Typowe danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Proponujemy z naszym autorskim nadzieniem. W oryginalnym przepisie stosuje się nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem
R'n'G Kitchenwieprzowej 80 g suszonych śliwek ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Polędwiczkę myjemy, dzielimy ją na trzy części
Miód i pieprzpółki. Ale jedną buteleczkę, zawsze chowam głębiej, tak aby móc porównać kolor, smak i konsystencję z rokiem następnym. Nalewka, choć robię ją od wielu lat według tego samego przepisu, za każdym razem smakuje inaczej. Jest zrywana z tego samego krzaka, dlaczego więc smak jest tak różny? Może przebieg lata? Temperatury? Ilości słońca? A może wszystko razem:) Tegoroczna aronia prawie
na moim stole...prosta w przygotowaniu przekąska do pracy. składniki na około 20 sztuk 3 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 szklanki mleka 1 szklanka cukru 110 g margaryny 3 łyżki kakao przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i margarynę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do rozpuszczonego z mlekiem i cukrem tłuszczu wsypujemy kakao i całość dokładnie mieszamy
Smakowite DaniaWiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik ] Każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Zatem pieczemy? chleb dzis upieczony jest wilgotny, pyszny, z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. i bardzo zdrowy przez dodatek błonnika. Polecam serdecznie. Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem, błonnikiem
Moje Małe Czarowanieżelazo,magnez,miedź i wiele innych.Najlepiej zbierać je gdy są w pełni dojrzałe (żółte) po pierwszych przymrozkach. Można z nich przyrządzić galaretki,dżemy,soki,nalewki .... Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszną nalewkę...doskonała na długie zimowe wieczory ...dla zdrowotności. Składniki: 1,5 kg owoców pigwowca 1 l spirytusu ok 1 kg cukru Owoce pigwowca dokładnie myję,pozbawiam gniazd
Niespełnione zdolności kulinarnejakiegoś czasu chodziły za mną placuszki z buraczków.Nadarzyła się okazja,gdyż gotowałam buraki do słoików(przepis wkrótce) więc parę skradłam.Polecam Wam,są pyszne,zdrowe i bardzo delikatne. Składniki: 3 niewielkie czerwone buraki 2 gruszki lub jabłka 40 dag twarogu jajko 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody łyżeczka cukru sól Buraki ugotować,obrać
Niespełnione zdolności kulinarnebułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana a później delikatnie przewrócić. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniDokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Warzywa powinny dobrze zmięknąć. W razie potrzeby możemy ponownie doprawić do smaku. Źródło: marta-gotuje.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnilubię sałatkę, śledzie też uwielbiam. Czyli jak się to wszystko połączy wychodzi duet idealny. Sałatka ziemniaczana ze śledziem. Pycha! Wcześniej podawałam Wam podobną wersję tej sałatki, ale bez śledzia (przepis) Jeżeli macie ochotę na śledzia w różnych odsłonach to zapraszam tutaj . Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega-3. Polecam
O kuchni z uczuciemtrzeba zrobić krokiety to połączenie idealne na jesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie
NA MOIM TALERZUkupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie. Tym czymś okazał się przepis na racuchy z dodatkiem mąki gryczanej za to bez jajek i z jabłkami. Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie
Dzieje kuchennej Wiewiórycodziennie. Jak w ogole nie można lubieć grzybów. Niskokaloryczne, bogate w błonnik i antyutleniacze…tyle dobroci za darmo. Tylko iść do lasu i grzyby zbierać. Dzisiaj proponuję kolejne przepis z grzybami, a mianowicie tosty ze smażonymi grzybami oraz twarożkiem z pesto i parmezanem. Proste i bardzo smaczne tosty na śniadanie lub kolację. Polecam! Tosty z grzybami Składniki: 3 tosty
codojedzeniaDziś przedstawiam rewelacyjny przepis na bardzo jesienne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ulubiony makaron z kurczakiem i dynią w śmietankowym sosie z palonego masła, podany z parmezanem i uprażonymi orzechami nerkowca. Dorzuciłam jeszcze chrupiącą szałwię i makaron wyszedł przepyszny, polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z dynią i kurczakiem w sosie
karmelowybatonik czy ciastko od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale ten batonik ma być tylko dodatkiem, nie jedynym posiłkiem wciągu kilkugodzinnego pobytu w szkole. Dziś mam dla Was przepis na słodkie tosty do szkoły. Tosty smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Także śmiało, możecie pakować je do plecaków swoich pociech. Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
kolorowotorcikowo