przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:79/200)

Ciastka francuskie z rabarbarem 155

wydarzeniu rabarbarowe wypieki , jakoś wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności

Kuchenne zapiski Edyty
Jablkowy deser dla dwojga 242

dwojga na zakończenie romantycznej kolacji.  Składniki (na dwie porcje):  2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około(...)minut. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania

Gotuj z Rumcajsem
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 141

naszą linią się zaopiekować. Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie

Mój Smak na Życie
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 167

ricotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec

W SMAK
Francuskie ciasteczka figa z makiem . 167

firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno   Cukier puder do oprószenia ciasteczek  Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy

Sama słodycz i szczypta chili
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 147

osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz  Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane(...)misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut. Kiedy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 276

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 192

sprostowanie  - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje(...)się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie  zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja

KUCHARNIA
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 128

mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli(...)obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi). Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej). Ciasto

ChilliJemy
Pizza rolls 209

wykorzystać ten czas na podanie gościom smacznych i oryginalnych przegryzek. Finger food jest idealne na karnawałowe szaleństwa, no i nie musicie brudzić talerzy :) Pizza rolls to pyszne ruloniki z ciasta francuskiego z przyprawami i farszem przypominającym smakiem pizzę. Zasmakują każdemu fanowi fast foodów, no i nie zajmą dużo czasu podczas przygotowań. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego

W poszukiwaniu inspiracji
Francuskie serduszka 110

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu

Kocham Czekoladę
Ciasto francuskie z pieczarkami i suszonymi pomidorami 238

smaczna przekąska do zrobienia. Idealna na sylwestra, karnawał czy małe, domowe przyjęcie :) Można sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło , 4 plasterki żółtego sera, 150 g pieczarek, 1/2 małej cebuli, 4-5 suszonych pomidorów w oliwie, suszone oregano.  Przygotowanie:  Ciasto francuskie

Aga w kuchni
Ruloniki z paluszkami krabowymi 170

Przekąska albo obiad wybór należy do Was :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) - 1/2 papryki czerwonej - oregano - majonez - keczup Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy odrobinę majonezu, połówkę paluszka krabowego, plasterek papryki oraz szczyptę oregano. Wierzch skrapiamy kroplą keczupu i całość zawijamy w ruloniki. Pieczemy je w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Ekspresowy makowiec 116

kolei podobnie jak bakalie uchodziły za magiczne składniki, w których tkwiły nadprzyrodzone moce. Składniki: 0,5 kg gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 142

Składniki: ( 21sztuk) 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ), 250g pieczarek, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, sól, pieprz, majeranek, jajko, olej. Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną(...)odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki, które należy posmarować roztrzepanym

W kuchni u Moniki