przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:6/200)

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką 202

się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie.  składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy

Niezły Młynek
Sojowe parówki w cieście francuskim 171

czasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. :)Składniki:2 porcje 4 parówki sojowe chili4 kwadraty ciasta francuskiego4 łyżeczki musztardy sarepskiej mlekoSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta francuskiego wycinamy nożem kwadraty o mniejszej

Truskawkowa Fiesta
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 281

ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym(...)czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory

Kolizje Smaków
Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką 199

Moje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty. Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko rozmrozić

Pasja Smaku
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 153

polędwiczki wieprzowe80 dag pieczarek1 cebula2 opak. gotowego ciasta francuskiego2 łyżki musztardypieprz, sólolej do smażeniamasłomajeranek1 żółtkoKiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach.Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia(...)dodać masło, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cała woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Ważne jest, żeby wszystkie składniki, które będziemy zawijać w ciasto były dobrze schłodzone, w przeciwnym razie całość nam się rozpadnie.Ciasto francuskie rozwinąć na płasko. Na prawie całej powierzchni ułożyć pieczarki (zostawić po 2 cm pustego miejsca od brzegów). Równomiernie rozsmarować. Ułożyć mięsa i owinąć

Świat Domowej Kuchni
JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 161

Deser dla fanów różków francuskich z jabłkiem do których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne wieczory Ciasto francuski jabłko ( najlepiej twarde) cynamon można dodać także dżem, rodzynki jajko 2-3 łyżki mleka Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić

RAROSSA
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1197

okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne, główne i przekąski, ciastka i desery. Dziś podrzucam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła prowansalskie rozkłócone jajko(...)posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem z drugiej strony wzdłuż dłuższego boku. Zapakować w papier śniadaniowy (lub ten w którym było ciasto) i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto kroić w plasterki ok. 1 cm. Układać

Pasja Smaku
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego 265

opakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy

Ciastkozercy
Sakiewki z ciasta francuskiego z niespodzianką 264

Sakiewki -  taka mała przekąska z ciasta francuskiego. Do środka możemy włożyć różne składniki,  jak niespodzianka to niespodzianka.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g200 g serka camembertkawałek paprykisól prowansalska KamisCiasto francuskie pokroić na osiem prostokątów. Camembert i paprykę pokroić na osiem kawałków. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałek serka i kawałek papryki. Oprószyć solą prowansalską. Zwinąć rogi ciasta

Monia miesza i gotuje
Filet z kurczaka z kozim serem w cieście francuskim. 161

Chicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz 1 szt. ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory(...)Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę. Piec 40 min. w temperaturze

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 304

podziwiam i doceniam jego kreatywność i pomysł.   Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania  kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy(...)gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie:Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20 min do zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant

Malinowe Pocałunki
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 205

przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na nieco odmienne śniadanie/kolację. Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię ;)  bo nie próbowałam... A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce - idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek(...)tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone

Kolorowy Przepisownik
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 148

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)pomidory wyparowały i powstała gęsta konsystencja sosu. Formę do muffin delikatnie natłuszczamy, ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.  Smacznego

Niezły Młynek
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego 279

Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)1 jajko120 g pokruszonych biszkoptówok. 100 g cukru trzcinowego100 g kwaśnej, gęstej śmietanySezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty

Świat Ciasta
Parówki w cieście francuskim 170

smaczne. Poświęcamy mu dosłownie chwilę i już możemy pędzić do naszych gości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania