przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:62/200)

Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 183

Jeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g)  kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy

Gosia gotuje
Tarta z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi 210

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania pysznej, sycącej i naprawdę łatwej w przyrządzeniu tarty z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na piątkowy obiad :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g ) pomidorki koktajlowe 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 4 duże jajka kilka plasterków żółtego sera świeży koperek sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć

Ugotować
ANANASOWE KWIATKI 144

Składniki: op. ciasta francuskiego puszka ananasów 1 jajko cukier powidła lub wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jest dziecinnie proste :-). Ananasy odsączamy z soku. Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy poszczególne plastry ananasa. Na każdy plaster potrzebujemy 4 paski. Na środek uzyskanego "kwiatka" kładziemy wiśnię kandyzowaną lub kleksik z powideł. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce

Walijskie Pichcenie
Paszteciki francuskie 125

różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu(...)soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając

królestwo garów
Ciasteczka Makowe 171

domową masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej niż 30 minut :)Składniki:opakowanie ciasta francuskiego300 g masy makowej2 białkaSposób przygotowania:Na oprószony mąką blat wykładamy francuskie.Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli

Słodkie Przyjemności
szybki deser,zawsze smaczny... 96

Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki

W Mojej Kuchni Lubię
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 322

Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta po jego upieczeniu :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony ' Z miłości do słodkości '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7 gniazdek: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła 50 g pieczarek, drobno posiekanych 50 g kurek, drobno posiekanych 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi(...)smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy 14 kółek. W siedmiu z nich przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka

My Culinary Art
Rożki z ciasta francuskiego z jeżynami 189

dzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier

kruche babeczki
Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie 148

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić

Polska Zupa
Popołudniowa herbatka i jabłka... 189

słodycz musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że tak szybko jak się zrobiła tak szybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder(...)Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez

Przysmaki Karolki
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym z dodatkiem rozmarynu i gałki muszkatołowej 205

gruszek i zapas sera pleśniowego? Odpowiedź nasuwa się sama - czyń łatwą, a zarazem bardzo wykwintną w smaku tartę z owymi składnikami i dopieść je aromatycznymi przyprawami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 150-200 g sera miękkiego podpuszczkowego (np.camembert, brie) 4 gruszki 250-300 g śmietany lub gęstego jogurtu 3 jajka rozmaryn gałka muszkatołowa pieprz sól WYKONANIE Ciasto francuskie wykładamy

Zofiana
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 142

czyli świetne warsztaty prowadzone przez Jerzego Sobieniaka, należy pamiętać o zarejestrowaniu na stronie konkursu paragonu ze sklepu ALMA! Na koniec mój pomysł na wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego

Stare Gary
Kieszonki francuskie z brokułami i fetą 616

Brokuły i ser feta zwijane w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska do pracy, do szkoły, czy też na domową imprezę. Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Jajko 1 żółtko Brokuł 1 brokuł Sól Ser feta 200g Wykonanie: Brokuł podzielić na […] The post Kieszonki francuskie

Kulinarne Przeboje
Parówki z serem żółtym w cieście francuskim 166

się sprawdza, wtedy gdy mamy mieć gości, a mało czasu na dłuższe siedzenie w kuchni.   Przepyszne danie i bardzo wciągające. ;-) Składniki: 10  cienkich parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów sera żółtego. keczup lub sos do polania gotowych parówek Sposób wykonania: Parówki  obrać z folii i przeciąć na pół, tak aby powstało 20. Ciasto francuskie podzielić

Na słodko lub wytrawnie
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 139

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa