świat rodzinnego pielęgnowania wspólnego przygotowywania i świętowania tego szczególnego czasu. Wiele zmieniło się wokół i we mnie też. Teraz sama każdego roku sięgam po listę starych rodzinnych przepisów. Na przykład dzisiejsze ciastka były u nas pieczone tylko raz do roku, właśnie na Boże Narodzenie. Nasze smalcuszki delikatnej nazwy nie mają, ale delikatny smak jak najbardziej. Mama robiła chyba
I tu będę miała takie tektórym zamierzam je przechowywać i dosyć obficie posypuję cukrem pudrem potrząsając naczyniem, aby całe obtoczyły się w pudrze. Ciasteczka są bardzo wdzięczne, kruchutkie i bardzo długo pozostają niezmiennie smaczne. Przepis pochodzi z odległych czasów, kiedy koleżanki mojej mamy wymieniały się w pokoju nauczycielskim swoimi ulubionymi wypiekami. Ciasteczka można upiec nawet miesiąc przed okazją, na którą je przeznaczamy. Smacznego! #ciastka #krucheciasteczka
I tu będę miała takie tenajgorszymi wrogami, naszymi własnymi strachami. Zatem warto wzmocnić się odpowiednią dawką antystresowej mieszanki orzechowo-czekoladowej, jaką jest przedstawiane dzisiaj brownie orzechowe. W naszym domu od wiosny to ulubiony deser, przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi, ta wersja też jest pyszna, ale po próbie z laskowymi, przygotowujemy właśnie orzechy laskowe z pistacjami
I tu będę miała takie tegołąbkami siekanymi", natomiast mój Mąż nazywa je "gołąbki sulmierzyckie". Nie wiedziałam długo skąd ta nazwa. Okazało się, że w jego rodzinnym domu potrawa ta była znana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli od swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej
I tu będę miała takie tepita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie
I tu będę miała takie tesporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego mniej, nawet 50 g i też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie
I tu będę miała takie teoznacza po włosku omlet, ta wersja jest jednak znacząco różna od naszego zwykłego, raczej śniadaniowego omleta. Podobną dawno temu znalazłam gdzieś w starej gazecie. To jest przepis będący kompilacją różnych receptur, poznawanych z różnych źródeł. Najważniejsze, że pozwala dosyć szybko nakarmić rodzinę smacznym kolorowym daniem, pełnym energii potrzebnej na zimowe żywienie hałaśliwej, wesołej gromadki. Kiedy
I tu będę miała takie teautorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić ze światem. To wkrótce, a teraz przepis, który jest podpatrzony u Nigelli, nie zapisałam dokładnie, jak szykowała tę potrawę, ale jest to bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację
I tu będę miała takie tenaszych trudów pod Boże błogosławieństwo. Dlatego dzisiaj chcę pokazać pewną drożdżową babkę, która pierwszy raz zagościła w moim rodzinnym domu przeszło 20 lat temu, przepis pochodzi ze starego zeszytu "Ciast domowych". Jest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba
I tu będę miała takie tesporo odniesień do zwyczajowych tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba
I tu będę miała takie teparzyć ust i podniebienia, szczególnie wolniej stygnącym jabłkiem. Idealnie komponują się z zimnym mlekiem. Moje dzieci też tak myślą :) Ach! wspomnienia! Smacznego! A jaki jest Wasz domowy przepis na racuchy? #racuchy #racuchydrozdzowe #racuchyzjablkiem #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie teforma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g
I tu będę miała takie teprzygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie , na które potrzeba 350 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych) 1 łyżeczka soli 25 g drobnego cukru 250 g zimnego masła
I tu będę miała takie tewięc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie przepis na dacqoise z orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego
I tu będę miała takie tedrożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciasta