przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:3/200)

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 233

innego do szczęścia.Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu,wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować!Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością(...)konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być

W kuchni Karmel-itki
RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM 188

Mrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)A potrzebujemy na nie:opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem(...)mogą zrobić ciasto własnoręczniebudyń śmietankowy na 0.5l mleka0.5l mleka3 łyżki cukrułyżeczka masłakilka kropel aromatu cytrynowegoodrobina cukru waniliowego do posypania rurek1 jajkoWykonanie: Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast przewidzianych 2-3 płaskie łyżki cukru i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń

Walijskie Pichcenie
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 319

pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)codziennym menu.SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 filety z piersi kurczaka8 pieczarek0,5 cebuli4 plastry chudego boczku1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajkosólświeżo zmielony pieprzpapryka słodkaoliwa z oliwekWYKONANIE:Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około 16 na 24 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrób nacięcia

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 274

Kolejna sprawdzona propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa dla pizzy. Swoją tartę możemy skomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami. Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami Składniki(...)plasterkach około 15 średnich pieczarek ½ ostrek papryczki (opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno

Mania Gotowania
Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski 344

Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji. A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację(...)nawet imprezową przekąskę. Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2  pomidory 2  puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty  suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 170

podczas moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie  okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać(...)dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią        Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu

Mania Gotowania
Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem 614

Chciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniemSkładniki:gotowe ciasto francuskie250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru2 łyżeczki mąki2 białkamąka do podsypania Wykonanie:- ciasto(...)francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm- serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce- formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi

Smakołyki Bereniki
Parówki w cieście francuskim 173

Czasami przychodzi taki dzień, kiedy nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni. ;-) Wtedy zawsze służy mi pomocą ciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części(...)móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę.2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia.  4.  Układamy na blaszce

Szefowa kuchni
Pierś w cieście francuskim 213

Pyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika(...)Przygotowanie: Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami

Ala piecze i gotuje
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 289

Ostatnio tak mnie jakoś naszło i szaleję z ciastem francuskim:))) Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota...  Składniki: 250g filetu z kurczaka,  ciasto francuskie,  100g pieczarek,  łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)wędzonego boczku,  jajko,  100ml śmietany 18%,  sól,  biały pieprz,  50g startego oscypka,  2 łyżki posiekanego szczypioru.  Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować

Z miłości do słodkości
Truskawki z nutellą na francuskim cieście 237

Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej(...)pokrojone w plastry truskawki.  Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim ciasto francuskie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.10-12 minut

Pasja Smaku
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 356

makowa, która świetnie się prezentuje,  może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)   SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.   Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi.Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto(...)wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!  Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek  :) Smacznego !!Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Ślimaczki z ciasta francuskiego 147

Szybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie.  Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w plasterki, pomidory

Aga w kuchni
Parówki z serem w cieście francuskim 192

Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.SKŁADNIKIparówki (u mnie z szynki)żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówekopakowanie ciasta francuskiego  (wystarczy do ok. 10 parówek)papryka słodka1 jajko  PRZYGOTOWANIECiasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.Plasterki sera posypujemy słodką papryką

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 249

Jest to pomysł na efektowne danie. Nie jest trudne do wykonania a robi wrażenie wśród gości.składniki na 2 porcje:gotowe ciasto francuskie,2 piersi z kurczaka,2 plastry żółtego sera2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto(...)mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak w cieście francuskimpaski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian

Bon Appetit Małgorzaty