiniami 186

Bardzo prosty przepis na puszysty placek z brzoskwiniami :) Składniki: 4 jajka, 100 ml oleju, 1 szklanka ksylitolu (cukier brzozowy) Naturalnie Zdrowe , 3 szklanki mąki, 200 g jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie.  Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy stopniowo

Aga w kuchni
Klasyczny placek z wiśniami 179

ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru migdałowego (lub kropla aromatu migdałowego

les mirabelles