bardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto
W poszukiwaniu inspiracjirobi się tak) i mogłam ciasto wylepić od nowa. Wyszło piękne, prawie się załamałam ale koniec jest z happy endem. Składniki: płat ciasta francuskiego płat ciasta kruchego 1,5 kilo jabłek łyżeczka kardamonu łyżeczka cynamonu 3 łyżki żelatyny masło bułka tarta do wysypania tortownicy Ciastem wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka(...)miałam ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby gdy wystygnie było mięsiste i się nie rozpadało. Na wierz zrobiłam kratkę z ciasta francuskiego. Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut w 180 stopniach a następnie 15 minut w 220 stopniach
AZgotuj!Składniki:1 ciasto francuskie,ser solankowy,oliwki zielone,oliwki czarne,żółty ser,czerwona papryka, zioła prowansalskie,Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. Następnie układamy je na papierze do pieczenia. Układamy na nich kawałki żółtego sera, pokrojone w plasterki oliwki czarne, zielone oraz kawałki sera solankowego ze słoika oraz paseczki czerwonej papryki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
Aga w kuchnidzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió d - oliwę z oliwek - mieszankę sałat do przybrania Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płat(...)ciasta francuskiego. Rozsmarowujemy gorgonzolę na cieście. Następnie układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi. Całość polewamy mieszanką 2 łyżeczek miodu i oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przed podaniem dekorujemy mieszanką sałat i polewamy jeszcze dodatkowo miodem. Smacznego!!! źródło: "Fast, fresh, simple" Donna
W mojej holenderskiej kuchniBardzo udany eksperyment z ciastem francuskim. Polecam, bo to całkiem fajna i szybka do przygotowania przekąska.Składniki:1 ciasto francuskiesól gruboziarnistakminek1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć paski o szerokości 1,5 cm.2. Każdy pasek posmarować jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i kminkiem.3. Piec na złoto w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwięc i dla ich północnych sąsiadów wypiek na zawsze pozostanie ciastem wiedeńskim . Jak, zwał, tak zwał. Ciasto duńskie pyszne jest, wiedzą to nie tylko Duńczycy. Cudownie się listkuje, niczym ciasto francuskie, a przy tym jest niezwykle puszyste i lekkie. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe na zimno, a następnie wałkować je z masłem dokładnie w ten sam sposób(...)ciasto francuskie. I już! Brzmi skomplikowanie? Ja się z moim wyrobiłam wczoraj w godzinę, czyli naprawdę ekspresowo. Nie bójcie się ciasta duńskiego - owszem, potrzeba odrobiny siły na wałkowanie, ale to wszystko. Nie trzeba na nic czekać, nie trzeba ogrzewać składników, chuchać, dmuchać... Wystarczy zagnieść, rozwałkować - i jest. Przy wyrabianiu ciasta duńskiego trzeba pamiętać o kilku podstawowych rzeczach: wszystkie składniki muszą
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!składniki1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki1 nieduża cukinia5 kwiatów cukinii (opcjonalnie)2 pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółtykilka pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuli1 opakowanie serka Almette z ziołami1 jajkoszczypiorekbazyliapieprz, sólprzygotowanie(...)rozmieszać serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare GarySKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około
Zofianagoście,do dzieła: Składniki: słoik jabłek (ja użyłam tych zakupionych w Lidlu,ale równie smaczne będą domowe przetwory) 2 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego cukier kryształ do posypania opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty.Jabłka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Nakładamy nadzienie na środek i składamy trójkąty,lekko dociskając brzegi. Wierzch posypujemy
Wielki apetytRolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi) ok 30 dag brokułu mała puszka kukurydzy 10 dag startego sera żółtego przyprawa do kurczaka (pikantna) oliwa 1 jajko sezam opcjonalnie oregano Przygotowanie : Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury
Mechanik w kuchniJuż chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu
Mia Cucina SofietaPyszne mini pizzerinki, idealne na kolację czy sylwestra :)Składniki: 1 ciasto francuskie, 15 plasterków salami, 15 plasterków żółtego sera, 10 sztuk oliwek czarnych, 4 łyżki kukurydzy, oregano.Przygotowanie:Z ciasto francuskiego wycięłam kółka, wycinałam szklanką po nutelli. Pozostałe ciasto zgniotłam, rozwałkowałam i wycinałam i tak jeszcze raz, aż nie zostało mi ciasta. Wyszło mi 30 kółeczek
Aga w kuchniBardzo dobra przekąska do barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę żółtego sera.SKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) olej do smarowania blachy2 łyżki ketchupuWYKONANIEPłat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał.Ciasto kroimy na pasy
W kuchennym oknie EwyDzisiejszy wpis rozpocznie serie wpisów na szybkie i smaczne przekąski. Do ich przygotowania nie trzeba będzie dużo składników. Bardzo łatwo je przygotować. Dobrze wyglądają na stole i dobrze smakują. ciasto francuskie ser owczy figi miód Nie za często korzystam z gotowców, wyjątek robię dla ciasta francuskiego, kiedy szybko chcę przygotować coś smacznego :) Ciasto pokroić
Polska ZupaBanalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym. Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta
Gotowanie i blogowanie