przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:69/200)

Francuska tarta jabłkowa 153

Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego

wyzwania kuchenne
Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami 161

czasami mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego, najlepszym rozwiązaniem są ciasteczka z ciasta francuskiego, można dać różne owoce a że teraz sezon na truskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego  - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę cukru

Kulinarne życie
Miseczki z owocami 115

Kolejny przepis na słodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ 215

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ Składniki: - 300g ciasta francuskiego - 100g konfitury wiśniowej - 1 jajko - cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala

Mentor Smaku
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie 210

Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji) Składniki

karmelowy
Ciasto francuskie- przepis podstawowy 180

Ciasto francuskie to po prostu ciasto na makaron z dodatkiem masła. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, ciasto po upieczeniu ma warstwową strukturę w postaci cienkich listków. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia, lecz trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, m.in. prawidłowym wałkowaniu i składaniu. Ten przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasta bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne". Bez wątpienia ciasto po upieczeniu(...)niebo lepsze od tego sklepowe ;) Serdecznie polecam! Składniki: (na około 700 g ciasta francuskiego) 250 g mąki pszennej+25 g 250 g masła+25 g szczypta soli 125 ml wody 1 żółtko mąka do podsypywania Przygotowanie: (przedstawione również na zdjęciu powyżej) 1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka cynamonowe jak francuskie 149

Uwielbiam ciasto francuskie, niestety przez to że jest tak bardzo pracochłonne jak na razie robiłam je tylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę go wypróbować. Pracy przy nim niewiele, a ciasteczka rzeczywiście smakują jakby były z ciasta francuskiego. I jak dla mnie są tak obłędnie dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis pochodzi(...)płaskie łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia ciasteczek Masło kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę, sól, cukier i mąkę, zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Każde obtaczamy z jednej strony cukrem wymieszanym

Słodka Kraina Wypieków
Zróbmy sobie Kids Party! 232

COOL (jestem prawie pewna, że tego słowa nie używa JUŻ żadne dziecko), byście go spróbowali.  Hej, to nie tylko dobrze wygląda, smakuje też niebiańsko!  KOLOROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: 2 podłużne kawałki ciasta francuskiego, delikatnie rozwałkowane swojskie maliny w zalewie (lub dżem dowolnego smaku) kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: W oba kawałki ciasta powciskaj posypkę cukrową z jednej

Gotowanie to kochanie
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 264

wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek(...)ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając, aby szczelnie przylegało do brzegów naczynia. Nadmiar cista usunąłem za pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury

Wyprawy kulinarne
Francuska pizza śniadaniowa z niebieskim serem 136

Francuska pizza na  śniadanie jest przepysznym, szybkim, ciepły, pożywnym i chrupiącym daniem. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż 5 minut.   Na 2 porcje: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego 1 mały słoiczek suszonych pomidorów z zalewy 4 plastry szynki parmeńskiej kilka oliwek przyprawa do pizzy             Z ciasta(...)francuskiego przygotować  dwa równe kwadraty. Brzegi ciasta na 1 cm zawinąć do środka i lekko przydusić aby utworzyć grubszy rant ciasta.   Ser pleśniowy pokruszyć na ciasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut.   Po wyjęciu na pizzę położyć plasterki szynki i oliwki. Podawać z sokiem Tymbark

Jadło i czytadło
Tarta z boczkiem i cebulą. 130

mną z wyczekującym wyrazem twarzy. A ja zestresowany fotograf amator robię co mogę, aby nie tylko smakowało, ale też wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam! Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) 125 g boczku wędzonego surowego duża cebula mozzarella papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany natka pietruszki sól

zadanie-gotowanie
Ciastka francuskie z jabłkiem i orzechami 135

Zapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam.  3. Wycięte

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serowe twistery 216

Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :)Skladniki:Ciasto francuskie- puff pastryplasterki sera zoltegopaprikaWykonanie:na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy paprykaNakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm  paski, skrecamy  Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku- od 15-20 min,  Smacznego

Smaki Edyty
Tarta z grzybami 124

razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz  Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki i dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem(...)następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Szybka przekąska na cieście francuskim 139

Zawsze warto mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Takie awaryjne przekąski wychodzą bardzo smacznie. Składniki ciasto francuskie ketchup kawałek wędzonego boczku czerwona cebula mozzarella w kulce Przygotowanie Ciasto rozwijamy , wycinamy koła. Każdy kawałek ciasta smarujemy ketchupem ,posypujemy posiekaną cebulą i pokrojonym w małą kostkę boczkiem. Na wierzch kładziemy pokrojoną mozzarellę. Przekąski wykładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekamy

R'n'G Kitchen