przepisy - 15596 przepisów (strona:788/1040)

Współpraca z Targroch :) 141

ciekawych i przeróżnych składników. Są to takie mix'y owocowo-orzechowe. Przepyszne! Sprawiły ogromną frajdę u mnie w domu! Smakują wszystkim! Są świetnym produktem, którego można wykorzystać w wielu przepisach, a i spożywane samodzielnie smakują genialnie! Warto zaznaczyć, że cena 1 kg paczki jest bardzo atrakcyjna, a ja już nieraz usłyszałam, że za takie koszty to się opłaca

Zdrowie na języku :P
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 182

zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciemny bogaty keks 315

Dzisiaj przepis z dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce

Mała Cukierenka
Krokiety z canalloni z wędzonym dorszem i mozzarellą 143

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne krokiety z makaronu canalloni - to idealna oraz prosta alternatywa dla tych naleśnikowych. Robiłam z różnymi nadzianiemi - a tu zastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania!  (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować

Di gotuje
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 146

soli z chilli zastosowałam proporcję 1 do 1, bo w przeciwnym razie przyprawa byłaby zbyt pikantna. Poza solą morską z chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec na kruchym cieście 704

taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA MAKOWA

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka maślane z żurawiną 125

Przepis podsłuchany i lekko zmodyfikowany.     Składniki: -1 szklanka mąki krupczatki -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki cukru pudru -8,5 dkg masła -5 dkg margaryny -solidna garść żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości

Maminek kulinarny
PLACUSZKI ŚMIETANOWE – najlepsze / obiad w 5 minut 228

Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne placuszki! Do zrobienia w 5 minut, łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Mega puszyste a zarazem lekkie! Są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad. Idealnie smakują solo, z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą albo miodem. Koniecznie wypróbujcie! A potem oczywiście dajcie mi znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Sernik złota rosa 3637

pierwszy kawałek powędrował do moich ust. Wyglądał na delikatny, leciutki i przepyszny. I taki właśnie był :) Po powrocie do Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki. Gorąco polecam! :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 12 dag masła pół szklanki cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami, żurawiną i jarmużem 255

Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami

Smaczna Pyza
Śledzie w musztardzie + film 154

cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka białej gorczycy w ziarenkach 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy   szczypta czarnego pieprzu przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy

Smakowite Dania
Sernik krakowski 187

miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik krakowski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 362

cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć tort tasiemką lub sznureczkiem. Na wierzchu układamy kuleczki czekoladowe. Gotowe! :) Masa do tortu pochodzi z przepisu na Kubankę

Czerwona Porzeczka
Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza. 339

Masa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą mamy gotowy, wyśmienity tort, który nie wymaga jakiś wyjątkowych ozdób, bo ma wyjątkowy smak. Sprawdzony w mojej rodzinie już od kilkunastu lat.. pojawia sie na większości uroczystości i znika do ostatniego kawałka. Polecam

Kuchnia z widokiem na ogród
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 140

najlepsze! A już niedługo rozpocznie się sezon na moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je!  Przepis podpatrzyłam u Małgosi , i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie, a dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego! Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze