przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:88/200)

Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 137

Szybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu  Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy(...)minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie .  Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy.  Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy

MarciochaKucharzy
Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 145

pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy(...)przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem.  W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy

Kolizje Smaków
TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 114

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku  kilka plastrów suszonych pomidorów  1/2 sera feta  2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny  śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano  Przygotowanie  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy.   Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.  Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut

Kukuleczki
PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO 162

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 40 dag sera białego 56 - 60 dag ziemniaków domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku Przygotowanie: Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać włożyć do garnka, zalać wodą , dodać sól i zagotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem di ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować. najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Ser - ser najlepiej przepuścić przez(...)praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CYKORIĄ 161

informacje ze strony Tesco)  Serdecznie polecam eksperymenty z cykorią. Kolejna moja cykoriowa propozycja idealna zarówno na kolację jak i na śniadanie. SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie 2 cykorie 8-10 pieczarek kilka plasterków szynki ser brie lub camembert albo inny tego typu 3 łyżki gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżka miodu sól, pieprz  odrobina masła A jak to zrobić(...)ósemki. Tak przygotowaną podsmażamy na łyżce masła z obu stron do momentu lekkiego przyrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy łyżkę miodu aby się ładnie skarmelizowała. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony

Kuchnia w opałach
Koko z warzywami 348

żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć na dużych oczkach. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej gotującej się wody na 3 min. Kurczaka pokroić(...)Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.  Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego

Gaździnka warzy
Kapuśniaczki 236

tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego  - suszone grzyby bądź pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową nie gotowaną(...)rumienię na odrobinie oleju. Cebulę warto posolić podczas smażenia ponieważ szybciej się usmaży. Mieszam farsz z kapusty, grzybów i cebuli razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładam i kroję na pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych

Tanio smacznie i prosto
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 201

tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA nie są nowością w naszej kuchni(...)przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki serowo - pieczarkowe 143

Składniki:   1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 2 średnie cebule 100 ml śmietanki 50g sera feta, camembert, żółtego ( można więcej ) 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz ( opcjonalnie imbir - wszystko do smaku ) Przygotowanie: Pieczarki obrać ( nie myć bo pompują wodę ) pokroić na większe kawałki ( dobrze je potem czuć ), cebulę pokroić drobno. Rozgrzać olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki(...)jeszcze chwilę smażyć, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Wyłączyć ogień. Pokroić na małe kawałeczki ser feta i camembert i dodać do farszu, wymieszać. Nie podjadać :-) Wypełnić farszem ciasto francuskie ( pamiętamy do ostatniej chwili musi być w lodówce - bo będzie za miękkie ) posypać na wierzchu starym żółtym serem i do pieca na 200st C na 25min, aż się ładnie zarumien

Gaździnka warzy
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 202

nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie(...)cytryny i 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy także utartą skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając

ClauditteMissCooking
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 245

mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik jabłkowy bez pieczenia 507

śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik

Kuchnia Łukasza
Wieniec szpinakowo-pomidorowy 198

Przedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z szynką na cieście francuskim 218

Pizza z gotowego ciasta francuskiego, którą można bardzo szybko przyszykować. Ułożenie składników i upieczenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Pizza - kwiat - na cieście francuskim z kiełbasą parówkową 209

Pizzę w kształcie kwiatu można przygotować bardzo szybko. Wystarczy kilka kiełbas parówkowych, trochę żółtego sera i gotowe ciasto francuskie. Po upieczeniu ma ok. 20 cm średnicy. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję