przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:109/200)

Precelki półfrancuskie z masą serową. 140

dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy

Przepisy i porady kulinarne
POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 120

ciepło, jak również na zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim

słodki bratek
Walentynkowe ciasteczka. 132

kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej  strony(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko białko (do posmarowania wierzchu: cukier kryształ (do posypania wierzchu) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem

zadanie-gotowanie
Tarta z botwinką i cukinią 188

się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia  chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki 1 cukinia - dałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku

Stare Gary
Ekspresowa tarta szpinakowa 114

skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów  woda sól  Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Tarta z twarogiem, kozim serem i batatmi 227

lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis  dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe ciasto kruche, opcjonalnie gotowe ciasto francuskie   250 gram twarogu chudego 250 ml jogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja 20 gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze

Mango Papaja
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 155

Chrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo

Smakowity Blog Kulinarny
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 121

Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko,  1/2 szklanki cukru,  2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać

Z miłości do słodkości
Quiche ze szpinakiem i serem feta 103

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę

wyzwania kuchenne
Naleśnikowo-kiełbasiana przekąska 114

dużo mówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać  żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki  ciasto naleśnikowe  1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka

Eli Gotowanie
Tarta ze szparagami. 179

sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi wkładamy na 3 minuty

Ladylaura.
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek

Symfonia Smaków
Napoleonka- kremówka 388

kremówkę. Choć znawcy mowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach. Składniki:2 gotowe ciasta francuskie do pieczenia(puff sheets)Krem budyniowy:2 szkl mleka150 gr cukru0,5 szkl kremówki6 zółtek4 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka zwykłaej mąki500 ml + 1 szkl kremówki1 śnieżka Wykonanie: Z gotowego

Smaki Edyty
Pizza z wędzonym łososiem na cieście francuskim 139

Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego XL 200 g wędzonego łososia przyprawa do ryb 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 4 plastry żółtego sera ( lub ser mozzarella) 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Łososia podzielić na małe kawałeczki, pomidorki pokroić na ćwiartki, natkę drobno pokroić. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na dwie części rozłożyć łososia i posypać niewielką

A Ty Smakuj Mnie
Tarta z pomidorkami cherry 171

pomidorków cherry 250 g sera ricotta  ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy.  Ser cheddar ścieramy

Cukier&Puder

Proponowane wyszukiwania