średniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić oregano i bazylią, podsmażyć. Przełożyć do miseczki. filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli. Można ugotować makaron i dołożyć
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych piórek, nakłuwamy, układamy skórką do dołu na gorącej, suchej patelni, opiekamy z każdej strony przez około 15-20 minut, zdejmujemy z patelni patelnię(...)deglasujemy cydrem jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, dorzucamy żurawinę oraz doprawiamy cynamonem wrzucamy na patelnię, podsmażamy, podlewamy tłuszczem z kaczki smażymy aż będą miękkie, na wierzchu układamy filety z kaczki, całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny jabłka z żurawiną blendujemy na sos, część owoców możemy zostawić do dekoracji podajemy z ziemniaczkami w mundurkach oraz sosem
Luźna KuchniaWłoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi(...)zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami
Przepisy i porady kulinarnepieczarkach...Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.Zapieczone w piekarniku.Pyszna ryba nie tylko od święta.Polecam! Składniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka pszenna do obtoczenia(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą
Gospodyni Miejskadużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z dorsza100 g niebieskiego sera pleśniowego2 łyżki oleju1 łyżka masłasólpieprzSzpinak:400 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki wodysólpieprzPrzygotowanie:Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek(...)dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami.Smacznego
Oryginalny smakcytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby(...)rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić na mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle
Czerwień i błękitłyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów(...)seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop
Kulinarny karnet Christopherasię pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego, że miały nie mieć tego lodu właśnie, zachęciły mnie również inne napisy , że filety nie zawerają żadnych E-.....w ogóle to opakowanie było jasne jak słońce,klarownie opisane, zero tajemnic, wszystko się miło czytało... Zapragnęłam natychmiast znalezć się TAK DALEKO! Nad Oceanem! Mirunapoławiana jest(...)działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła! A raczej jedziemy nad cudny Ocean tym razem ! Składniki -miruna patagońska, filet- u mnie Abramczyk -ziemniaki pokrojone w cząstki -marchewka poszatkowana -seler naciowy , bo ja mam słabość do selera naciowego- połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie
Z Kuchni Do KuchniNietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz(...)dziękuję. Wykonanie Cebulę drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żółty ser i posiekaną natkę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować
Świat Smakuczas umiliła nam muzyka na żywo. Z dźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były(...)miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było
Sajkofanka smakuzielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej(...)wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki. W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę
Kuchenne Wariacjezamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka(...)ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy
Szefowa kuchnipomarańczy tarty parmezan - 1łyżka sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Czyścimy z ewentualnych błonek. Kroimy na 4 filety. Tak przygotowane filety wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony czosnek . Z połówek pomarańczy i limonki wyciskamy sok i dodajemy do miski z kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy(...)natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ). Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynłyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy(...)rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec aby ładnie wierzch się zarumienił
VioletoweKucharzeniesamej, do której należą akwariowe pielęgnice i pyszczaki. Jest drugim pod względem wielkości produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie. Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić go do piekarnika na dłużej niż(...)kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba wstawić go wcześniej - musi zapiekać się ok. 30 minut. Składniki (dla 2 osób): 2 świeże filety z tilapii 125 g mozzarelli (1 duża kulka) 2 plastry szynki parmeńskiej sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą i wyłożyć do żaroodpornego
W SMAKulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową
e-PrzepisyKulinarneoleju 1 puszka brzoskwiń 1 filet z indyka Przygotowanie: kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut. po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy
Luźna Kuchniaprzygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz(...)sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego 3 szt., polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane
Kuchnia Beatyfiletów a la matias (u mnie ważyły 310 gramów) 1 jabłko 1 cebula (jeśli ostra; a jeśli delikatniejsza to można dodać półtorej) 200 g śmietany 18% - małe opakowanie pieprz Filety płuczemy w wodzie trzy-, czterokrotnie, a następnie pozostawiamy namoczone na noc w lodówce pod przykryciem - ja tak właśnie zrobiłam (przykryłam tylko folią aluminiową, żeby lodówka nie "przeszła" zapachem śledzi(...)dnia wyjmujemy z wody, odsączamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki - wielkość wedle uznania, ja wolę małe. Przekładamy do salaterki Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i dokładamy do filetów Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do salaterki Następnie wlewamy opakowanie śmietany i doprawiamy pieprzem Można przełożyć do słoika, żeby wszystkie składniki się przemacerowały. Wkładamy do lodówki. Śledzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commajeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do mielonego mięsa Wsypujemy majeranek, paprykę, sól i pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie mięso) dobrze się połączą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE filety z kurczaka 2 łyżki mango chutney papryka słodka kmin(...)rzymski czosnek curry sól olej sezam WYKONANIE w misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas. Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem i mango chutney. Lubicie mango chutney? Z czym
Zofianazaspokoić nawet największy głód :) Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :) Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli 2 szklanki płatków kukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka(...)około 600-700 ml wody). Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy Płatki kukurydziane mielimy, przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną. Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby, następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z kurczakiem, rodzynkami i ananasem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 100 g rodzynek 1/2 ananasa świeżego sól olej do smażenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Filet z kurczaka należy pokroić w drobną kostkę, delikatnie oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso zostawić do ostygnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem, a po 3 minutach odcedzić(...)przekroić na pół, usunąć twardą część a następnie miąższ. Zostawić pustą połówkę z ananasa, gdyż w niej podamy sałatkę. Ananasa świeżego pokroić na małe kawałeczki. Filet z kurczaka wymieszać z rodzynkami, ananasem i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Dodać jogurt naturalny, wszystko wymieszać i przełożyć do przygotowanej pustej połówki z ananasa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFilety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak(...)odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w poniedziałkowym "ficie" przedstawiamy pomysł na szybką, zdrową, chudą wędlinę do kanapek. Filet(...)kurczaka świetnie sprawdza się w tej roli, wystarczy dodać do niego ulubione zioła i przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia. Domowa wędlina z kurczaka SKŁADNIKI: 1 duży podwójny filet z kurczaka 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz suszona natka pietruszki Przygotowanie: Podwójny filet z kurczaka podzielić na dwie części, umyć i osuszyć. Musztardę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków Przygotowanie(...)Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i filet z kurczaka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości po czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 6-8 szparagów zielonych sól , pieprz szczypta cukru łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy(...)mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednak możemy urozmaicić danie oprószając mięso dodatkowo ulubionymi przyprawami. Prosto, szybko i smacznie czyli tak jak lubimy najbardziej. Filet z kurczaka z botwinie gotowany na parze SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 8-10 liści botwiny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwiny myjemy osuszamy i układamy na foli spożywczej. Filet z kurczaka oprószamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie awokado. Nam to połączenie bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania. Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet(...)kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta 1 awokado pieprz kolorowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy i osuszamy a następnie rozkładamy na talerzu. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oliwki na plasterki, a fetę w kostkę. Oliwki, fetę i filet układamy na szpinaku. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepisu wykorzystałam Filety z makreli w sosie pomidorowym fit, które otrzymałyśmy do przetestowania od firmy GRAAL . Jak zapewnia producent konserwę wyprodukowano bez dodatku cukru, a w jej składzie filet z makreli stanowi 50 procent. Smak całości jest bardzo dobry, świetnie komponuje się w różnych pastach, a ja najbardziej lubię makrelę w sosie pomidorowym w paście jajecznej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiz kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa ogórkowa SKŁADNIKI: 1 pietruszka 0,5 pora 4 ziemniaki 1 marchewka 0,5 kg ogórków kiszonych 1 filet z kurczaka sól, pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka. Zalewam wodą i dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioddzielanie kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,takie, jak filety z udek. Składniki:-skórka z kurczaka-10 filetów z udek-podwójna pierś z kurczaka-20 dkg wątróbki drobiowej-1 duża czerstwa bułka-duża natka pietruszki-1/2 kostki margaryny-szklanka mleka-bułka tarta-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka(...)Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek. Na farszu układamy warstwę udek. Przykrywamy skórką. Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju
Maminek kulinarnydelikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota!Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw)Składniki:2 filety śledziowe a’la matjas1 burak1 mały ziemniak2 jajka2 korniszony1 duża czerwona cebulaSos:100ml jogurtu naturalnego100ml majonezu1 łyżeczka musztardy1 ząbek czosnku½ łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprzFilety moczymy przez kilka godzin(...)ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy
Kolizje SmakówMała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli(...)Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,aby się zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę. Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając. Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką
Maminek kulinarnycieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety(...)dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy soląi przyprawą do ryb.Odstawiamy na ok. godzinę. Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko
Maminek kulinarnySkładniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy orzechami. Filety wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnybraku czasu. To mój ulubiony przepis na super ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć na niej filety drobiowe
zielonacukinkaSkładniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona cebula2 ogórki konserwoweKilka gałązek koperkuSos:50ml jogurtu naturalnego50ml majonezu½ łyżeczki musztardy1 mały ząbek czosnku¼ łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty(...)według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy w sosie. W środku umieszczamy kawałek ogórka. Dookoła roladek układamy cebulę. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego
Kolizje Smakówdzięki czemu unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. Składniki: Filet z łososia (ze skórą)PieprzOliwa z OliwekKoperek, Oregano, BazyliaKilka plasterków cytrynyPrzygotowanie: Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię(...)rozgrzany kamień wykładamy przygotowane łososia i pieczemy na rozgrzanej soli przez około 15-20 minut. Więcej o himalajskim kamieniu solnym możecie znaleźć na stronie DYNAMIC Centrum Grilla Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym is a post from: naRuszcie.plThe post Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieśmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, na al dente. Filet płuczemy i kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą i grillujemy (tradycyjnie na grillu lub patelni). Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełki prażymy na gorącej patelni z dodatkiem 1 łyżki(...)parze. Sos: kostkę drobiową kruszymy i mieszamy z wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę, jogurt, serki topione, zagotowujemy ciągle mieszając. Na środku talerza zwijamy makaron, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, dodajemy filety z kurczaka, warzywa i dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego
Moniki SmakołykiWielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego wiedząc, że już wkrótce post i trzeba będzie zacisnąć pasa na długie 40 dni. Filety ze śledzia z suszonymi pomidorami i oliwkami firmy Food&Joy [TUTAJ] Trzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach(...)karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.Zabieganym, zapracowanym i nie mającym czasu na przygotowanie śledzi, polecam dwa doskonałe produkty firmy Food&Joy [TUTAJ] 1. Filet ze śledzia z suszonymi pomidorami [TUTAJ] 2. Filet ze śledzia z oliwkami [TUTAJ]Jedna z moich fanek zapytała mnie dlaczego korzystam z produktów firmy Food&Joy, odpowiem
Kulinarny karnet ChristopheraUżyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem(...)położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego. Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut
Kulinarny karnet Christopheramarchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin(...)lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy
Kulinarny karnet Christopheraśledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura z żurawinMatiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki.Plasterki(...)sól i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis na 4 porcje: 4 filety z matiasów1 pomarańcza2 jabłka1 garść winogron3 łyżki chrzanu 1 cebula1 szklanka gęstej śmietanyŚledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze obrać ze skórki i albedo (białe włókna),pokroić na małe cząstki.Winogrona
Kulinarny karnet ChristopheraTaką sałatkę zawsze przygotowuję na Święta, nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki Sałatka śledziowa (szuba) SKŁADNIKI: filety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE(...)Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie odstawić, zalane świeżą wodą na 2 godz. Po tym czasie, odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę
Kuchnia Danusisosem z tamarandywca i sosem sojowym. Mocny i głęboki aromat kuchni z dalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza(...)kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym i sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety z kurczaka, nakrywamy pozostałą częścią pieczarek, zalewamy resztą sosów, Podlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy naczynie i zapiekamy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNI