przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:9/200)

Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 203

bardzo pyszne, wiosenne ciastka z owocami. A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy(...)ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów kładziemy na blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. W każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np. grochem czy fasolą*. Pieczemy około

Kolizje Smaków
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26467

maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smakuMięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu.Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera.Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiemPieczemy  w piekarniku 220 st. około

W kuchennym oknie Ewy
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 307

łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy(...)pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe

Kolizje Smaków
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 409

wielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się(...)pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis

Smaczne Zdrowe
Ciasto francuskie z boczkiem 737

Składniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku  jajko przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie:Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło.Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto

Mechanik w kuchni
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 192

pieczarek- 2 duże cebule- 0,5szkl białego wytrawnego wina- 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy- sól i świeżo mielony pieprz- 1 łyżka masłaDodatkowo:- 2 gotowe ciasta francuskie- sos czosnkowyPieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać(...)zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły.Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego 255

Składniki: 1 ciasto francuskie,1 żółtko,marmolada Orzech,płatki migdałowe.    Przygotowanie:   Ciasto francuskie rozwijamy z papierem do pieczenia. Kroimy je na kwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami migdałowymi. Pieczemy

Aga w kuchni
Ryba w cieście francuskim 160

Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 filety ryby (u mnie dorsz)1 cebula1 łyżka masłaolej 1 mały por30 dag pieczareksól, pieprzmajeranekjajko do posmarowaniaSposób przygotowania:1. Rybę odmrożoną

Kuchnia domowa Ani
Pizzerinki z ciasta francuskiego na Halloween 423

Szukając pomysłów na Halloween znalazłam mnóstwo fajnych zdjęć. Zainspirowana jednym z nich przedstawiam kolejną propozycję na szybką  i straszną ;) przekąskę. Składniki: ciasto francuskie salami o dużej średnicy czarne oliwki żółty ser Z ciasta francuskiego wyciąć na przykład szklanką koła zbliżone wielkościowo do salami. Na każdym kółku położyć plaster salami, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekać w piekarniku

chwile dla mnie
Parówki w cieście francuskim 211

Oto szybka i pyszna propozycja na ciepłą kolację :)Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego4 parówki hot-dogowekilka plasterków żółtego sera1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto rozkładamy, kroimy na

Kuchnia domowa Ani
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 242

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)  źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz  Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować

Słodkości i nie tylko
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 521

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g450 g szpinaku mrożonego130 g fety2-3 ząbki czosnku2 łyżki śmietany 18-procentowej1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia(...)Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 799

Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym  do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić

Kulinarne przygody Gatity
Klops w cieście francuskim 174

Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child, tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami. I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 181

koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna(...)stawiać lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobić to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!  Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zostać nieco luzu, bo będziemy je zaginać. Ugotowaną fasolkę odcedzamy ją i odstawiamy

Kulinarne zapędy Kokosa