przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:68/200)

You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 153

towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu   Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru(...)przeciąć na pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut

KUCHARNIA
pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem... 114

Składniki: 1 rulon ciasto francuskie krem karpatkowy: 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawkiz ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek żadnym

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z ciasta francuskiego z Nutellą 112

Robiłam ostatnio tartę śniadaniową z ciasta francuskiego. Został mi spory kawałek ciasta, które świetnie pasuje również do słodkiej wersji ciasteczek. Szybkie, proste i niezawodne. 30 minut 4 szt. składniki: 8 pasków ciasta francuskiego Nutella jajko wykonanie: Ciasto podzielić na równe kwadraty. W połowie kwadracików wyciąć w środku kółka. Nałożyć na siebie po dwa kwadraty ciasta – jeden pełen kwadracik

Ania i Marcin gotują
Francuskie uszka z serem na słodko 160

Francuskie, bo z ciasta francuskiego, które tak bardzo uwielbiam!:) Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:) Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 191

Kolejna wersja pasztecików tym razem farsz zawijamy w ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie. Składniki na ciasto: 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej), 125g masła, 125g sera twarogowego, 1/2 jajka, szczypta soli,  Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce

Pudełko rozmaitości
Tarta z winogronem i kozim serem 198

wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego(...)cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy

Kolizje Smaków
Francuskie rurki z bitą śmietaną 163

Składniki na około 18 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypaniaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1). Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2). Piec 15 minut w temp. 200ºC

Świat Ciasta
Kapuśniaczek z kukurydzą 212

zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie paszteciki. Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma(...)chili. Jeśli macie zwykłą, ostrą paprykę możecie dodać osobno, lub zrezygnować z tego składnika – wasze kapuśniaczki będą łagodniejsze. Dodajemy kiełki rzodkiewki, utarty ser, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie. Na całej szerokości rozkładamy pasek naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta z farszem kroki

MarcinChef
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 138

jajka, 3 łyżki masła, pół szklani mleka. Zagnieć składniki i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Zamiast tego ciasta można użyć gotowego ciasta francuskiego. W oryginale ciasto nieco przypomina ciasto francuskie.  Farsz: 6 gotowanych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków, pęczek natki pietruszki, 2 marchewki starte na tarce, zeszklona cebula, pół kilo(...)sól i pieprz. Przygotowanie: Przygotuj farsz: podsmaż cebulkę, dodaj marchewkę, niech ostygnie. Dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, dodaj natkę i podsmażone wystudzone mięso. Całość wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cienko na ok. 3 milimetry, wytnij kwadraty 15 na 15 cm. Napełnij je farsze i zacznij zwijać od rogu do końca. Piecz w piekarniki 190 stopni

AZgotuj!
Croissanty 106

Croissant, czyli lekko słodkie, bardzo maślane francuskie bułeczki. To było dla nas wyzwanie. Planowaliśmy je zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś nigdy okazji nie było, jakoś zebrać się nie mogliśmy. Aż nagle okazja przyszła do nas sama. Od kilku tygodni bierzemy z Madzią udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Wspominałem już o tym, ale mogę raz jeszcze wspomnieć(...)Rewelacja, lepiej trafić nie mogła. Teraz już się wymigać nie możemy. Przy okazji liznęliśmy trochę wiedzy. Bo wydawało nam się, jak pewnie większości ludziom, że croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak

Marder&Marder Manufacture
Serowe przekąski 131

zawitają do nas niespodziewanie goście lub mamy ochotę na małą przekąskę polecam szybkie serowe na cieście francuskim. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - 100 g żółtego sera ja użyłam mozzarelli - oregano Przygotowanie: Ciasto przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą połówkę tniemy na prostokątny o 5 cm szerokości. Na wierzch każdego nakładamy żółty ser i posypujemy oregano. Pieczemy w 180 stopniach

Kulinarne życie
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 165

Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej wielkości pieczarek cebula, majeranek, pieprz i sól do smaku 5 łyżek  mielonego mięsa z rosołu (ugotowanego), ale nie koniecznie Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól(...)pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi :  wyszły mi 4 duże roladki. Lepiej gdybym przekroiła ciasto na 5 kawałków. Byłyby zgrabniejsze

Proste Potrawy
Tarta Tatin 152

niecierpliwością czekałam na efekty.  Czy się udało? O tym zaraz. Potrzebne nam: - 100g (7 łyżek) brązowego cukru - 4 łyżki wody - 40g masła - 2 duże kwaśne jabłka - cynamon - opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: Na patelni lub w rondelku z teflonową powłoką karmelizujemy na złoty kolor cukier z wodą. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Karmel przelewamy do formy(...)każde na 4 części i wydłubujemy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie układamy w okręgi na gorącym karmelu (uwaga na palce!). Posypujemy delikatnie cynamonem.  Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy w miarę szybko na wierzch jabłek. Brzegi ciasta delikatnie podwijamy do środka formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Trójkątne francuskie mini rogaliki z makiem i parmezanem 183

wygodniej już się nie da zrobić przystawki dla znajomych. A wygląda ona bardzo ładnie, chrupie i aromatycznie pachnie. I bardzo prosto i szybko się je robi. Wystarczy w zasadzie ciasto francuskie i piekarnik:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego oliwa z oliwek do polania lekko ciasta, dzięki temu mak i ser łatwiej się będą trzymać na cieście mak i parmezan według uznania

Zasmakuj Kuchni
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 177

swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka(...)etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie

vegetanie

Proponowane wyszukiwania