Szybkie przekąski, które cały czas stoją na stole to też ważny element przyjęć. Tu tak naprawdę króluje dowolność ;-) ale skoro obiecałam koło ratunkowe to oto ono... one... ;-) PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO TRUFLE ŚLIWKOWE W CZEKOLADZIE PRALINKI RUMOWE WSZELKIE SAŁATKI A teraz wystarczy, że klikniecie na wybrane nagłówki i już czytacie przepis
Czary - gary w kuchniŚwietny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść
Niezły Młynekdomu lub u znajomych. Pozwala to zaoszczędzić nieco gotówki i gwarantuje dobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim, roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiemlub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem
Kolizje SmakówEkspresowe ciasteczka Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce. W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"... A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą. Do przygotowanie potrzebne(...)rolka gotowego ciasta francuskiego - 3 -4 łyżki marmolady Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwijamy. Kroimy na pół. Każdy placek smarujemy marmoladą... ... i zwijamy. Kroimy na plasterki ok. 2-3 cm. Układamy na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoNajszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego
wyzwania kuchenneczasami mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego, najlepszym rozwiązaniem są ciasteczka z ciasta francuskiego, można dać różne owoce a że teraz sezon na truskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę cukru
Kulinarne życieKolejny przepis na słodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ Składniki: - 300g ciasta francuskiego - 100g konfitury wiśniowej - 1 jajko - cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala
Mentor SmakuJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji) Składniki
karmelowyCiasto francuskie to po prostu ciasto na makaron z dodatkiem masła. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, ciasto po upieczeniu ma warstwową strukturę w postaci cienkich listków. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia, lecz trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, m.in. prawidłowym wałkowaniu i składaniu. Ten przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasta bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne". Bez wątpienia ciasto po upieczeniu(...)niebo lepsze od tego sklepowe ;) Serdecznie polecam! Składniki: (na około 700 g ciasta francuskiego) 250 g mąki pszennej+25 g 250 g masła+25 g szczypta soli 125 ml wody 1 żółtko mąka do podsypywania Przygotowanie: (przedstawione również na zdjęciu powyżej) 1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam ciasto francuskie, niestety przez to że jest tak bardzo pracochłonne jak na razie robiłam je tylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę go wypróbować. Pracy przy nim niewiele, a ciasteczka rzeczywiście smakują jakby były z ciasta francuskiego. I jak dla mnie są tak obłędnie dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis pochodzi(...)płaskie łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia ciasteczek Masło kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę, sól, cukier i mąkę, zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Każde obtaczamy z jednej strony cukrem wymieszanym
Słodka Kraina WypiekówCOOL (jestem prawie pewna, że tego słowa nie używa JUŻ żadne dziecko), byście go spróbowali. Hej, to nie tylko dobrze wygląda, smakuje też niebiańsko! KOLOROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: 2 podłużne kawałki ciasta francuskiego, delikatnie rozwałkowane swojskie maliny w zalewie (lub dżem dowolnego smaku) kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: W oba kawałki ciasta powciskaj posypkę cukrową z jednej
Gotowanie to kochaniewyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek(...)ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając, aby szczelnie przylegało do brzegów naczynia. Nadmiar cista usunąłem za pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury
Wyprawy kulinarneFrancuska pizza na śniadanie jest przepysznym, szybkim, ciepły, pożywnym i chrupiącym daniem. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż 5 minut. Na 2 porcje: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego 1 mały słoiczek suszonych pomidorów z zalewy 4 plastry szynki parmeńskiej kilka oliwek przyprawa do pizzy Z ciasta(...)francuskiego przygotować dwa równe kwadraty. Brzegi ciasta na 1 cm zawinąć do środka i lekko przydusić aby utworzyć grubszy rant ciasta. Ser pleśniowy pokruszyć na ciasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut. Po wyjęciu na pizzę położyć plasterki szynki i oliwki. Podawać z sokiem Tymbark
Jadło i czytadłomną z wyczekującym wyrazem twarzy. A ja zestresowany fotograf amator robię co mogę, aby nie tylko smakowało, ale też wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam! Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) 125 g boczku wędzonego surowego duża cebula mozzarella papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany natka pietruszki sól
zadanie-gotowanie