spróbowałam potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku
noteskulinarnyfigasię z ciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk
noteskulinarnyfigaspecjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole. Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól kawałek pora grzanki razowe Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka i przykrywamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie miksujemy. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą. Wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidawno, dawno temu... Zostałam poczęstowana nią przez moją koleżankę i od razu wiedziałam, że zagości na stałe w naszym menu. Dzisiaj dokonałam małej modyfikacji oryginalnego przepisu i zapiekłam filet z kurczaka pod serową pierzynką z dodatkiem sera pleśniowego blue ... Może macie ochotę ? Zapiekanka z kurczakiem i porem - dwa sery SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1/2 pora
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifajnie prezentuje się na stole. Kiedy przygotowałam ją pierwszy raz cała rodzina była zachwycona jej smakiem. Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką SKŁADNIKI: 130 g fileta z kurczaka 50 g ryżu garść sałaty roszponka 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapraszamy na ryż z kurczakiem i pieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku. Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet z kurczaka 6 pieczarek 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 250 g szpinaku mrożonego sól pieprz czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka. Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek bułka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI : 400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitradycyjnie a jednak troszkę inaczej. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu co na dziś przygotować to zachęcamy to wypróbowania przepisu. Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej 2 jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałe 2 łyżki majonezu Kielecki Omega-3 2 -3 łyżki bułki tartej 1 - 2 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichce zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMiód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką
Przepisy i porady kulinarnezmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek zgnieciony bokiem noża i posiekany -mix sałat; lodowa, rukola, roszpunka, strzępiasta -boczniaki -sól, pieprz Marynata: -oliwa 3 łyżki -dwa ząbki czosnku
BaRepaspołączenie smaków. Składniki na 2 porcje: 2 fielty z łososia a 200 g 1/2 łyżki soli gruboziarnistej 1 łyżka koledry 30 g świeżego imbiru 1/2 cytryny bio Wykonanie: filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu kawałki łososia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!