przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:103/200)

Ciasto francuskie, szpinak, feta i suszone pomidory 187

paszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać, zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane.Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo.Dzięki podpowiedziom koleżanek długo nie musiałam się głowić jak zagospodarować wolny płat ciasta :)Czytaj więcej

bistro mama
Francuski placek z migdałami i rabarbarem 178

Nacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę...Składniki;  35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCUWykonanie;Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar myjemy, obieramy

Anioły w kuchni
Ciasteczka z brzoskwiniami z indyjską nutą. 141

świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór.  Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney.  Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdy kwadrat kładziemy

vegetanie
Tarta z cukinią i szynką 153

Kolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić

Pasja Smaku
Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego 110

przyrządzenia ślimaczków potrzebne są tylko dwa składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 gramów cukru Rozgrzać piecyk do 200 st. C (u mnie termoobieg) Podzielić ciasto na dwie części (tak, aby powstały dwa kwadraty) Posypać blat cukrem i położyć na nim ciasto delikatnie wałkując aby cukier się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 201

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany

Kraina Miodem Płynąca
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 128

powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych       ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy pył z  ZIARENKOWA .            Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Podwójna zakręcona margherita 184

mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta na pizzę. Składniki (na 2 podwójne pizze o średnicy ok. 26 cm): Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Czereśniowe kółeczka francuskie 155

Zrobiłam ciasto francuskie, miałam troszkę czereśni to upiekłam takie kółeczka. Dodałam trochę cukru trzcinowego i ciacha wyszły pyszne. A najlepiej smakowały jeszcze ciepłe.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 168

Dzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną (zdecydowanie wolę potrawy wytrawne), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek. Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować.Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie(...)Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego!Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 122

Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"Składniki:opakowanie ciasta francuskiego9 białych szparagów3 suszone pomidorkiliście świeżej bazyliiparmezansos beszamelowy :szklanka mleka2 łyżki mąki2 łyżki masłasól i pieprzSposób  przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy

Słodkie Przyjemności
Jajko po francusku 130

śniadanie. Składniki: 2 szt. babeczek  z ciasta, 2 jajka, 4 plastry sera żółtego, sól do smaku, pieprz do smaku, koperek do dekoracji. Przygotowanie:  Do gotowej foremki z ciasta francuskiego wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy w połowie dwoma plastrami sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min. Tak upieczone jajko i stopiony ser podajemy

Moniki Smakołyki
Parówki w cieście 140

Smaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, startym żółtym

Garnkowe fanaberie
Serowe składaki z ciasta francuskiego 440

Sylwestra :) I już :) Składniki: 1 ciasto francuskie ok. 200 gramów sera mielonego z wiaderka (ja miałam Łowicki) 1 jajko do posmarowania ciasteczek Ciasto pociąć wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm Każdy pasek posmarować serem Złożyć na pół... ... następnie znowu na pół... ... i złożyć po raz trzeci Nagrzać piecyk do 190 stopni  Przełożyć ciasteczka na blachę wyłożoną papierem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 185

Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbarucukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem waniliowym

bastalena