Składniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki
Moje-pitraszeniePoranek, tak trochę inaczej :D SKŁADNIKI: ciasto francuskie 4 jajka dodatki: to co w lodówce: kiełbasa, pieczarki, ogórki chilli, papryka, gorgonzola, ser zółty Ciasto francuskie pokroić na sześć części. Umieścić je w dołkach foremki do muffinek. Na dno powrzucać dodatki, tyle by jeszcze wbite jajko się tam zmieściło. Jajka delikatnie posolić i popieprzyć. 2 foremkach umieściłam farsz
MarciochaKucharzySezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać. Składniki 275g ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów 300g ostrego żółtego sera 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta soli 2 łyżki śmietany 12-18% kulka mozzarelli oliwa z oliwek roztrzepane żółtko do posmarowania pieprz Przygotowanie Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut(...)główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi odcedziłem, przelałem zimną wodą. Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem. Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło
R'n'G Kitchenprosciutto)sos pomidorowysezamjajko Składniki na sos pomidorowy:2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym
Lawendowe NieboPyszne i szybkie przekąski których smak podkreśla smalczyk Smakowita Pajda Składniki: - ciasto francuskie - żółty ser mozzarella - smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż długiego boku. Każdy plat tniemy na 5 cm paski. Na połowie układamy ser, przykrywamy druga częścią i sklejały dokładnie boki. Smalczykiem smarujemy wierzch każdej sakiewki i pieczemy w piekarniku
Kulinarne życieSzybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim. Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka
Milion Smakówjuż karpatkę, to za mało, młody mamo jeszcze, bo dobre było. Nie chciało mi się, bo roboty przy karpatce jest trochę, to wymyśliłam, że zrobię kremówkę. Kupiłam dwa blaty ciasta francuskiego, upiekłam, zrobiłam domowy budyń i kremówka wyszła pyszna. Już zjedzona, a teraz wołają kolejną ;)) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 litr mleka 4 żółtka 1 całe jajko
kruche babeczkiwydarzeniu rabarbarowe wypieki , jakoś wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności
Kuchenne zapiski Edytydwojga na zakończenie romantycznej kolacji. Składniki (na dwie porcje): 2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około(...)minut. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania
Gotuj z Rumcajsemnaszą linią się zaopiekować. Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne. Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie
Mój Smak na Życiericotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec
W SMAKfirmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno Cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy
Sama słodycz i szczypta chiliosób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane(...)misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut. Kiedy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje. 1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety 1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchnisprostowanie - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje(...)się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja
KUCHARNIA