Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie(...)Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie i znalazłem tam może jaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku
Kuchnia ŁukaszaŁosoś i szpinak w cieście francuskim - przepis na urozmaicenie piątkowego obiadu. Taka rybka świetnie prezentuje się na talerzu, a w smaku jest naprawdę rewelacyjna. Danie dla osób, które uwielbiają łososia, szpinak i ciasto francuskie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 kawałki łososia (co najmniej 300 g) 2-3 garście świeżego szpinaku starty żółty ser sól himalajska pieprz(...)cytryny oliwa z oliwek roztrzepane jajko Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać szpinak, przyprawić go solą oraz pieprzem. Szpinak przesmażyć na patelni. Ciasto francuskie przekroić na 2 równe części. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem a pod sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na każdy płat ciasta ułożyć przesmażony szpinak, na tym ułożyć po kawałku
Ugotowaćprzekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki. Bruschetta. Sałatki na Sylwestra. Sałatka Gyros, sałatka grecka, sałatki z tortellini, sałatki z kurczakiem. Pieczywo czosnkowe. Grzanki ziołowe. Przekąski z ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy. Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą i salami. Szparagi w cieście francuskim. Przepisy z ciastem francuskim. Tarta z ciasta francuskiego(...)Klopsiki. Szaszłyki. Rolada szpinakowa z łososiem. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem. Paluszki z ciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą. PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ:Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidoramiRolada szpinakowa z wędzonym łososiemWędzony łosoś z twarożkiem na krakersachKotlety z piersi kurczakaStripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierceGrzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe)Bruschetta z pomidorami i bazyliąMarchewki z ciasta francuskiegoZawijana
Kulinarne PrzebojeOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym . Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Oliwki w cieście francuskim – Składniki: ok. 100g ciasta francuskiego ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych) wykałaczki żółtko(...)posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oliwki w cieście francuskim – Wykonanie: Ciasto pokroić w paseczki o szerokości ok. 1 cm (mniej więcej taka szerokość jak oliwki). Na środku każdego paska położyć oliwkę i owinąć ją z każdej strony ciastem (coś jakbyśmy pletli warkocza), następnie opleść kolejną oliwkę itd. Całość wbić na wykałaczkę, posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec
Kulinarne PrzebojeGreckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć. Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Idealne na śniadanie albo popołudniową przekąskę. Wspaniały dodatek do ulubionej kawy. Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że greckie obwarzanki podbiją Wasze serca! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 blat(...)cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy. Kroimy na długie
Ostra na Słodkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Róże z ciasta francuskiego i jabłek są ostatnio hitem Internetu :) Zrobiłam je i ja, lecz cynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :) Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 2 duże jabłka 2 łyżki dżemu wiśniowego pół cytryny ok. 2 szklanki wody cukier puder Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie(...)pół, a następnie na plasterki (w miarę cienkie). Plasterki jabłek włożyć do gotującej się wody i gotować je przez ok. 5 minut. Następnie wyciągnąć je z wody i osuszyć. Ciasto francuskie pokroić na 6 podłużnych pasków, posmarować dżemem, nałożyć wzdłuż jabłka, złożyć na pół i zwinąć (tak jak na załączonym niżej obrazku). Ułożyć różyczki w foremkach, piec w rozgrzanym
Kulinarne Przebojeprosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć się ma cukier, imbir i ziele angielskie... Nie żałuję jednak, że podjęłam się sprawdzenia(...)mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła. Zobacz również inne przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego -----> jabłkowe odwracanki , tarteletki z ciasta francuskiego z jabłkami i brzoskwiniami , ciasteczka francuskie z cukrem Pikantne palmiery - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki
Moje QulinariaKlasyczny przepis nakazywał, aby ciasto miało 33 warstwy dla upamiętnienia liczby lat, które Jezus spędził na ziemi, jednak większość współczesnych receptur uwzględnia mniejszą ich liczbę lub posiłkuje się ciastem francuskim. Ja również pokusiłam się na ten mały przekręt mając na uwadze słowa mojego Męża -"tarta to tylko na słodko", a ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada. Kolejna modyfikacja tradycyjnego(...)ricotty* 50 g świeżo startego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania ciasta opcjonalnie: nasiona sezamu keksówka o wym. 21 x 11 x 8 cm lub okrągła forma do tarty * ricottę możesz odsączyć na sitku przez
Chilli Czosnek i Oliwacyklu "Słodkie Środy" zapraszamy na tartę z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i kremem budyniowym. To kolejny wiosenny przepis, który może zainspiruje Was do wzięcia udziału w Naszym "Wiosennym Konkursie ". Póki co do moich słodkich wypieków z użyciem ciasta francuskiego wykorzystuję zakupione francuskie ciasto, jednak mam nadzieje, że wkrótce i ja skuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny(...)deser, który z pewnością ucieszy wielu smakoszy słodkości z galaretką i owocami. Tarta z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (odmrożone do pieczenia) 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowe 600/700 ml wrzącej wody 900 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające(...)musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane
Chilli Czosnek i OliwaTeż macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw(...)cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy od brokuła! Dzielimy go na drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła
Kuchnia moimi oczamiwymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się z kremu. Ale skąd się wzięła napoleonka? Francuski pierwowzór tego ciasta to mille-feuille (wym. mil-foj)– trzy warstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową(...)masła lub margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie z kilku. Zrobione zarówno na cieście francuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo. Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno
Karo in the KitchenPrzepyszna tarta z ciasta francuskiego z aromatycznym, soczystym łososiem, oraz smacznym, zdrowym i idealnie doprawionym farszem ze szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem(...)mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy
Słodka Strona