Pizza z gotowego ciasta francuskiego, którą można bardzo szybko przyszykować. Ułożenie składników i upieczenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePizzę w kształcie kwiatu można przygotować bardzo szybko. Wystarczy kilka kiełbas parówkowych, trochę żółtego sera i gotowe ciasto francuskie. Po upieczeniu ma ok. 20 cm średnicy. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneRóże z cienkich plasterków jabłek zawiniętych w ciasto francuskie są łatwe do zrobienia, smaczne i niewątpliwie stanowią oryginalną dekorację. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneZapewniam, że to nic trudnego i zachęcam, bo fajnie wygląda ;) Składniki: oliwki ciasto francuskie Ciasto dzielimy na cienkie paseczki. Na każdy "szaszłyk" będziemy potrzebować dwóch pasków ciasta (albo jednego długiego), które łączymy nad pierwszą oliwką. Następnie zawijamy ciasto na krzyż, tak żeby otulało oliwki. Ilość oliwek zależy od Was. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Na patyczki do szaszłyków
Czerwona Porzeczkaciasta dynamicznie rzucamy o blat. Efekt ten sam. Rzucamy 8-10 minut. Ciasto musi być mocno napowietrzone. Można je też wałkować i wielokrotnie składać na siebie, tak samo jak ciasto francuskie. Ciasto na zdjęciach było najpierw rzucane, a potem składane i wałkowane około 12-15 razy (wpadłam w trans, nie liczyłam). Na powiększeniu zobaczycie dokładniej jaką ma strukturę
Karo in the Kitchenmnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie. To dzisiejsze ciasto jest proste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa
Marta GotujePyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam
Ciasteczkowy PotwórPierwszy raz robiliśmy ciasto francuskie podczas warsztatów cukierniczych z Fabrice – francuskim szefem kuchni, który na zawsze pozostanie w naszej pamięci. To było
Kuchenne Wariacjenasze rodzime ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa. Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym
Mia Cucina Sofietaciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez
Gotowanie jest łatwezawsze bałam się je zrobić. Myślałam, że lepiej zostawić francuzom coś, w czym są ekspertami. Że łatwiej je kupić, niż wykonać samemu. Croissanty. Można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. I surowe i zamrożone. Poza tym, że jest sprzedawane w płatach, znalazłam też takie grubsze, specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło(...)jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę powiedziawszy – jest to ciasto duńskie. W Polsce na wszystkie ‚puchnące’ ciasta nauczyliśmy się mówić ‚francuskie’. A to ciasto ma w sobie drożdże, żeby rosło jeszcze wyżej niż wieża Eiffla. Od razu mówię – róbcie je na weekend, bo zabierają trochę czasu. Dobrze zacząć je robić w piątkowy wieczór
Karo in the KitchenPalmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą. Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie(...)nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-) Składniki: op. gotowego c iasta francuskiego (u mnie 375g) 1/4 szkl. cukru 1/2 op. cynamonu Wykonanie: Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini
Walijskie Pichcenieciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka(...)chwilę razem dusić. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki i drobne kawałki resztek ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, grzałka
Trzeci talerz