przepisy - 15596 przepisów (strona:802/1040)

Zupa krem z dyni 91

oknem słońce, ale niech was to nie zmyli, czuć już jesień. Jest po prostu zimno. A jak robi się zimno to i chętniej siegam do sprawdzonych przepisów na zupy. Dzisiaj, równiez pełna słońca, zupa dyniowa. Ma piękny pomarańcziwy kolor i fantastyczny smak. Zachęcam do spróbowania. mała dynia hokaido (ok. 2 kg ) cebula puszka

Polska Zupa
Cebulka prażona 131

mamy swoją domową cebulkę. Najbardziej lubię pieczywo z dodatkiem takiej cebulki bo jest aromatyczne i ma jej smak. Oczywiście można jej użyć do innych potraw. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym 115

czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Piątkowe Inspiracje - Pasta śniadaniowa z twarogiem i rzodkiewką 113

Nasz pomysł na śniadanie - pyszna pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, serem białym i śmietaną. W przepisie celowo nie podaję proporcji, ja wykorzystałam kawałek twarogu pozostały z produkcji  pierogów ruskich , późny szczypiorek i późne rzodkiewki. Wyszło wiosenne śniadanie jesienną porą.  kawałek twarogu szczypiorek kilka rzodkiewek sól pieprz kilka łyżek śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w paski

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIEROGI Z PŁUCKAMI Z MĄKI ŻYTNIEJ PEŁNOZIARNISTEJ 161

kruchości mąki ŻYTNIEJ.Jednak po kilku próbach jego robienia , w końcu ciasto wyszło wspaniałe ,  delikatne w konsystencji i cudownie lekko się wałkowało.Pierogi są wyśmienite , nie czuć podrobami.Polecam - przepis autorski ,choć co tu wymyślać ,podroby to podroby hi hi....uwielbiam je!.    2 szkl.mąki pszenne 1 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 115

łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 3 figi 4 śliwki olbrzymie 1 żółtko+ 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: przygotuj puree z dynii wg  tego przepisu  mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mule w winie porto z salsą 140

lubicie zjeść, tutaj pełna dowolność. Mule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj. Polecam pyszne danie według Ale meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina. Mule w winie porto z salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Karkówka z warzywami 165

Dzisiaj przepis banalnie prosty i szybki. Warzywa na patelnię sprawdzają się zawsze w kryzysowych sytuacjach, gdy chcemy szybko stworzyć jakiś obiad bez konieczności obierania i obrabiania wielu warzyw. Troszkę więcej czasu zajmuje tylko mięso, które trzeba trzymać jakiś czas w marynacie. W marynacie, której nie trzeba już doprawiać. Taką marynatę otrzymałam w ramach współpracy z De Care i to właśnie

My simple kitchen
Orecchiette z brukselką i kurkami 154

Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia. Składniki 120 g brukselki 7 łyżek oliwy z oliwy 250 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny

R'n'G Kitchen
Bułeczki z czarnuszką, ziołami i czosnkiem niedźwiedzim 103

przygotowałam kilka słoiczków suszonych pomidorów, więc postawiłam na włoskie smaki. Suszone pomidory, czarnuszka, mieszanka włoskich ziół i czosnek niedźwiedzi – te trzy ostatnie to niezwykle aromatyczne przyprawy od Kotányi. Przepis jest naprawdę prosty – wystarczy kilka składników i bułeczki gotowe. Zaskoczcie swoją rodzinę i przygotujcie bułeczki z czarnuszką, ziołami i czosnkiem niedźwiedzim. Czytaj dalej... Artykuł Bułeczki z czarnuszką, ziołami

Pasja Smaku
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 173

Dziś zapraszam Was na pyszny i niezwykle szybki przepis. Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku, to idealna propozycja na każdą porę dnia. Ja swoją przygotowałam w ramach drugiego śniadania. Sycąca, łatwa i tania propozycja. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego * 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu

Słodkie okruszki
Pikantny kurczak zapiekany w pomidorach 133

Wiem, wiem, że dzisiaj piątek, ale to danie robiłam wczoraj. Był pyszny obiad i dlatego wstawiam Wam przepis. Nie ma wiele pracy, bo pieczemy go w piekarniku. Zdjęcie mało apetyczne, ale wybaczcie, bo mam problemy ze schylaniem (pęknięte żebro) i ciężko mi przyjąć odpowiednią pozę do fotografowania. Obiecuję Wam jednak , że jak tylko przestanie boleć to zrobię kurczaka jeszcze

O kuchni z uczuciem
.1105. zachciało mi się być cukiernikiem 133

sztuka, haha :) Mimo wszystko i tak miałam stresa, bo były pewne problemy przy wyjmowaniu gofrów, ale ostatecznie przy małej porannej gimnastyce wyszły z gofrownicy cało :) Jeśli chcecie - mogę podać przepis! :) A tytuł dzisiejszego posta bynajmniej nie tyczy się śniadania...Więc czego? Jeśli obserwujcie mnie na instagramie *klik* wiecie już od wczoraj. Jeśli nie - zapraszam na IG - kliknij obserwuj i wiedz

breakfast of dreams
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 136

temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak będziecie też grzeszyć wypróbujecie ten przepis. Polecam. Składniki: 4 przednie golonki 3 małe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka

Smaki Ewy
Sałatka z figami i wątróbką drobiową 148

ciast i deserów, ale są też idealnym dodatkiem do mięs. Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis pochodzi z "Małej Paryskiej Kuchni" Rachel Khoo. Taka Francja-elegancja na talerzu.  Składniki: 1 łyżka klarowanego masła 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki gałązka tymianku 200 g oczyszczonych wątróbek

Smakowity Blog Kulinarny