Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja jednak zachęcam do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :) Składniki na ciasto miodowe
Sama słodycz i szczypta chilidostać w Polsce ale myślę, że jak ktoś ma foremki do rurek to myślę, że też powinien sobie poradzić. Norwegowie wcinają takie ciasteczka w czasie świąt, zarówno puste jak i z różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju
ciastkarnia na kruchym spodzieszwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) przepis znalazłam na stronie White Plate. Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach
My Culinary Artpołączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :) Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie zajrzeć do naszych propozycji klikając:"świąteczne".A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło
Wypisz WymalujCiasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania.Składniki:25 dag mąki9 dag cukru2
Delicious Titbitswracając ze szkoły na dworze panowała jakaś nawałnica było by idealnie. Ale co tam, złość z czasem przeszła, a na twarzy pojawił się uśmiech, mamy weekend, za rogiem wizja świąt, a śniadanie zjadłam chyba z całą blogosferą, jest dobrze
More food, love and dreamsgoji i jabłkiem)Niee, wcale jej prawie nie wywaliłam.. xdDzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :)(pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną
More food, love and dreamsdrożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem*z dodatkiem ubitego białka Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A, może tak po prostu. Składniki: (3 naleśniki/1 porcja)30g mąki pełnoziarnistej15g mąki pszennejjajko5g świeżych drożdży 100ml mlekacoś do posłodzeniaDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy mleko i miksujemy
More food, love and dreamsmasłem i cynamonem**gotowana z cukrem trzcinowymTa śmietanka jest genialna, niby takie banalne, ale w takich zestawieniu smakuje genialnie.A wczoraj postanowiłam zrobić porządek z resztkami ciasta które zostały po świętach. Tu macie efekty, cake pops. Dowodem, na to, że smakują genialnie jest to, że od czasu ich zrobienia do zrobienia zdjęć, połowa z nich zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach
More food, love and dreamsczekoladowy cukiniowy chlebek z daktylami i gorzką czekoladą; jogurt naturalnyMyślałam, że nie wyjdzie, że zrobi się zakalec, w sumie byłam święcie przekonana, że się nie dopiecze, generalnie jedna wielka porażka, (na szczęście!)pomyliłam się, i to jak! :OTe ciasto zawładnęło moim sercem ( i żołądkiem), zdecydowanie!A mama się z tym zgadza i nadal nie wierzy
More food, love and dreamsktóra wydobywa się dopiero po chwili, czarny pieprz, domowa mikstura - to opcje obowiązkowe, a oregano? Stworzony dla pizzy zielony "pyłek".Pozdrawiamy i zmykamy czarować coś... przypominającego nam o magii świąt. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie
Z Majeczką w kuchnikrótszy.Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden piernik :(Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje - na ile litewski jest ten piernik litewski....Składniki (forma 23x23 cm): 250 g mąki pszennej250
Grahamka, weka i kajzerkakoszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania. A przynajmniej w to święcie wierzę :)Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20).podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody12 g świeżych drożdżyRozprowadź
Grahamka, weka i kajzerkamogłam sobie pozwolić na zrobienie i zjedzenie śniadania bez ciągłego spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką + chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~Składniki:40g kaszy
Kuchenny Skrawek Nieba