przepisy - 15596 przepisów (strona:782/1040)

Zawijane ciasteczka smalcuszki 136

świat rodzinnego pielęgnowania wspólnego przygotowywania i świętowania tego szczególnego czasu. Wiele zmieniło się wokół i we mnie też. Teraz sama  każdego roku sięgam po listę starych rodzinnych przepisów. Na przykład dzisiejsze ciastka były u nas pieczone tylko raz do roku, właśnie na Boże Narodzenie. Nasze smalcuszki  delikatnej nazwy nie mają, ale delikatny smak jak najbardziej. Mama robiła chyba

I tu będę miała takie te
Kruche pierścionki drożdżowe 170

którym zamierzam je przechowywać i dosyć obficie posypuję cukrem pudrem potrząsając naczyniem, aby całe obtoczyły się w pudrze. Ciasteczka są bardzo wdzięczne, kruchutkie i bardzo długo pozostają niezmiennie smaczne. Przepis pochodzi z odległych czasów, kiedy koleżanki mojej mamy wymieniały się w pokoju nauczycielskim swoimi ulubionymi wypiekami. Ciasteczka można upiec nawet miesiąc przed okazją, na którą je przeznaczamy. Smacznego! #ciastka #krucheciasteczka

I tu będę miała takie te
Best brownie ever :) :) :) 114

najgorszymi wrogami, naszymi własnymi strachami. Zatem warto wzmocnić się odpowiednią dawką antystresowej mieszanki orzechowo-czekoladowej, jaką jest przedstawiane dzisiaj brownie orzechowe. W naszym domu od wiosny to ulubiony deser, przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi, ta wersja też jest pyszna, ale po próbie z laskowymi, przygotowujemy właśnie orzechy laskowe z pistacjami

I tu będę miała takie te
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 151

gołąbkami siekanymi", natomiast mój Mąż nazywa je "gołąbki sulmierzyckie". Nie wiedziałam długo skąd ta nazwa. Okazało się, że w jego rodzinnym domu potrawa ta była znana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli od swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej

I tu będę miała takie te
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 139

pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie

I tu będę miała takie te
Panem et circenses - chleba i igrzysk 177

sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego  mniej, nawet 50 g i też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie

I tu będę miała takie te
Tata, tata jest frittata!!! 120

oznacza po włosku omlet, ta wersja jest jednak znacząco różna od naszego zwykłego, raczej śniadaniowego omleta. Podobną  dawno temu znalazłam gdzieś w   starej gazecie. To jest przepis będący kompilacją różnych receptur, poznawanych z różnych źródeł. Najważniejsze, że pozwala dosyć szybko nakarmić rodzinę smacznym kolorowym daniem, pełnym energii potrzebnej na zimowe żywienie hałaśliwej, wesołej gromadki. Kiedy

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 181

autorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić ze światem. To wkrótce, a teraz przepis, który jest  podpatrzony   u Nigelli, nie zapisałam dokładnie, jak szykowała tę potrawę, ale jest to bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację

I tu będę miała takie te
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 135

naszych trudów pod Boże błogosławieństwo.  Dlatego dzisiaj chcę pokazać pewną drożdżową  babkę, która pierwszy raz zagościła w moim rodzinnym domu przeszło 20 lat temu, przepis pochodzi ze starego zeszytu "Ciast domowych". Jest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też  pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba

I tu będę miała takie te
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 158

sporo odniesień do zwyczajowych tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba

I tu będę miała takie te
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 120

parzyć ust i podniebienia, szczególnie wolniej stygnącym jabłkiem.   Idealnie komponują się z zimnym mlekiem. Moje dzieci też tak myślą :) Ach! wspomnienia! Smacznego! A jaki jest Wasz domowy przepis na racuchy? #racuchy #racuchydrozdzowe #racuchyzjablkiem #kolacja #itbmtt

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 154

forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g

I tu będę miała takie te
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 141

przygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie   , na które potrzeba 350 g mąki pszennej  15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych) 1 łyżeczka soli 25 g drobnego cukru 250 g zimnego masła

I tu będę miała takie te
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 149

więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie przepis na dacqoise z orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z truskawkami 109

drożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier. Źródło: kwestiasmaku.com   drukuj przepis

Świat Ciasta