przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:83/200)

ślimaczki z ciasta francuskiego sera i szynki 2303

przepisów Madzi Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl 200 gram sera żółtego ( w plastrach ) 150 gram szynki babuni ( w plastrach ) kethup Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko kethupem, rozłożyć ser żółty, na niego szynkę, ponownie posmarować kethupem, przykryć serem żółtym. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstałą roladę pokroić na 2 - 3 cm plastry ułożyć na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem

Darcia w kuchni
Letnie grzybobranie. 254

Summer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis-połowę malin

Kulinarny karnet Christophera
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 294

Ciasto francuskie, tak jak makarony sprawdzają się idealnie, gdy brakuje nam pomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki, to czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego

Kitchens Alphabet
Zjawiskowe różyczki z jabłek i ciasta francuskiego 136

wyszły nie dość, że łatwe i smaczne, to na dodatek zjawiskowe! Naprawdę wyglądają przepięknie i wszyscy się nimi zachwycają. Nikt nie wierzy, że to takie proste :) Czego potrzebujemy? - opakowanie ciasta francuskiego - 4 jabłka - pół szklanki cukru - 2 łyżki cynamonu - kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie 1. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda, a następnie kroimy na plasterki o grubości mniej(...)więcej 2-3 mm. 2. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i aromatem. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy pokrojone jabłka. Wyjmujemy, kiedy jabłka zmiękną. 3. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwałkowujemy w obu kierunkach. Następnie tniemy je wzdłuż krótkiej krawędzi na paski o szerokości ok. 2-3 cm. 4. Ciasto posypujemy mieszanką cukru i cynamonu - 2 łyżki cukru

two broke sisters
Ciastka z rabarbarem 160

ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura z rabarbarukieliszek do wycinania kółeczek papier do pieczenia skórka z pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160-180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Kroimy je w równe kwadraty. Połowę kwadratów układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach robimy otworki za pomocą kieliszka. Kwadraty z dziurkami układamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka francuskie z marmoladą 258

Nazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :)  Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki(...)arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tartaletki ze szparagami 127

przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 8 szt Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 szklanki jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 179

samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była jak zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie rzucone(...)niechlujny talerz z niechlujnymi ozdobami. Same żeberka smaczne, a to w moich ustach spora pochwała, bo żeberek nie znoszę. Nie rozumiem tylko, po co ten skrawek kupnego ciasta francuskiego. Przepyszny sos. Tak jak w przypadku Pozytyvki, wyszłam z przeświadczeniem, że dostałam to, czego się spodziewałam. 12. Mebloteka Yellow 7/10 pkt Szalony działkowiec, czyli ciasto czekoladowo-pomidorowe z odrobiną pikanterii Sposób

Życie zamknięte w smaku
Ciastka wytrawne z ciasta francuskiego z serem korycińskim 274

Składniki: 1 ciasto francuskie, 6 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów, kilka czarnych oliwek, kilka zielonych oliwek, 2 suszone pomidory w oliwie- przepis , 1/2 ogórka kiszonego, 6 plasterki salami, 30 g Sera Korycińskiego "Swojski"  Czesławy Zarzeckiej, oregano. Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozkładamy. kroimy na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie odciskamy szklankę, tak by w środku był zarys kółka (delikatnie

Aga w kuchni
Ekspresowe rurki francuskie z bita śmietaną 218

Gotowe ciasto francuskie jest super pomysłem zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu na pieczenie skomplikowanych wypieków. A w tym wypadku rurki można upiec wcześniej i przed przyjściem gości ubić do nich tylko śmietanę. Jak się okazuje upieczone rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Smakowy Raj
Paluchy francuskie z kaparami i serem 165

Ciasto francuskie długo się przygotowuje, dlatego często gotowe kupuję, bo można z niego szybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować.    Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam.  Składniki: 2 opakowanie ciasta(...)francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy. Jedną porcją ciasta rozwijamy, nakładamy kapary (na całym cieście), posypujemy serem, doprawiamy chili i pieprzem. Przykrywamy drugim ciastem, nie ściągamy papieru w które było zawinięte. Dociskamy do siebie ciasta

Moniki Smakołyki
Tarta kurkowa 129

Sezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami. Tarta kurkowa Składniki: - 500 g kurek - 1 ciasto francuskie - 300 g boczku wędzonego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę(...)tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zapiekanka francuska z brukselką 127

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)połówki jeżeli były małe lub w grube plastry jeżeli były bardzo duże. Pomidory pokroić w plastry. Masło roztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora

Jadło i czytadło
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 186

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rożki morelowe 146

Składniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdobyCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając(...)Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2). Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.  Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut

Świat Ciasta