przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:54/200)

Ślimaczki z ciasta francuskiego i parówek 506

ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PARÓWEK KIEDYŚ GDZIEŚ W INTERNECIE WIDZIAŁAM ICH ZDJĘCIE, ALE JAKOŚ NIE BYŁO WCZEŚNIEJ OKAZJI ŻEBY JE ZROBIĆ, WCZORAJ ZROBIŁAM JE NA MOJE URODZINY I OKAZAŁY SIĘ STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ ZNIKNĘŁY ZE STOŁU BŁYSKAWICZNIE I BYŁY NAPRAWDĘ PYSZNE  I DO TEGO ZROBIŁAM JE W 5 MIN. SKŁADNIKI: CIASTO FRANCUSKIE 4 PARÓWKI 15 DAG ŻÓŁTEGO SERA(...)KETCHUP  JAJKO PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK PRZYGOTOWANIE: ROZWIJAMY CIASTO FRANCUSKIE,NA BRZEGACH UKŁADAMY PARÓWECZKI POSYPUJEMY STARTYM SEREM I POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ ZAWIJAMY DO ŚRODKA I KROIMY NA OKOŁO 2 CM KAWAŁKI UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM  DAJEMY NA WIERZCH ODROBINĘ KETCHUPU PIECZEMY W  180 STOPNIACH OK 20 MIN GOTOWE  SPRÓBUJCIE KONIECZNIE

Swojskie jedzonko
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 321

Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie takiego ciasta musi być bardzo trudne. Z pomocą przyszło jednak gotowe ciasto francuskie, w którym dosłownie się zakochałam. Przy bliższym jego poznaniu okazało się, że można zrobić z niego tyle pyszności i to w ekspresowym tempie. Od tego czasu eksperymentuje z tym ciastem, wymyślam  coraz to nowe smakołyki, nie tylko na słodko i zawsze(...)wychodzi pysznie. Napoleonka z budyniem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 200 g cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Należy pilnować aby ciasto miało

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuska przekąska z bakłażanem 145

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi(...)dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury

R'n'G Kitchen
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką 570

Pyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie

Monia miesza i gotuje
Croissanty 168

najczęściej popijając do tego aromatyczne espresso, Francuzi zajadają się croissants do cappuccino, ja proponuję Wam podanie pysznego rogalika z kubkiem pełnym kakao z dużą dawką czekolady. czego potrzebujemy:opakowanie ciasta francuskiego ( do kupienia w każdym sklepie)2 szkl mleka4 łyżki kakaocukier/słodzikczekolada mlecznaświeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże(...)maliny i kostkę czekolady, posypujemy cukrem , rolujemy formując rogalika. Wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika, im wyższa temp. tym lepiej ciasto francuskie nabiera warstw.pieczemy około 15 -20 minut, podajemy jeszcze ciepłe ;-)))W garnku robimy kakao, pod koniec dodajemy około 8-10 kosteczek czekolady, ciągle mieszamy na bardzo małym ogniu, żeby się rozpuściła.Możecie ozdobić talerz jakimś wzorem, wycinamy szablon z kartki

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka ze śliwkami. 250

zjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można je kupić w każdym sklepie. Zapraszam! Składniki: Płat ciasta francuskiego 20 dużych śliwek 75 g cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu jajko Przygotowanie(...)śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na połowę. Na patelnię wsypujemy połowę cukru i układamy przekrojem do cukru śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu przez ok. 7 min.  Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy mieszanką z cukru i cynamonu. Na prostokąty wykładamy zkarmelizowane kawałeczki śliwek.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 197

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką .  Doskonale komponują się z czerwonym barszczem.  Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw przygotowuję farsz(...)słona to ją przyprawiam. Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.  Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut

Takie tam pichcenie
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 277

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól(...)pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi

Z Majeczką w kuchni
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim 259922

Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj)  i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego(...)piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku) Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy

IMPRESJA SMAKU
Tarta francuska - absolutna rewelacja 183

Pyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam(...)stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się nieco rozmrozi, aby nie połamać go przy rozwijaniu. Z kolei jeśli wasze ciasto jest w prostokątnych płatach - również dajcie mu chwilę na odmrożenie

Spektrum Smaku
Ciastka francuskie z jabłkami 119

Składniki: ciasto francuskie 2 jabłka żółtko 1 łyżka mleka cukier puder lub gruby cukier Rafinada Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na prostokąty na każdym ułożyć pokrojone jabłko. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem . Jeżeli używamy Rafinady to posypać nią t eraz. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. J eżeli używamy c ukru pudru to posypujemy nim po upieczeniu. SMACZNEGO

Moja Galeria Smaku
Zapiekany warkocz z kurczakiem i brokułami 315

Proste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem i oregano.  Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian

Kolejny blog o gotowaniu
Wariacja pomidorowa 166

Wariacja ta powstała głównie z tego co było w lodówce, zakupu wymagało jedynie ciasto francuskie i po raz kolejny okazało się, że eksperymenty z resztek są bardzo udane :)Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 2 pomidory- 1 czerwona papryka- 1/2 łyżeczki bazylii- 1/2 łyżeczki oregano- połowę sera białego typu włoskiegoPrzygotowanie:Cebule, czosnek, paprykę oraz(...)kostkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, jak się zeszkli dodajemy do niej pomidory i gotujemy na małym ogniu aż się masa zredukuje. Pod koniec gotowania doprawiamy bazylią i oregano. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy wcześniej przygotowaną masę a na jej wierzch kawałki białego sera oraz papryki. Pieczemy w 180 C przez 25 minut a następnie ozdabiamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczko pocieszenia dla podłego blogera kulinarnego 180

wiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :)  Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę(...)blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić blachę z ciastkami, piec ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta francuskiego. Studzić na metalowej kratce. Smacznego

Grunt to przepis!
Strudel z kapustą i grzybami 92

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta francuskiego500 g kapusty kiszonej200 g mrożonych borowików1 duża cebula3 łyżki masła80 g suszonej żurawiny1 szklanka bulionupęczek natki pietruszki2 łyżki oliwypieprz, sól, cukier1 jajko do posmarowaniaBorowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze(...)koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia.Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając od dłuższego boku i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania