Jakiś czas temu już były takie orzeszki.. a tym razem są orzechy z mojego sprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było
Moje domowe kucharzenieracji tego, że oddałam laptopa do serwisu na zdjęcia owsianeczki trzeba będzie chwilkę poczekać... Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać go jeszcze przed świętami... A tymczasem postanowiłam podzielić się przepisem na mega pyszne muffinki z karobem i nutellą :) Składniki: 0,5 kostki margaryny Pół szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska
Emcia Pichcimakaron spaghetti z komosą ryżową . Komosa ryżowa? Większość pewnie zrobi wielkie oczy, a w głowie pojawi się pytanie typu: "A co to?". Już wyjaśniam ;) Quinoa, czyli komosa ryżowa to święte zboże dawnych Inków. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych. Więcej na ten temat możecie
Emcia Pichcikolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami Składniki: 120 g mąki 2 czubate łyżki
Mania GotowaniaChciałam życzyć Wszystkim zdrowych, ciepłych i pogodnych świąt oraz oczywiście mnóstwo pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Samych radosnych chwil w Nowym Roku i spełnienia wszystkich noworocznych postanowień. Mam nadzieję, że nadchodzący 2014 rok przyniesie jeszcze więcej wspaniałych inspiracji kulinarnych. Tego Życzę zarówno sobie
Mania Gotowaniaoczywiście wyskakuję z jajkami po świętach Wielkanocnych. Ale jajka w mojej rodzinie je się w dużych ilościach i pod różną postacią, żeby nie było nudno. Jajka lubię faszerować. Nadziewam je różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli
Olikowa kuchniaJako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od strony taty, bo mamcia niestety niezbyt często go robiła. Za to u babci śledzika mogłam zjeść za trzech ;D Składniki Śledź 1 kg śledzi wypatroszonych i pozbawionych […] The post Śledzie smażone
Kulinarne Przebojeoczywiście w środku nic innego jak herbatki ale jakie fajne! W mojej paczce były same nowości firmy: Magic Apple - połączenie jabłka i cynamonu od razu skojarzyła mi się ze świętami Forest Fruits - fajne połączenie czarnych herbat o smaku owoców leśnych Mint & Honey - herbatka ziołowa z orzeźwiającą miętą i miodową nutą Green Tea Cranberry-Raspberry - wyśmienity specjał herbaciany
Brzuszki ŁakomczuszkiNigdy nie byłam, nigdy nie widziała i co lepsza nigdy do Londynu mnie nie ciągnęło. Ostatnio jednak urzekł mnie obraz Londynu jesienią - zimą (czyżby wpływ Love Actually ?), tuż przed świętami, chcę to zobaczyć. Dzisiejszą notkę sponsoruje Jon Bon Jovi śpiewający "It's my life
Brzuszki Łakomczuszkidzień dłuższy, ładniejszy więc można zaplanować nie tylko zjedzenie posiłku poza domem, ale także spacer i wizytę w teatrze czy kinie. Czasami przypomnimy sobie też o jakimś małym prywatnym święcie i już jest pretekst. Tak właśnie było tym razem. Do Teatru Buffo kiedyś chadzaliśmy regularnie - gdy koncertował Michał Bajor czy Stare Dobre Małżeństwo nie mogło nas zabraknąć. Z czasem
Smaczna PyzaJest to tradycyjne danie austriackie. Brzmi groźnie, jak zresztą wszystko w tym języku (patrz "Wesołych Świąt"), ale jest banalnie proste w przygotowaniu. W zasadzie jest to danie z odpadków: wieprzowinę można zastąpić wołowiną albo nawet kiełbasą (zależy co mamy pod ręką). Wrzucamy na patelnię ziemniaki, jakieś mięcho, cebulę i trochę przypraw (w oryginalnym przepisie: sól, pieprz, majeranek
Gotuj z MisiemJeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie to koniecznie musicie to nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem
Ze smakiem i z pasjązdziwią moje dzisiejsze zdjęcia...bo po co bombki w październiku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A skoro miałam ochotę ją zrobić i do świąt w sumie nie zostało za dużo czasu, to i takie fotografie. Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić
Przepisy Aleksandrywiecie, jak pachnie w domu podczas gotowania tego kompotu. Aromaty jabłek, pomarańczy i korzeni mieszają się i podnoszą domownikom nastrój. Pomyślałam, że taki napój będzie idealny podczas zbliżających się Świąt (jeszcze tylko 65 nocy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryJeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych. Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się
Przepisy Aleksandry