budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie. Występują w przeróżnych wersjach – w zależności od regionu. Co ciekawe warszawska napoleonka może być nazywana kremówką w Krakowie, a we Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem(...)znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone
Poezja smakuczasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięQuiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :) Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem
Atlas Smakówfrancuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami. SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki
Pyry na GazBardzo spodobały mi się kwiatki z ciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :) Najlepsze z kremem waniliowym :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania
Bazując na smakuweekend musi być coś słodkiego i w tym tygodniu polecam rożki z ciasta francuskiego. Do tej pory robiłam tylko ciasto półfrancuskie, na croissanty , a francuskie kupowałam, ale dziś już jestem pewna, że lepiej zrobić je samemu w domu bo jest po prostu smaczniejsze. Opis przygotowania takiego ciasta jest dość długi i pozornie wygląda na skomplikowany, ale nie zrażajcie się
Smaczna PyzaWydawać by się mogło że ciasteczka francuskie muszą być na cieście francuskim, otóż nie. Wygrzebałem w zbiorach przepisów mojej mamy przepis na te ciasteczka który był napisany około 35 lat temu.Składniki :0,5 kg mąki0,5 kg twarogu chudego0,5 kg margaryny5 żółtek ok 1 kg marmolady Przygotowanie :Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka mieszam razem wyrabiając
Mechanik w kuchnifrancuskie. Nie zawsze jednak moża ich użyć zamiennie. Ciasta chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć. W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam(...)pory, a całość lekko złagodziłam delikatną ricottą. Wśród składników na farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest już sam w sobie dosyć słony. Tarta z porem i szpekiem Ciasto:250 dag mąki 120 dag masła 2-4 łyżki lodowatej wody 1 jajko sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche
Mia Cucina SofietaRożki francuskie wypełnione farszem z pieczarek mogą stanowić odrębne danie lub możemy je podać w formie przekąski. Świetnie smakują z barszczem czerwonym. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneTarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć
Smakowity Blog Kulinarnygałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez
Wyprawy kulinarnegrillowe spotkania, na przekąskę, w zasadzie na każdą okoliczność Paluchy serowe!Czasem nie trzeba dużo, żeby zaspokoić własny gust i gust gości - tylko tyle!A może aż? SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie parmezan WYKONANIE: ciasto kroimy na paski 1cm,. posypujemy startym na mayłch oczkach parmezanem, pieczemy 10-15 min. do zrumienienia i gotowe
Kuchnia BeatyGeneralnie z gotowych ciast używam tylko francuskiego, ciasto na pizzę otrzymałam od sąsiadki, wykorzystałam i powiem stanowczo, że wolę swoje. Nie żeby gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku
Kuchenne aromatysałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką
królestwo garówDzisiaj na blogu słodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie
Kulinarne przygody Gatitypożywnej przekąski, szybkiego deseru na ciepło lub obiadu dla dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek, Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię