przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:125/200)

Beef Wellington 92

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Przyznaję się, to nie ja zrobiłam to danie. Gotuję codziennie od dwudziestu lat i od czasu do czasu w weekend, …

My Blueberry Corner
Wielkanocne broszki 136

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały

Moniki Smakołyki
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 181

Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Trójkąciki francuskie ze smażonymi wiśniami od mamy 99

Dziś znów trochę słodkości na blogu, przepis na trójkąciki francuskie z wiśniami mamy.Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Rogaliki francuskie z makiem i bakaliami 205

Kolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami.Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Indyk z Ananasem 230

Indyk z ananasem Przepis:CZYTAJ DALEJj >>>

Sylwetka Od Kuchni
Szybka i prosta kremówka 657

The post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 379

czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Szparagowy zawrot glowy 167

Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na

Przysmaki Karolki
Strudel z indyczym mięsem mielonym 222

Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami 114

Jako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
C - Amelka gotuje - parówkowe przekąski 182

Dziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje     a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację.    

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 102

jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub smażonymi owocami, palce lizać! Można go również podać na śniadanie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuskie eklerki 181

pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła!  W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru

Gotowanie to kochanie
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 204

wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe.   Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny   Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże

Kuchnia u Krysi