składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych
Kuchnia ŁukaszaWczoraj bedac na zakupach wzielam ciasto w rulonie myslac, ze to jest tak jak w Polsce ciasto francuskie. Chcialam z niego zrobic ciasteczka z czekolada i dzemem. No i jak postanowilam tak zrobilam. Wyciagnelam ciasto z opakowania podzielilam na 30 kwadracikow i nakladajac czekolade albo dzem formowalam wraz z moja siosra ciastka. Poniewaz dopiero sie ucze cukiernictwa nie byly(...)zbyt ladne ciasteczka. Wlozylam do piekarnika na 10 min i pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac
Klaudynkowa kuchniaokazji Walentynek przygotowałam francuskie pomarańczowe kostki. Takie łatwe i smaczne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego. Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam(...)się do niego zbyt mocno. Ale ciasto na weekend zawsze musi być. Składniki ciasto francuskie XXL (375 g ) 1 jajko 3 łyżki cukru Krem 180 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kremówki 36% skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy wyciśnięty sok z jednej pomarańczy 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Śmietanę z cukrem ubić
O kuchni z uczuciemDzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek
Kulinarne przygody GatityWyrastały do wielkich rozmiarów wiechci i służyły jako ozdoba do bukietów ;) Jednak w tym roku poczytałam trochę i postanowiłam zrobić kilka pyszności z tych smakowitych pączków :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów (obgotowanych) 10 plasterków salami 1 mała papryka Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na równe kwadraty. Obgotowane szparagi i paprykę pociętą w paski zawinąć w plasterki salami, układać
Cakes By Kejtciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć, przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut
Camilla w kuchninadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskimSzampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013życzyAnulla
Fabryka pomysłówczosnek, parmezan i 100 mililitrów oliwy. Masa musi być gładka. Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją. Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka - garść oliwek - kilka listków bazylii - mąka Przygotowanie tarty: Blachę oprószamy mąką(...)ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25 centymetrów. Nacinamy ciasto w narożnikach i zawijamy boki, tworząc centymetrową ramkę. Ubijamy żółtko z łyżką wody i smarujemy mieszaniną ową ramkę. Rozsmarowujemy wewnątrz ramki pesto i rozkładamy połówki pomidorów. Posypujemy całość siekanymi: świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz oliwkami. Wykładamy też plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około
Życie zamknięte w smakuZostało mi trochę mielonej wołowiny i tak się zamyśliłem nad sposobem jej wykorzystania. Nie myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami
BaRepasPomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej
Kuchnia w czekoladzieCiasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje: 1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego 200 g wędzonego boczku(...)mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia). Francuska plecionka
peggiwkuchniSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opak białko jaja, 1 szt cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez
Gotowanie moimi oczamibulionu mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy(...)większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na blasze. Pieczemy w temp. 200 st.C przez około 20 minut . Zupę podajemy z gorącymi pasztecikami
Smakowite Daniapiorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo ,bardzo smaczne.Polecam tym bardziej,ze dzisiaj mamy w handlu juz spory wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!