wielu różnych, "jedno-porcjowych", szybkich potrawach, gdy braknie nam czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt z częstujących się nie wiedział, na co trafi(...)ulubiony), szybki do przygotowania, wyrazisty w smaku- pasował do nich idealnie. Taki sos będzie świetny również do wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku
6niebosłoneczna!Przepis z książki "Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Smallskładniki (4 porcje)2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kaparów10 – 15 igiełek rozmarynu3 dojrzałe pomidoryOpakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)Czarny pieprz świeżo zmielonyOliwa do smażenia + do polania Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać(...)plastry pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły.na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut
Stare Garyzwykłymi - też będzie pysznie :) składniki (4 porcje) 1 łyżka masła 1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego) 2 - 3 czerwone pomarańcze garść borówek - opcjonalnie Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia) świeża mięta do posypania Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy) przygotowanie Piekarnik rozgrzać(...)patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki. Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut
Stare Garydorsz, opakowanie brykietów mrożonego szpinaku ,, 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego,, 1/4 szklanki śmietanki 1 trójkątny serek śmietankowy pieprz, sól(...)małym ogniu!). Gdy czosnek się zarumieni dodajemy zamrożony szpinak, przyprawiamy solą i czekamy aż woda odparuje. Dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na środek ciasta szpinak. Wszystko zawijamy w ciasto francuskie, ciasto przez włożeniem do piekarnika smarujemy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy przez ok 30 minut na najniższym poziomie w piekarniku.SMACZNEGO
w mojej kuchniDzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym
Kuchenne WariacjeSkładniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie
Gotowanie moimi oczamiskładniki na ciasto francuskie: składniki na ciasto podstawowe: 250 ml kwaśnej śmietany 350 g mąki 1 jajko wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. składniki na ciasto maślane: 250 g schłodzonego masła 100 g mąki wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki
Domowy Smak Jedzeniawersji w cieście nigdy nie jadłam. Taki francuski rożek to wspaniały dodatek do zupy czy gulaszu, a z dodatkiem żurawiny smakuje genialnie nawet sam. Składniki: (8 rożków) rolka ciasta francuskiego 4 oscypki 2 łyżki mleka konfitura z żurawiny Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 8 kawałków, oscypki kroimy wzdłuż - dzieląc każdego na dwie części. Na środku kawałka ciasta układamy połówkę
Gotowanie i blogowanieWarto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej(...)słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.Piec w temp.190 stop około 20 min, do ładnego
Kulinarny karnet ChristopheraUwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :).Porcja: 12 croissantówSkładniki:270 g ciasta francuskiego150 g borowików10 g suszonych grzybówpęczek szczypiorkisól, pieprz1 jajko - do posmarowaniaPrzygotowanie
Niezły Młyneksobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 50g gorzkiej czekolady, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić(...)trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościTartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie
kuchcikowniapierwszej lepszej piekarni. Wlasciwie dzis latwiej o samo ciasto niz o skladniki potrzebne do jego upieczenia. Chyba w tym roku wiekszosc francuskich gospodyn postanowilo upiec galette samodzielnie, gdyz kupienie ciasta francuskiego graniczylo z cudem i tak dopiero w 3 sklepie udalo mi sie je dostac.Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta(...)zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto.Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki.Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow.Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow, pozostawiamy okolo 1cm marginesu i przykrywamy drugim
Przysmaki Karolkigrzybów. Ja należę do grupy, która je uwielbia, a korzystając z okazji, że mamy sezon iście grzybowy, przygotowałam przepis na bardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi . SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta) 250g leśnych grzybów 1 jajko 1/2 kubka śmietany 1-2 łyżki świeżego koperku starty żółty ser masło klarowane przyprawy (sól, pieprz) WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim
Zofianainternetu, chyba każdy widział obrazek krok po kroku jak zrobić hm... Właśnie co to? Pizza z ciasta francuskiego, rolowana pizza, ciasto francuskie z serem i salami? Nie ważne, ważne jest to że to danie jest mega szybkie a smakiem może zaskoczyć niejednego łasucha . Czytaj więcej
Pychotkaaa