wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną(...)bezy, wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć krem, przykryć bezą, rozsmarować resztę kremu i przycisnąć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki.Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami.Smacznego!Egzaminy zaliczone. Dwa z trzech. Na wyniki ostatniego będę czekać około trzech tygodni. Cóż, postaram się po prostu o nim zapomnieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewalić, ale mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze ze specjalną maszyną do wałkowania. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń(...)raczy. Chciałabym tak umieć wpływać na ludzi poprzez moją pracę. 8. Gdzie widzisz siebie za 10 lat? W mojej małej kawiarence, z której ludzie będą wychodzić szczęśliwsi o kawałek ciasta. 9. Jakie jest Twoje największe dziwactwo albo fanaberia? Nie mam dziwactw... Albo inaczej: mam ich tyle, że lepiej nie zaczynać... 10. Jaki jest Twój ulubiony serial? I znów: jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswoimi drogami. Jak nie odpowiadają mu narzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach z nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny(...)zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru
królestwo garówkrólewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenMiałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego
Ugotujmy Cośtosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh
Chilli Czosnek i Oliwanajważniejsza kwestia, czyli jak polecam to jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały mi dostarczone z firmy Rolnik, linia produktów
Blendmansię. Do tego sos truskawkowy z dodatkiem chilli. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie ten smakołyk. Na blogu znajdziecie również inne propozycje podania tego sera. Camembert z ananasem lub zapiekany w cieście francuskim Składniki: 2 serki camembert 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany bułka tarta sól olej do smażenia 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka cukru chilli pieprz Wykonanie: Serki przekroić na dwie połówki
O kuchni z uczuciemstopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta francuskiego (przepis już niebawem na blogu
gutfutCiasto na niedzielę - Rurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym - Marcepanowy Kącik – Ptysie i eklerki - Izioni pyszne smaki – Ptysie - Esmeralda ze smakiem – Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - W garach u Gosi
mojewypiekiinietylkomożna zrobić z sera. Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie www.tygodnikzamojski.pl w zakładce "Gotuj z TZ" Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno
Ciastka - domowe słodkościTARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjedna to jak nic wkrótce się przebudzi) pędzę na wieczorną herbatkę :-) A dla Was mam jeszcze jeden przepis, umówmy się, że to taki bonus dla wyjątkowo zabieganych ;-) Wystarczy, że ciasto francuski rozwiniecie, pokroicie w prostokąty z dziurką na środku, przepleciecie jak faworki i usmażycie w gorącym oleju na złoty kolor - roboty dosłownie 10 minut, a zawsze coś tłustego będzie
Czary - gary w kuchniPollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone kotlety rybne - Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej - Łososia w cieście francuskim Wydrukuj przepis The post Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkociepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą. Zobaczcie też: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z jabłkami na cieście francuskim function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Kuchnia Bazyliigruszką 2016-04-06 13:41:03 Ilość porcji: 4 Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny
Wędrówki po kuchniekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów
Mania WypiekaniaPamiętajcie tylko o dokładnym obraniu ryby z ości! A jeśli nie macie ochoty na faszerowanie, możecie przygotować sałatkę z makrelą i jajkiem i umieścić ją w miseczkach z ciasta francuskiego, będzie fajną przystawką na stole :) Polecam! :) Składniki: 6 jaj makrela 2 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz (u mnie dosyć
Czerwona Porzeczkasposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek
bistro mamaogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim
Monia miesza i gotujeWariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion SmakówPotem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotujeTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami
W kuchennym oknie Ewyindyka z pieczarkami i papryką __________________________________ #5 Pieczarki faszerowane __________________________________ #6 Mini tortille __________________________________ #7 Sałatka z brokułem i kalafiorem __________________________________ #8 Muffinki z serem i szynką __________________________________ #9 Sałatka gyros __________________________________ #10 Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami __________________________________ #11 Krokiety z serem i pieczarkami __________________________________ #12 Tortilla
Kolejny blog o gotowaniupewno spędzimy ten wieczór uroczyście. Jedni na balach, inni w domu,w gronie przyjaciół, znajomych , rodziny. Dla tych drugich proponuję kilka ciekawych, smacznych i szybkich przekąsek. Róże z ciasta francuskiego Spiralki z serem Roladki z szynki Roladki Przystawka z łososia Pomidory z mozzarellą Przekąska Serek pleśniowy z oliwkami Przekąska SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyidealne na przekąski. Zwłaszcza na imprezach. Pizze lubi w zasadzie każdy. Podstawowy problem z jej zrobieniem jest taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto. W tej wersji, stosujemy gotowe ciasto francuskie, żeby gotową przekąskę mieć na stole już w 25 minut. Tym razem jako nadzienia użyjemy klasycznego polskiego połączenia kiełbasy z cebulą i serem
Milion SmakówPoniżej kilka wcześniejszych przepisów z bloga, które również zdadzą egzamin w karnawale :) 1. Wegańskie brownie - wystarczy pokroić na kawałki i ładnie podać 2. Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek 3. Muffinki cytrynowe z białą czekoladą 4. Pizza na spodzie z tortilli 5. Chipsy z jarmużu 6. Spring rolls 7. Faszerowane papryki
two broke sistersprzy garach a niezawodnych, bo smakują każdemu. :-) Szmpańskiej zabawy i dużo szczęścia w Nowym Roku! Śledzik na grzance Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym Kabanosy z serem w cieście francuskim Babeczki na słono z farszem Domowe Qurrito Jajka faszerowane pieczarkami Nuggetsy z piekarnika Schabowe kąski w krakersach Pizzerinki ze szpinakiem
Szefowa kuchnizupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych w akcji Wytrawne potrawy wigilijne
Weekendy w domu i ogrodziedawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej
PychotkaaaCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldserdecznie Propozycja na pyszny dżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej
Uwaga Babcia Gotujeminut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Monia miesza i gotujeSzybka i Łatwa przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam podawać ze świeżą surówką oraz ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1 Ciasto Francuskie 5 Parówek 2 Ogórki konserwowe lub kiszone Dowolna Musztarda Pieprz i Sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Piekę przez 30 min w 180 stopniach góra-dół
Gotowanie Patkiwiejsku. Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami lub tostami. Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego 6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 g kiełbasy (dałam śląską
O kuchni z uczuciemprzekąsek i innych dań. Polecam bardzo smaczny i prosty. Na pewno doskonały do przekąski z ciasta francuskiego, przepis TU SKŁADNIKI 200 ml gęstego jogurtu (np. grecki) 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 2 pomidory bazylia świeża sól, pieprz WYKONANIE Pomidory obrać ze skórki i zmiksować. Czosnek wycisnąć przez praskę. Kilka listków bazylii drobno posiekać. Wszystko połączyć
W kuchennym oknie EwyKolejny tydzień i kolejne Wypiekanie na śniadanie . Tym razem tematem akcji są róże z jabłkiem z ciasta francuskiego. W sumie pasują one na deser ale czemu nie mogą być na śniadanie ? Najsmaczniejsze są ciepłe. Przepis jest Ali do której często zaglądam. Róże są nie tylko smaczne ale i dekoracyjne. Róże podałam na Ederze Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRogale Marcińskie to klasyczne, tradycyjne wypieki popularne szczególnie w Poznaniu w okresie jesiennym, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach. Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie
Słodka StronaDlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców. Składniki: 5 kg jabłek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu “al dente”. Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy na temat diety cukrzycowej, które ułatwi Wam zadanie;) Najprościej
Kulinarne Inspiracjezrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodkich daniach. U mnie tym razem w postaci tartaletek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są również doskonałą przystawką. Nie tylko od święta Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 figi 1 opakowania naturalnego serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 3-4 gałązki rukoli Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki
Pasja Smakuognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychZnowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie. ser ricotta cebula papryka sól pieprz olej dodatkowo : ciasto francuskie pomidory natka pietruszki Zaczniemy od zrobienia nadzienia Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa wymieszać
Polska Zupalekkie, sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą
Ugotowaćśrodek włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne. T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki ciasteczka z ciasta francuskiego
AZgotuj!Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową - zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki
dlaSmaQDeser pyszny i robi się go bardzo szybko. Polecam serdecznie do zrobienia bo jest tego wart, lekko słodki z kwaskowatymi śliwkami. Sos karmelowy robiłam według przepisu
Moje Małe Czarowanieokrutnie słodka (wolę mniej słodkie), ale z drugiej strony ta słodycz jest przełamana goryczką kawałków skórek mandarynki. Świetne połączenie. Mam już pomysł na wykorzystanie tej marmolady. Mianowicie ciasteczka z ciasta francuskiego. Czekajcie, a doczekacie się przepisu :) Japoński sos sojowy Yamasa Akurat genialnie się złożyło, bo mój sos sojowy kilka dni temu się skończył. Tej marki jeszcze nie próbowałem, nie znam
Marder&Marder Manufactureciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno. Tarta z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa do smażenia 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól morska 50 g fety 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityprzekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii
Tradycyjna KuchniaBłyskawiczna tarta (jeżeli ktoś korzysta z gotowego ciasta francuskiego) :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaBardzo proste i szybkie danie. Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego jak w tym przepisie. Przyda się gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub jak mamy ochotę na trochę ciekawszą przekąskę
Milion SmakówKarnawał w pełni stąd kolejna z karnawałowych przekąsek. Tym razem z przepisu Pascala Brodnickiego. Proste i szybkie do zrobienia roladki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia okraszone sezamem to idealna zakąska, która efektownie ozdobi nasz stół podczas towarzyskich spotkań
Milion Smakówrównież w miarę :) ). Słone tarty doskonale urozmaicają często monotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach. W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej
Milion Smakówmamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień
Milion SmakówJeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie w lodówce możecie szybko przygotować pyszne ciastka ze swoim dowolnym dżemem. Wystarczy 25 minut aby przygotować pyszny deser lub przekąskę, a prostota tego dania ani trochę nie umniejsza tego, jak dobrze smakuje
Milion Smakówpiwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę z dużą przyjemnością. Pomysł pochodzi z kukbuka
Milion Smakówpomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny
Wielki apetytwiele sposobów: Ugotować, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Usmażyć na patelni, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Zjeść na zimno, polewając ją ketchupem i musztardą Zawinąć w ciasto francuskie i upiec w 220 stopniach Celsjusza, i… polać ketchupem i musztardą Pojechać na stację benzynową, kupić hot-doga, wyjąć z niego parówkę i zjeść z… ketchupem lub musztardą
WojnaNaSmaki.plkrówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku
Moje QulinariaW zeszłym tygodniu rozpoczęłam urlop i powinnam mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż
Przepisy AleksandryPRZEPISY: Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem
Ostra na Słodkociepło lub na zimno, pochłania się go z wielkim apetytem. A jak to u mamy, dostałam porządną torbę prowiantu, w tym jeszcze załapałam się na taki zestaw w cieście francuskim :) Składnikiciasto francuskie2 piersi z kurczaka6 plasterków
Pink Envelopektóre chyba już każdemu się znudziły:) Dodatkowym atutem jest to że możemy komponować do woli "wierzch" do takich mini kanapeczek, oraz że są dziecinnie proste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję
Kuchnia Pełna PasjiMakowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą
Moja Delicjapara-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kup rulon (lub więcej) ciasta francuskiego z Biedronki (ok. 3zł), pokrój na prostokąty/kwadraty, połóż na nich owoce, ewentualnie polej słodkim syropem. Piecz 13 minut w temperaturze 210°C. Gotowe! Pomysł od anki-weganki:). Szybko
Qlinarnie i Qlinarniepomysłu na wypiek, czasu ani wielkiej ochoty na przesiadywanie w kuchni, posiłkuję się ciastem francuskim. Wycinam z niego kwadraciki i na wierzch nakładam łyżeczkę budyniu i łyżeczkę dżemu lub konfitury, piekę 15 minut a potem cieszę się ich smakiem
Jadło i czytadłoNa moim blogu wciąż walentynkowo ;) Tym razem postanowiłam przygotować croissanty na apetyczne śniadanie do łóżka. Myślę, że każdy ucieszyłby się na widok takiej kanapeczki
W poszukiwaniu inspiracjipieprzu szczypta soli 2 łyżki majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli czosnkowej Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja taka kanapkową pastellę postanowiłam zapiec z piekarniku w cieście francuskim :) Smacznego
ClauditteMissCookingwędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmakaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach
Ala piecze i gotujemoja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem. Składniki: 1-1,5 l rosołu z kury 6 dużych cebul
IMPRESJA SMAKUdodaj, czy to kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu
Szybko Szybkowartotalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej
bistro mamaCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldpieprzem do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.Pasta doskonale smakuje z różnego rodzaju pieczywem, można nią również napełniać uprzednio upieczone kruche babeczki lub miseczki z ciasta francuskiego
Mix smakuMUCHOMORKI Z POMIDORÓW GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
W kuchennym oknie Ewysiebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych.Ciastka:sodziakibiszkoptyWypieki drożdżowe:babeczkipączki w czekoladziepączki z alkoholem Chrupiące: kokosankisezamkiorzeszki i żurawinaSzybkie ciastka z ciasta francuskiego:z dżememz bananamiz jabłkamiz czekoladą
prawdziwe jedzenieOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona PorzeczkaBałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz
Bon Appetit Małgorzatyodpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza tym aż wykręcają język od nadmiaru słodyczy. To jest słodkie - ale nie za słodkie, cudownie owocowe, po prostu pyszne. Koniecznie musicie spróbować
Pożeraczka, czyli raz adobrze