sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni
Kuchnia Vikiznakomity Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia(...)półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego! PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach! Gorąco polecam
Ratunku obiadciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp
Gotowanie jest łatweskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 jajko sól wykonanie: Ciasto rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty
Domowy Smak Jedzeniamięso. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz masło klarowane do smażenia 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 50g orzechów włoskich płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka Sposób przygotowania: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane
Pyry na GazSkładniki (na 7-8 rogalików): 1 gotowe ciasto francuskie 1 jajko 2 plasterki szynki 2 plasterki sera żółtego 1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło). 2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy
My Culinary Artczerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySkładniki ciasto francuskie 2 płaty ser żółty 10 dkg szynka 10 plasterków pieczarki 10 szt jajko 1 szt czarny sezam sól i pieprz Sposób przygotowania Pieczarki pokroić w plasterki, posypać … Czytaj dalej Francuskie pierożki z szynką i serem
czarrna od kuchniRoladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu
Pyry na GazZima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki:Gotowy rulon ciasta francuskiego5 jabłekcukier puderWykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka
Luźna KuchniaNiestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru
UgotowaćCoś słodkiego? nic prostszego ;) 1 op ciasta francuskiego białko z jajka cukier brązowy śmietana kremówka cukier puder truskawki Ciasto pokroić w kwadraty posmarować białkiem i posypać brązowym cukerm, upiec w temp 210 st przez ok 12 min z termoobiegiem Śmietanę ubić z cukrem pudrem.. Dekorować ciastka przy pomocy dekoratora i truskawkami
Gotowanie jest łatweProste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryPrzepis na mieloną karkówkę wieprzową oplecioną ciastem francuskim. W mięsie zatopiony jest ser żółty, a całość posypana jest ziarnami sezamu. Mięso w cieście dobrze smakuje na ciepło podane na obiad, jak również na zimno jako przekąska. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne