Proste i smaczne danie, które nie może się nie udać :-) Robiąc gołąbki zawijane musimy poświęcić na nie nieco więcej czasu, zaś w poniższym przepisie "idziemy na skróty", przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty
Passions hobbies lifesuszonych kwiatów i rozdrobnionych korzeni, zalej szklanką wody. Gotuj 5 minut, odstaw pod przykryciem na 15 minut. Odcedź i pij 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Przepis na mieszankę poprawiającą trawienie: korzenie arcydzięgla (30 g), liście melisy (10 g), owoce kolendry (10 g), kwiaty rumianku (10 g) Zioła zalej 0,75 l białego wina gronowego. Pozostaw ciemnym
Powiedz dietom nieskarb w mojej spiżarni. Pamiętajmy! Do domowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych fiksów i cukrów żelujących. Po co dodatkowo pakować w nie chemię. Wystarczy czas, odrobina czułości i odpowiedni przepis, najlepiej z babcinego zeszytu. Dodatkowo pragnę wspomnieć, że czarne porzeczki posiadają bardzo duże pektyn, dlatego dość szybko robią się gęste i utrzymują swoją konsystencję. Nie trzeba ich dodatkowo "usztywniać". Składniki
Mango PapajaPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki
My Culinary Artoknem czasem pochmurno :( Na poprawę humoru proponuję urocze, proste muffinki z mnóstwem jagód w środku. Smakują jak znane z dzieciństwa nadbałtyckie jagodzianki. Zalety? Proste, szybkie i bardzo owocowe. Przepis ze strony mojewypieki.com. Zapraszam! Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru 150 g jagód 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu
Chocolate Muffin Blogodpowiednio zgęstnieje Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam. przepis stąd Polecam również sok z czarnej porzeczki
Proste Potrawykostkę, przekładamy do pudełka (jeśli zrobimy małą porcję) i wkładamy do zamrażarki, potem wystarczy je wyciągnąć i wraz ze śmietanką zmiksować na gładką masę, mamy błyskawiczne lody. Polecam też przepis na błyskawiczne lody truskawkowe , przygotowywane z mrożonych truskawek, jogurtu i miodu. Jeśli chcemy zamrozić większa partię owoców to polecam zamrozić pojedyncze owoce (truskawki, maliny, jeżyny) lub pokrojone na kawałki (banany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić. Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze. W smaku bardzo ciekawe połączenie. Polecam podawać z sosem. Pulpety z kaszy jaglanej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej
paapilotkaasosem czosnkowym :) Składniki: 3 średnie cukinie 3 marchewki 2 łyżki natki pietruszki 3/4 szklanki mąki jajko łyżka jogurtu naturalnego zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka sól, pieprz Przepis na sos czosnkowy ---> TUTAJ Przygotowanie: Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz
ChilliJemyPiekłam kiedyś serowiec według Makłowicza [ klik ] , to jeden z lepszych serników jaki udało mi się zajadać. Ten przepis to moje wariacje na temat czyli tu odjęłam, tam dodałam i w rezultacie wyszedł całkiem pyszny i pulchny serowiec. Zapraszam do degustacji. Serowiec po mojemu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim blogu dołącza kolejna, tym razem jest to lemoniada z kwiatami czarnego bzu. Przygotowałam ją na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne lemoniady: lemoniada miętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut
Kulinarne przygody Gatityminut* *Uwaga: mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach
Kto ugości moich gości?Hiszpańskie tapas. Przepis przywieziony z wakacji ,jeszcze ciepły :D Uwielbiam tapas ,więc postaram się robić je częściej. Składniki 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego 250 g zielonych oliwek 250 g czarnych oliwek 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 3 drobno posiekane dymki szczypta cynamonu 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy
R'n'G KitchenMniam! Składniki 100 ml tequili 200 ml soku pomarańczowego 40 ml grenadyny lód Przygotowanie Do shakera wrzucamy lód ,dolewamy sok pomarańczowy ,tequilę i mieszamy. Przelewamy do szklanek (przepis na dwa drinki). Do każdej szklanki wlewamy grenadynę
R'n'G KitchenMiałem ochotę na brukselkę ,konkretnie na zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki
R'n'G Kitchen