Bułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren
Bulliomisce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masełkiem z cebulką. Smacznego
MarciochaKucharzyStaram się zwracać uwagę na to, co jem. W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka cieciorki
Fabryka pomysłówobróbki termicznej niż ta ze zbiorów jesiennych. Zostało jeszcze kilka dni, żeby się nią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
bistro mamaksiążce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na przepyszne placki pochodzi od mamy. Podczas jednej z wizyt wspólnie je przyrządzaliśmy. Zrobiliśmy je z kilku porcji. U nas w rodzinie wszystko przyrządza się z kilku porcji:) Jedliśmy je na śniadanie obiad i na kolację. Następnego dnia trochę je urozmaiciliśmy smarując dżemem truskawkowym a mąż dodatkowo dodał ser pleśniowy. Polecamy! Składniki: - 0,7 kg zmielonej dyni
Pan i Pani Smith w kuchniNiedługo Walentynki, może ktoś z Was skusi się na babeczki migdałowe? Jeżeli zostaną Wam z innych wypieków niewykorzystane białka, to właśnie można to zrobić piekąc te babeczki. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, autorka podaje, iż z podanych składników uzyskamy 12 babeczek. Ja robiłam je w większych foremkach w kształcie serduszek i wyszło mi 8 sporych babeczek. Składniki: 6 białek
Moja Galeria SmakuPrzedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki
Moja Galeria Smakupochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujegorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej czekolady, to ciasto w takim wydaniu będzie Wam na pewno smakować! :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . * mąka pszenna- 500 g * kakao- 2 łyżki * sól- szczypta * cukier trzcinowy- 130 g * drożdże świeże 40 g (lub 20 g suchych) * jajka
Kraina Miodem Płynącacenie trzydziestu złotych za kilogram, rzuciłam się na nie niczym lwica, rozbawiając C. niemal do łez. Dumna, przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej
Pożeraczka, czyli raz adobrzenimi bez końca, od razu założyłam jednak, że takich wegańskich próżno szukać nad polskim morzem, dlatego gofrownicę oraz wszystkie potrzebne produkty zabrałam ze sobą. Uruchomiłam własną produkcję według tego przepisu : Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców i cukrem pudrem: Inne śniadaniowe propozycje? Mając przy sobie jogurt sojowy i granolę, wystarczy dorzucić garść świeżych owoców i pyszne oraz błyskawiczne śniadanie gotowe
Roślinna - blog wegańskitaki chlebek jako podwieczorek dla synka. Jest słodki choć nie zawiera cukru, jest też to sposób na wykorzystanie bananów, które już dłużej nie poleżą ;) Podaję z serkiem czekoladowym z przepisu o śniadankach , z masłem daktylowym lub z prawdziwym masełkiem. Idealny też na leniwe weekendowe śniadanie nie tylko dla dzieci. Składniki: 170 g bananów (jeden duży lub dwa małe
NA MOIM TALERZUzimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Z umytych i osuszonych pieczarek odrywamy nóżki a następnie ścieramy je do miski na tarce o dużych oczkach. Do pieczarek dodajemy starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Natkę pietruszki drobno
Smakowite Dania