słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył(...)ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa faveur, które oznacza kokardkę, ale w zależności od regionu bywają nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu
Moja smaczna kuchniaroku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej
FitKotRogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy. Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów. Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem
Darcia w kuchniJuż Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)WykonanieDo miski wsypujemy make, cukier, cukier waniliowy, sól I drożdze. Wszystko mieszamy.Rozbijamy jajka, dodajemy mleko I spirytus. Wlewamy do mąki. Łączymy składniki. Ugniatamy. Na koniec dodajemy masło.Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco spreżyste, podsypujemy make. Odstawiamy pod przykryciem na min 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat
Smaki EdytyPrzepis leżał u mnie w notesie ponad dziesięć lat. W tamtym czasie nie pamiętam, aby ktoś używał nazwy Brownie, raczej mówiono na to ciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje(...)Gotowe cisto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto, aby lekko przestygło. Nasze Brownie lekko opadnie, a na wierzchu utworzą się charakterystyczne pęknięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePowinęła mi się noga i zawaliłam. Niejeden z Was czekał na dzisiejszy obiecany przepis na domowe lody, a tu nie pojawia się rano żaden wpis. Już
Anioszek w kuchniW moim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała
Czary - gary w kuchniDużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego
Moje Małe Czarowaniełyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie rzeczy
Gotowanie i blogowanieBardzo szybkie danie a przy tym smaczne, pożywne i wygląda zjawiskowo na talerzach. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jedzmy na zdrowie i dla przyjemności. Tarta
Moje Małe CzarowanieW tym roku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z
Gotuj z Blue RavenNa wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszną tartę mam dzisiaj dla Was. Prosta w wykonaniu a tak pyszna że nie sposób przejść obok niej obojętnie. W środku same pyszności czyli rukola z
Moje Małe CzarowanieKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuGalette to rodzaj francuskiego kruchego ciasta. Bardzo smaczna wegetariańska serowa przekąska. Składniki: Przepis pochodzi ze strony White Plate. Ciasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego
Moja Galeria Smakusię moim chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną kiełbasę więc połączenie będzie idealne. Ale wracając do ptysi to przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała francuska kuchnia . Ciasto na ptysie: 125 ml wody 125 ml mleka 100 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie pokrojonego
Marder&Marder ManufactureMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Przyznaję się, to nie ja zrobiłam to danie. Gotuję codziennie od dwudziestu lat i od czasu do czasu w weekend, …
My Blueberry CornerBrioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały
Moniki SmakołykiKolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś znów trochę słodkości na blogu, przepis na trójkąciki francuskie z wiśniami mamy.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldThe post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeDzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na
Przysmaki KarolkiCzy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnik