przepisy - 15596 przepisów (strona:814/1040)

Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 188

łyżka masła ghee zielona pietruszka kawałek parmezanu sól, pieprz 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: ugotuj kaszę jaglaną wg  przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i  zeszklij na maśle cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z bobu z marynowaną fetą 145

urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 200

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Koktajl z czarnej porzeczki 186

Zawsze jest w stanie wypić mi pół dużej szklanki - to niesamowite ;) Potrzebujemy (na dwie porcje): 2 garści czarnej porzeczki 1 banan  3 łyżki dżemu malinowo truskawkowego z tego przepisu szklanka mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko umieszczamy w blendrze kielichowym i miksujemy przez pół minuty.  Skomentuj

MamaOskarka
Egipskie CUDA NA PATYKU z kaszą manną! 326

piekarniku! Ja tak robię zawsze są wspaniałe kruche i soczyste w środku! A ile kcal mniej ;-)))), zaoszczędzone wystarczą na deser heheheh ;-))) SMACZNEGO!!! ;-))) Pięknego i aktywnego dnia!  Buziaki! przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl  3majcie kciuki

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka imbirowe bez masła i cukru 200

udanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy

Powiedz dietom nie
Wegańskie brioszki 188

przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe dzięki dużej ilości masła i jajkom. Wegańska wersja nie zawiera ani jednego, ani drugiego składnika, co nie oznacza, że smak odbiega od oryginału. Te miękkie, okrągłe piękności wyjęte

Roślinna - blog wegański
Sałatka z rukoli, łososia i truskawek 305

truskawek w towarzystwie orzechów włoskich i sera camembert to mój ostatni eksperyment kulinarny. Sałatka wyszła świetna, wszystkie składniki świetnie do siebie pasowały. Polecam wypróbować przepis Post Sałatka z rukoli, łososia i truskawek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Makaron z truskawkami 192

cukru waniliowego lub więcej 2 łyżki ubitej śmietany lub twarożku, mascarpone - opcjonalnie do podania, my ostatnio pomijamy Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (mniej niż zwykle) al dente według przepisu na opakowaniu. Truskawki opłukać w chłodnej wodzie, osączyć i odszypułkować. 2/3 truskawek zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym, resztę przekroić na połówki. Mus truskawkowy wymieszać z odcedzonym makaronem i pokrojonymi

Pełny talerz
Preparowana kasza gryczana z truskawkami 152

preparowaną kaszę gryczaną? Polecam Wam, bo jest super. Bardzo zdrowa przekąska, albo świetny dodatek do obiadu lub deseru. Parę dni wcześniej podałam ją  jako dodatek do karkówki  ( przepis)  i smakowała rewelacyjnie polana sosem. Teraz propozycja śniadaniowa. Składniki: 1,5 szklanki preparowanej kaszy gryczanej 1 szklanka truskawek 2 łyżki miodu (lub cukru) 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Truskawki

O kuchni z uczuciem
Sałatka wiosenna 247

szklanka kaszy pęczak lub kaszy bulgur 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu   pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony ser feta. Dodajemy posiekany koperek I majonez. Mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Smacznego

Apetyt na Zielone
Pęczotto z pomidorami. 220

puszki 1/3 szklanki wody 1 łyżka imbiru w proszku szczypta chili sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się gotuje, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany na drobno czosnek. Pora kroimy wzdłuż, a następnie

Apetyt na Zielone
Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami 176

przepis zobaczyłam u koleżanki. Troszkę dopracowałam i jest smacznie, bardzo smacznie. Polecam nie tylko dorosłym, ale i maluchom, które lubią słodkości, a jednocześnie przemycamy kwasy omega3 w siemieniu lnianym i wapń w sezamie. 50g ziaren sezamu zawiera ponad 500 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 50 mg, a żółtego sera

Apetyt na Zielone
Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem. 384

zielonych     sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili

Apetyt na Zielone
Koktajl kasza jaglana+ananas+banany+spirulina. Koktajl zdrowia. 185

szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody sok z połowy cytryny 1/2 ananasa małego 2 banany 1 łyżka spiruliny 2 łyżki miodu 10 kostek lodu Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy. Wszystkie składniki blendujemy . Smacznego

Apetyt na Zielone