zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Samo przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą
Codzienne GotowanieMamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu
Codzienne Gotowaniepewnością znane, ja dodałam do niego jeszcze domowe pesto, wszystko skropiłam oliwą i sokiem z cytryny. Efekt okazał się rewelacyjny i wszystkim tę banalną potrawę gorąco polacam. Przepis na pesto podpatrzyłam u Jamiego w "Daniach w 30 minut", zmieniłam jednak nieco proporcje. Składniki : duży pęczek bazylii 50g parmezanu (może być nieco mniej) 50g orzeszków pinii 70ml oliwy z oliwek
Codzienne Gotowanieczuję, że nadal potrzebuję konkretnych, ciepłych posiłków ;) Śniadanie : Tortille z sałatą kurczakiem, pomidorem i buraczkiem, posmarowane jogurtem naturalnym (zamiast majonezu) Lunch : Makaron z tuńczykiem i rukolą (ten przepis już się pojawiał, ale jest tak pyszny i szybki w przygotowaniu, że często go robię) Smacznego
Codzienne GotowanieDziś razem z Malwiną postanowiłyśmy przygotowałyśmy sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem szparagów, jajek i cebuli z jednego przepisu . Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia. Składniki : 300g młodych ziemniaków duży pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 mała czerwona cebula parmezan pieprz Winegert : 40ml oliwy z oliwek extra virgin 40ml octu winnego
Codzienne Gotowaniegrillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki: 1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
Codzienne Gotowaniedobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Dziś postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym przepisem na rybę z ryżem szafranowym. Ryba jak ryba, natomiast ryż jest fenomenalny - polecam! Składniki : 200-250g białej ryby np. dorsz 1 łyżeczka sumaku 1 łyżka nasion kminu 1 duża cebula
Codzienne Gotowaniezaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z kurczaka z ryżem i migdałami. Przepis na nie pochodzi z książki "Kuchnia Libańskia", jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje wprost wybornie! Gorąco polecam! Składniki : 2 duże piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 duże ząbki
Codzienne GotowanieDziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam. Składniki : 2 jajka 1 cebula
Codzienne Gotowanieczasie będzie królowała na blogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kremowego kurczaka w sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa
Codzienne Gotowanieraczej wczesnowiosenne ;) Staram się chociaż, aby jedzenie przypominało mi że jest lato;) Dlatego jem dużo owoców i przygotowuje kolorowe sałatki. Śniadanie : Wegański pasztet z grochu i czerwonej fasoli (przepis wkrótce na blogu) Lunch : Błyskawiczna sałatka: jajko, awokado, pomidor, szynka, sól, pieprz. Przekąska : Banan, nektarynka, brzoskwinia Smacznego
Codzienne Gotowaniemiesiącu trwa turecka akcja u Emilii z bloga Turcja od kuchni , w związku z tym również u mnie na blogu pojawi się kilka przepisów z charakterystycznych dla tego kraju. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami, jako pierwsze danie z tej kuchni postanowiłam przygotować sałatkę fasolową z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się przygotować wydanie mięsne i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Dobrze doprawione mięso z nutą cynamonu i słodkich rodzynek - rewelacja! Danie jest nieco pracochłonne, ale na prawdę pyszne! Zdecydowanie warto spędzić trochę czasu
Codzienne Gotowanieciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis na tak przygotowanego bakłażana znalazłam na tej stronie , wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Składniki : 3 niewielkie bakłażany 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Codzienne GotowanieZapraszam Was na mój kolejny zestaw jedzonka do pracy. Tym razem dominują potrawy, które przygotowywałam w ostatnim czasie na bloga w związku z turecką akcją kulinarną , więcej przepisów z tej części świata znajdziecie na blogu pod hasłem kuchnia turecka . Zapraszam! Śniadanie : Sałatka turecka Lunch : Papryka faszerowana Przekąska : Kiwi PS. Papryki miałam na dwa dni ;) Smacznego
Codzienne Gotowanie