podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 3 białe cebule Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 2 łyżki pikantnego keczupu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 3 cm. Doprawiamy przyprawą do mięsa i ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na chwilkę żeby mięso przegryzło się z przyprawami. Następnie smażymy
VioletoweKucharzenieRewelacyjne, jednakże pracochłonne kotleciki z kurczaka, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i serka. Tradycyjny przysmak z kuchni brazylijskiej w mojej wersji. 2 filety z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 kostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki(...)mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 łyżka keczupu 125 g serka Brie 2 jajka Bułka tarta Ok. 1 l oleju lub smalcu Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy
VioletoweKucharzenietego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: cebulę(...)się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy. Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną
W SMAKfuterkiem, kożuszkiem. Składniki 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 2 srednie buraki 1 mała cebula 1 średnie kwaśne jabłko 2-3 jajka 2-3 filety śledziowe w oleju pieprz 1/2 łyżeczki oleju (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki octu (opcjonalnie) * ilość poszczególnych składników dostosowujemy do naszej miski na sałatkę. Przygotowanie: 1. Warzywa (ziemniaki, marchewkę i buraki) szorujemy(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Filety śledziowe opłukujemy, osuszamy i kroimy, w paseczki lub w kostkę. 5. Do miski na sałatkę (najlepiej przezroczystej - ładnie będzie w niej widać wszystkie warstwy sałatki) po kolei, warstwami, układamy: - śledzia
Kulinarnie z Polką na KresachRÓŻOWEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka MARYNATA: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki keczupu łyżka musztardy paprykowej pieprz czarny i ziołowy, sól tymianek papryka wędzona WYKONANIE: Filety pokroić w paski w poprzek włókien i rozbić lekko na plastry. Posolić trochę. Z jogurtu, keczupu, musztardy i przypraw zrobić marynatę i zanurzyć w niej kawałki kurczaka, obtaczając je dokładnie
Kuchnia BeatyPIERSI KURCZAKA to danie obiadowe, które można przygotować wcześniej. Dla pracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety(...)kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Filet pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki wszystkie składniki wymieszać, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała
Kuchnia Beatygotowanego z warzywami. SKŁADNIKI: filet z dorsza 2 garście płatków kukurydzianych 4 garście bułki tartej cytryna 2 jajka, 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć na kawałki, posypać solą i pieprzem, skropić cytryną, włożyć do lodówki na 1-2h, przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba
Kuchnia Beatysałatki nie wchodzi w grę. Najchętniej przygotowuję sałatki warstwowe - produkty prosto do miseczki- super! To również tego typu sałatka. Jest wiele przepisów na gyros ja mam własny. SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 1/2kg. 5 ugotowanych jajek kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki wędzonych(...)grubości (4-5 mm) papryka konserwowa 1 mała cebula 2-3 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu, około 100ml śmietany słodkiej 12% WYKONANIE: Ketchup, majonez i śmietankę dokładnie mieszamy - sos filet kroimy w drobną kostkę smażymy z przyprawą gyros i drobno posiekaną cebulą, wrzucamy na dno miski, "piszemy" sosem, kroimy bardzo cienko kapustę dodajemy do naczynia- popisać sosem, następnie warstwa
Kuchnia Beatylubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży(...)ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego jogurt naturalny mały 2 kulki mozzarelli WYKONANIE: filet kroimy na paski 3 cm. na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt
Kuchnia BeatyPolecam w zestawie z dietetycznymi frytkami , sosem czosnkowym i glazurowaną marchewką . podwójny filet z kurczaka przyprawa do shoarmy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól 1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki
Szefowa kuchniRozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :) Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki(...)tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia) 2 żółtka sól pieprz Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg) Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdziećmi na zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku(...)się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrobienia domowej wędliny. I tak zaczęła się Nasza zabawa z produkcją domową wędlin oraz wymyślaniem połączeń i smaków, które będą odpowiadały Naszym rodzinom. Na pierwszy ogień poszedł filet z kurczaka. Wędlina wyszła bardzo smaczna, o fantazyjnym wyglądzie. I dziś w ramach lekkich - "fit" poniedziałków zapraszamy(...)właśnie pierwszy przepis. Drobiowa wędlina z szynkowaru Składniki: - 830 g filetu z kurczaka - 1,5 łyżeczki peklosmaczka 1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej 1 łyżka przyprawy John Przygotowanie: Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry. W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą. Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym mięsem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkideserowych. Jej uniwersalność bardzo mi odpowiada dlatego zawsze mam w domowych zapasach przynajmniej jedno opakowanie tej kaszy. Potrawka z kurczakiem i kuskusem SKŁADNIKI: 100 g kaszy kuskus 1 filet z kurczaka 1/2 pora 1 łyżka płatków suszonego pomidora 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka oleju pomidorki koktajlowe Przygotowanie(...)Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki delikatnie posypujemy solą i zalewamy gorącą wodą, ponad poziom kaszy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pokrojony na paski i oprószony solą filet z kurczaka. Gdy kawałeczki kurczaka nie będą już surowe dodajemy pokrojonego w plasterki pora, suszone pomidory oraz jogurt. Całość doprawiamy pieprzem i podsmażamy mieszając ok 4 minuty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy a następnie obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka. Układamy na każdym po 5 listków szpinaku a na nich plasterek sera feta. Całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki i dusimy około 15 minut, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki dodajemy żółty ser - mieszamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy część środka, faszerujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifilety z kurczaka 100 g orzechów włoskich Helio 100 g suszonych pomidorów z oliwy sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a orzechy włoskie siekamy na drobno. Orzechy mieszamy z pomidorami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiady mogłabym jeść codziennie, gdyż z warzywami i kurczakiem możemy tworzyć niezliczoną ilość kompozycji smakowych, które mi osobiście się chyba nigdy nie znudzą. Potrawka warzywna z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka ostra(...)olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy aby nie był surowy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, z papryk usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy na patelnię
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichrzanowym i już ja pierwszy rzut oka wygląda zupełnie inaczej i w rzeczy samej inaczej też smakuje. Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta z kurczaka 300 g sera gouda 1 słoiczek cebulek marynowanych 5 jajek 1 szklanka makaronu muszelki małe 1 puszka kukurydzy 3- 4 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżki(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawa gyros. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach, przekładamy do miski. Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy do sera
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 m l mleka 2 marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona pieprz, sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny 1 łyżka masła 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju grzanki graham do podania PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy(...)Odlewamy z garnka z dynią nadmiar wody i dodajemy cebulę. Całość miksujemy. dolewamy mleko i gotujemy kolejne 5 minut ciągle mieszając. Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zupę - krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente(...)pomidorami i układamy śledzie. Oprószamy pozostałą natką pietruszki. Podajemy tuż po przygotowaniu. Smacznego! Dzisiaj wykorzystałam do przygotowania dania puszkę rybną od firmy GRAAL . Po otworzeniu ujrzałam duży kawałek fileta śledziowego w sosie. Rybka była smaczna i idealnie nadawała się do wykorzystania do dania, nie była rozdrobniona co jest dużym plusem. Smakowała idealnie, wyczuwalny był smak dodatku papryki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję w niewielką kostkę. Selera i kukurydzę
Tradycyjna kuchnia KasiŁosoś smakuje mi w każdej postaci. Najczęściej jadamy robionego na parze. Dzisiaj dla odmiany był z piekarnika z dużą ilością ziół :-) SKŁADNIKI filet z łososia (wielkość wedle uznania) 1 cytryna przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb masło do posmarowania naczynia WYKONANIE Rybę umyć (można pokroić w mniejsze kawałki), przełożyć do miski lub wysokiego naczynia(...)mojemu mężowi na jeden obiad, ale z powodu awarii w Kauflandzie (nie odbijało wielu produktów, w tym mojej ryby na obiad), pojechałam do Auchan i kupiłam tam ogromny filet z łososia, który posłuży nam na kilka obiadów
Passions hobbies lifemogę sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia. Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku ! Składniki frytki karbowane u mnie IGLOTEX filet z kurczaka salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej przyprawa do pizzy SKWORCU olej rydzowy SEMCO olej lniany wielkopolski(...)SEMCO olej z wielkopolski rzepakowy SEMCO czarnuszka sól różowa himalajska glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD ocet balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD Najpierw umyj filet z kurczaka osusz i pokrój w plastry. Posól i wrzuć na patelnię do grillowania. Następnie przygotuj frytki. Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem
Z Kuchni Do KuchniPIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę
Sagneska - gotowanie i lifestylesłyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe(...)świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę
mojewypiekiinietylkorazem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa(...)ciasto odpowiednio zwiększamy, co ja również uczyniłam. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Rybę w cieście piwnym podajemy
mojewypiekiinietylkododatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy- 1 puszka czarnej fasoli- 1 puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona cebula- 1 ząbek czosnku- kilka łyżek majonezu(...)się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym
mojewypiekiinietylkoryby. Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak. Składniki: - filet z dorsza – ok. 1 kg- sól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania rybySkładniki na sos grecki:- 2 marchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora(...)liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę), smażymy porcje ryby z obu stron na rumiano. W międzyczasie na tarce jarzynowej trzemy
mojewypiekiinietylkozbliżającego się Sylwestra!Składniki:500 g filetów śledziowych a'la matias2 cebule100 ml przecieru pomidorowego500 ml mleka50 ml oleju2 łyżki cukru4 łyżki octu10 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy(...)plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu
Smakowity Blog KulinarnyMoje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia cebulasól, pieprz do smakubułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia Zalewa5 łyżek cukru 1 litr wody2 cebule3 listki laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzu(...)czarnego 5 ziarenek kolendrysól do smaku 0,5 szkl octu 10%Przygotowanie:Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim
Ala piecze i gotujemisce. Wtedy pięknie widać warstwy i przenikający przez nie sok z ugotowanego buraczka.Składniki:2 całe solone śledzie (lub ewentualnie 4 pojedyncze filety),3 średnie ziemniaki,3 większe marchewki,2 większe pietruszki,10-12 cm średniego pora(...)średnie jabłko,3 jajka,kilka łyżek majonezu.Śledzie wyfiletować, usunąć drobne ości, opłukać i pokroić w grubszą kostkę lub cienkie paseczki. Jeśli mamy gotowe filety, wtedy wystarczy je opłukać i pokroić. (Śledzi nie moczymy, gdyż nie będziemy dodawać soli do pozostałych składników. Sałatka
Codzienna kuchnia niecodziennafilet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka brązowa 2 łyżkimiód 1 łyżkasól 1/2 łyżeczkiposypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżkiolej lub oliwa 1 łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej
głodny alergikNigella. Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz(...)smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut.Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy
Smakowity Blog Kulinarnysosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g masła, dodatkowo4 filety z piersi kaczki4 gałązki świeżego rozmarynu4 liście laurowe Przygotowanie:W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski z masłem i szpinakiem, delikatnie(...)piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce rozmarynu i liściu laurowym. Widelcem nakłuwamy skórę i smażymy na oliwie około 8 minut skórą do dołu na dużej rozgrzanej patelni. Filety obracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło. W tym czasie na tłuszczu
Smakowity Blog Kulinarnyznalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować!Składniki:Filet z karpia zatorskiego,150 g cebuli1/2 łyżki mąki250(...)czerwonego wina wytrawnego3 gałązki tymianku1 liść laurowy1 łyżeczka cukruszczypta pieprzu cayenne1 goździk1 marchewkanatka pietruszki50g masła25 g rodzyneksól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i namoczone wcześniej rodzynki. Dodajemy mąkę oraz czerwone wino
Smakowity Blog Kulinarnypłaska łyżeczka białego pieprzu- mały ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 150 g lodu - 50 ml wody SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko(...)kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy)- cukier puder, mąkę, przyprawy i żelatynę mieszamy z wodą - pokrojony filet z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wraz z przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy - tak przygotowaną masę wkładamy do woreczka(lub osłonek barierowych) i umieszczamy
Basia w kuchniunika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. składniki: 1 duży filet łososia ze skórą (około 1 ½ kg)1 Himalajski kamień solnydo sosu/glazury2 łyżki soku z limonki2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina)2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki(...)pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie w grillu w temperaturze (180-200°C ) rozgrzewać kamień solny. Na rozgrzany kamień solny wyłożyć łososia i grillować przez około 20-25 minut
naRuszciePostanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!Czas przygotowania: 60 minut(...)warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez
Kolizje Smakówwersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)Składniki:3 cukinie1 marchewka2 cebule3 papryki kolorowe200g pieczarek200g fileta z kurczaka lub indykapuszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)1 mała metka wędzonałyżka koncentratu pomidorowegosólpieprzsłodka i ostra paprykaliść laurowyziele angielskie2 łyżki olejuWykonanie:Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty(...)kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem na 2-3 cm kawałki. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Warzywka dodajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną wody
Walijskie Pichcenieróżne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :))Składniki na 2 szt:2 duże piersi z kurczaka10 plasterków bekonuserek kremowy typu philadelfiaser żółtymały brokułsólpieprzostra paprykaczosnek granulowanyWykonanie:Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia(...)innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st
Walijskie Pichceniemyjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło
Taste Of My DayPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka mrożonego zielonego groszkuok. 150 g dyni, np. Hokaido1/2 selera2-3 ząbki czosnku1/2 cebuliposiekana natka pietruszki2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio1 łyżka ziół do pizzysól i pieprz2 trójkąciki sera topionego2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte(...)czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitSkładniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz(...)kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 łyżeczka cukierśliwki bez pestek zalać letnią wodą na 1 godzinę, potem wodę wylać i śliwki drobniej pokroić matiasy filety zalać w misce zimną wodą i na godzinę odstawić - po tym czasie wodę wylać i matiasy zostawić na sicie aby obciekły z wody - potem pokroić je 2 cm kawałki
W Mojej Kuchni Lubięlaurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut zmieniając ją wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę
W Mojej Kuchni Lubięsztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, seler korzeniowy 1 mały, rzodkiewki 4 sztuki, szpinak świeży 1 pęczek, twaróg 15 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki POZOSTAŁE: filet z dorsza 2 większe, seler nać 2 gałązki, ziemniaki młode 10 sztuk, marchewka 1 pęczek cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju(...)dodać posiekany, opłukany szpinak dodać młody, mały seler starty i rzodkiewki starte, podsmażać z 3 minuty dodać twaróg ze Strzałkowa i mieszając połączyć składniki, zostawić do wystudzenia 2 większe filety podzielić na 3 części każdy i na każdym kawałku nakładać szpinak zwinąć roladkę i wykałaczką spiąć roladki ułożyć w naczyniu do ryb w parowarze w dolnym pojemniku ułożyć
W Mojej Kuchni Lubiętwardo 4 sztuki, cebula 1 mała, papryka marynowana 1 sztuka, filet śledziowy 4 sztuki, koperek 1/2 pęczka, cukier 1 łyżeczka, ocet winny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki filety śledziowe matiasy drobno pokroić w kosteczkę i wsypać do miski cebulę drobno pokroić w kosteczkę, papryczkę marynowaną chilli niedużą drobno posiekać razem z pestkami i wsypać do śledzi jajka
W Mojej Kuchni LubięKolejny dzień, kolejny pomysł...Tym razem całkiem spontanicznie!Zobaczcie co mi wyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety(...)kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią
Kuchnia moimi oczamiprzepisy, tak właśnie ja chcę się z Wami dzielić moimi przepisami.Dzisiaj zapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki 2 średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa(...)kurczaka Prymat por sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18% mąka (2 łyżki) siekany koperek do posypania przed podaniem zioła prowansalskie Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce
Kuchnia moimi oczamikcal, czarne: 40 kcalKolety sojowe a la schabowy (5 sztuk): 93 kcalGotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 gFilet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light!Łyżka majonezu
Czarnawisienkamoich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego(...)np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.Piec
Kulinarny karnet Christopherafilet z dorsza Przyprawa do ryb mąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki
Kulinarny karnet ChristopheraCzęsto wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć
Salonik smakówDietetyczny, zdrowy i smaczny obiad. Uwielbiam ryby, tuńczyka jadam bardzo rzadko, bo trudno go dostać a cena też jest zazwyczaj nieprzystępna. Ale udało mi się znaleźć filety z tuńczyka w Biedronce za przyzwoitą cenę. Dział ryby w tym sklepie jest poza tym zawsze bardzo dobrze wyposażony, choć nie ukrywam, że zależy od lokalizacji danego sklepu. Mam to szczęście(...)sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety z tuńczyka - sól morska - pieprz - sok z cytryny - ryż 3 kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki
SMYKWKUCHNIfarsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Pychota! SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 100g fileta z piersi kurczaka 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 250g szpinaku(użyłam mrożonego) 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz 1 duży ząbek czosnku czosnek granulowany gałka muszkatołowa liść laurowy ziele(...)angielskie PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego Szpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożenia Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskę Dusić przez około 10 minut pod przykryciem Dodać odcedzony makaron oraz ugotowanego
peanutbuttermonsterSkładniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa 200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt. koperek mleko (sojowe, ryżowe lub inne) Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy(...)tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac
głodny alergikpapryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt. oliwki czarne 1/2 szklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet z piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendraolej do smażenia do smakukilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie)jajko kurze(...)niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny nadmiar wody. Paprykę pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, odsączyć. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać papryką, solą i pieprzem (można użyć gotowej mieszanki typu grill lub gyros), podsmażyć na oleju. Do kaszy dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, pokrojone
głodny alergikpowstały dwa płaskie filety. Następnie nałożyłam nadzienie na każdą połowę i zawinęłam - tworząc roladę. Kiedy ułożyłam wszystkie 'roladki' na lekko wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym; posypałam jeszcze raz wszystkie filety bazylią.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(180C) i przykryłam folią, piekłam przez ok.25-30min.Wszystkim smakowało, więc chyba mogę napisać - Polecam
Chocolate Stop TemptingJeśli macie ochotę na wyjątkowe danie musicie wypróbować kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białym winie...obłędne zestawienie... Do kurczaka czerwony ryż od skworcu.com.plSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów(...)małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia sosu. doprawić solą i pieprzem, polać filety
Apetyczna babeczkaplebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren(...)gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy do momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę
ladykitchenMoja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują.składniki:500 g filetów z morszczukaprzyprawa do ryb Kamis3/4 kubka śmietany 12% lub 18%2-3 łyżki posiekanego koperku1 łyżka mąki1/4 szklanki wodysól,pieprzFilety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów z morszczuka ale można również użyć innej
Monia miesza i gotujeSkładniki: 250 g roszponki, 2 filety z kurczaka, 8 pomidorków koktajlowych, 20 g kiełków rzodkiewki, ½ małej dyni, sól(...)smaku, 1 łyżka musztardy, pieprz do smaku, zielone oliwki, olej rzepakowy do smażenia, Sos: 100 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 łyżki ziarenek kapary, pieprz świeżo zmielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu grillujemy, szczyptę soli i pieprzu dodajemy. Mięso studzimy, następnie na paski kroimy. Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę
Moniki SmakołykiSkładniki : dowolna ryba -może być filet rybny 1/3 szklanki octu 2 szklanki wody ziele 3 ziarna , pieprz 4 - 5 ziaren liść laurowy 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru Przygotowanie : Rybę ( najlepiej słodkowodną ) oprawić i pokroić na dzwonka Usmażyć tylko w mące Przygotować zalewę z podanych składników - gotując ja chwilę Do słoja włożyć usmażoną rybę i zalać ciepłą(...)postawić słój do góry dnem - wystudzić i dopiero schować do lodówki Ryba do spożycia jest najlepsza dopiero co najmniej po 2 tygodniach "leżakowania " w zalewie, a wtedy ości skruszeją :), filet szybciej " dojdzie" Przyprawy po zagotowaniu w zalewie - wyjąć , można zostawić tylko ziarna pieprzu . A tę rybkę przygotowała i podzieliła się nią ze mną Zosia i Janusz . Dziękuję
Proste Potrawyudział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę(...)ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni
Proste Potrawykażde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie.Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu. Moja propozycja na dziś(...)zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo
Sajkofanka smakubiałko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki
My Culinary Artużywania bambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru(...)kroimy w paseczki, pozbywając się nasion. 3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym
Tajskie smakiFilet z kurczaka jest rodzajem mięsa, które niezwykle często gości na naszym stole. Jest to chude, zdrowe i szybkie w przygotowaniu mięso. Jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko przejeść, dlatego staramy się wprowadzać do jej przyrządzania rozmaite modyfikacje. Dzisiaj na słodko z ananasem pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego(...)fileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plastry ananasa 100g żółtego sera 50g mąki 50g bułki tartej Jajko Sól ziołowa Łyżka margaryny Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś
Kolizje Smakówspożywczych i zakupić taką rybkę nieco taniej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 filety z łososia lub 1 większy Cytryna Sól i biały pieprz Filet z łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się
Kolizje Smakówfilety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem
Świat Smakuznakiem zupy rybnej na ostro (10 zł), o której marzyłam od pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra (10 zł/100 g)- nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się(...)jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry. Zupa rybna na ostro smażony filet z jesiotra Także tym razem w restauracji było pełno, ale to pewnie znów z uwagi na weekend. Chociaż mam nadzieję, że taki ruch panuje także na tygodniu. Czekając
Pasja Smakusercu stwierdzam, że z wielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa.Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki(...)olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania), wkładam do garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję
W kuchni Karmel-itkiprzypadku smażenia i duszenia na patelni. DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza (mogą być zwykłe filety) 200 - 300g serka topionego w kostce 400g kefiru (duży kubek) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz biały Serek rozpuszczam w odrobinie wody (1/3 szklanki) na gazie. Kiedy dokładnie się(...)się nie zważył. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie, stawiam na palnik i zagotowuję. Ewentualnie doprawiam Rybę, jeśli to polędwiczki, układam w małym naczyniu żaroodpornym, dość głębokim. Jeśli to filety - dzielę je na mniejsze kawałki, długości ok. 10-15 cm (jak polędwiczki) i także układam w naczyniu. Zalewam rybę sosem tak, by przykrywał całkowicie kawałki. Wstawiam naczynie do piekarnika
W kuchni Karmel-itkikolejna smaczna, szybka w wykonaniu i tania pasta. Doskonała na śniadanie, czy kolację. Polecam :) Składniki - biały ser 25 dkg. - puszka filetów z makreli w oleju ( mogą być też filety śledziowe ) - cebulka dymka 2-3 szt. ( zielona i biała część ) - majonez - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz ) Wykonanie Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 2-3 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 2 pomidory 200 ml śmietany 18 lub 30% 1 ząbek czosnku sól pieprz 4 łyżeczki słodkiej papryki 6 łyżeczek ostrej papryki 3 łyżki miodu lipowego oliwa z oliwek makaron typu Tagliatelle Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem paprykę i pomidory wyparzamy
Luźna Kuchniataka duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść
ladykitchenjeszcze urozmaicił smak tego łososia. Jednak wersja z olejem rzepakowym jest i tak bardzo smaczna. Zapraszam na pieczonego łososia z cukiniowym makaronem Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem Składniki 4 filety z łososia po około 200g każdy 3 łyżki jasnego cukru muscovado 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (u mnie nasiona kminku) 1 łyżka słodkiej(...)blaszce/w naczyniu. Do miseczki włożyć cukier, zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę zmiażdżonych nasion kminu lub kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dobrze zamieszać i posmarować miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze
UgotujmyTo.plpapryki • majonez, jugurt naturalny około 3 - 4 łyżki • świeżo zmielony czarny pieprz i sól, nać pietruszki WYKONANIE: Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku Filety pokroić na małe kawałki, włożyć na półmisek Jajka ugotować, pokroić na ósemki Czerwoną cebulę pokroić w piórka , posypać delikatnie solą i odstawić na 5 minut Paprykę wyjąć z zalewy
Kuchnia Beatyklarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, potrawę układamy w misce
Kuchnia Beatyjednej z grup kulinarnych podpowiadali, żeby zamiast wody, użyć mleka. Hm...? Wcześniej o tym nie słyszałam, ale mimo to nie spróbowałam... Dlaczego? Bo trafiłam na czaderskie :) wiejskie filety śledziowe w oleju w cebulką. Miód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego(...)groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to: szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki do szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek
noteskulinarnyfigapizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszam rozgniatając przy tym większe kawałki ryby. Po przesmażeniu całości wbijam jajka i mieszam. Smażę aż całość się połączy a jajka zetną. Do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystałam filety z makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju firmy Grall. Generalnie takie rybki są u mnie w domu bardzo lubiane. Kawałki ryby są dosyć duże, a nie rozdrobnione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiimprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej wielkościkilka cienkich plasterków żółtego sera6-7 małych papryczek pepperoni20 wykałaczek Przygotowanie:Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.Ogórki kiszone pokrój na grubsze plasterki.Cienkie plasterki sera
Ze smakiem i z pasjąpuszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku
mojewypiekiinietylkoduże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki- sok z cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli w płatkachDodatkowo:- dojrzały ananas Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli
mojewypiekiinietylkoLubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem
NA MOIM TALERZUdrobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan
Smakowity Blog KulinarnyZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym...Warstwa sprężystego makaronu.Zielone różyczki brokuła.Kawałki soczystego kurczka.Oblane sosem śmietanowo-serowym.Oprószone startym, żółtym serem.Pycha!Składniki:500
Gospodyni Miejskaobrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć
Oryginalny smakkolację :)Składniki:6 filetów ze śledzia 2 cebulesłoiczek koncentratu pomidorowego 200gketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)papryka konserwowa łyżeczka miodusłodka paprykaszczypta pieprzu olej do podsmażeniaWykonanie:Filety śledziowe moczymy w mleku ok 2h. Następnie kroimy je w paski, pieprzymy i odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy
Walijskie PichcenieSkładniki: filet z dorsza 60 dag, cebula 1 sztuka, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki(...)łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka
W Mojej Kuchni Lubiępapryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu1 łyżka świeżego startego imbiru1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
Kulinarne przygody Gatitypoprzedniego dnia pozostały mi dwie polędwiczki z fileta z kurczaka. Tak na szybko postanowiłam wykorzystać je w jajecznicy. Dziecko z obawami, że nie będzie mu smakować przyglądało się z boku. Po skończeniu, syn powiedział, że jest w szoku, bo jajecznica(...)smakuje wybornie i oddał pusty talerz :) Ja z pewnością jeszcze nie raz powtórzę ten przepis u siebie w kuchni! Składniki dla 2 osób: 5 jajek 2 małe polędwiczki z filetów z kurczaka 1 pomidor 1 mały pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony biały pieprz szczypta pomidorów mielonych Skworcu odrobina masła do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki
Blondynka Gotujemałym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw
Moje Kuchenne Rewelacjebyła smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek 2 łyżki sera żółtego 1 duża cebula Filety [ nie rozmrożone] namoczyć na 1/2 godz.w mleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej rybę i usmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić
Moje domowe kucharzeniełyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle
Sajkofanka smakufiletów śledziowych matjas (500g) 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki
Przysmaki Karolki