Dziś przepis na przepyszne danie - łosoś w cieście francuskim z czerownym pesto.Pesto z suszonych pomidorów nadaje wspaniały aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne.Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.Potrzebujemy (porcja(...)osób):- płat ciasta francuskiego (20x30cm)- 2 filety z łososia (po około 150 g)- słoiczek czerwonego pesto (około 80 g)* ewentualnie jajko do posmaraowania ciastaNagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia
W mojej holenderskiej kuchniPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)60 g fety2 łyżki smietany 18 %1 garść startego sera żółtegopieprzczosnek granulowany1 małe jajkoSzpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody(...)pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół
Monia miesza i gotujePyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą(...)pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaŁatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie
My Culinary Artbrzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:)Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn(...)lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem.Składniki:płat ciasta francuskiego2 małe cukinieser fetaczerwone pestoświeży tymianekPiekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie
wyzwania kuchenneAsparagus is my love. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem(...)wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem i wstawić do gorącego 190 oC piekarnika na 15 minut
Kulinarny karnet ChristopheraZapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor
Moniki Smakołykiposypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego
Kuchnia domowa AniSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, parówki cienkie 7 sztuk, cebula 1 większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować
W Mojej Kuchni LubięPyszne paluchy z ciasta francuskiego. Doskonałe jako dodatek do zup, sałatek ale również jako przekąska.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g9-10 plastrów szynki parmeńskiej1 łyżeczka mielonego maku Back Mitdo smaku sól wędzonaCiasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
Monia miesza i gotujeZapiekane parówki w cieście to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych parówek na ciepło... szybka i smaczna przekąska dla niespodziewanych gości :)Składniki: 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego do dekoracji: szczypiorek, ketchupPrzygotowanie: Z parówek zdejmujemy foliowe osłonki. Każdą parówkę dokładnie owijamy ciastem francuskim. Następnie kroimy na mniejsze kawałki po ukosie. Kawałki parówek układamy na blaszce wyłożonej
Aga w kuchnialbo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów
W kuchni Karmel-itkiPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach
prawdziwe jedzenieSkładniki:opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki przecieru pomidorowegoser żółty do starcia według uznaniazioła też według uznania, np. bazylia, oreganoSposób przyrządzenia:Rozmrażamy ciasto francuskie, a następnie je rozwijamy. Ciasto smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Gdy posmarujemy go za dużo, przecier wypłynie po zwinięciu ciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem kroimy około centymetrowe krążki
upichcic