rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności. Soczyste owoce granatu budzą do życia
Z Kuchni Do Kuchnidziś za tym! Ugotowałam makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniniego śmiali. Kochanie!! Jak czytasz te słowa, to obiad w lodówce, a ja tęsknie muehehe. Ale jak historia naucza, każda cierpliwość ma swoje granice. Taka np. Kinga została świętą, bo Bolesław był wstydliwy, ileż można czekać. Zainteresowanych odsyłam do historii. Wracając do mojej ulubionej „puli genów”, mojego krytyka kulinarnego i mojej męskiej opoki gardzącej rurkami. Gra. Co gorsza
ladykitchenWiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby
Kulinarne przygody GatityPowoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym , dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować
Kulinarne przygody GatityŚwiętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku. Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład
Kulinarne przygody Gatityulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość tłuszczu w tym daniu jest minimalna, ale jeśli byście chcieli troszkę poszaleć, to możecie dodać łyżkę śmietany. Danie
Kulinarne przygody Gatityforemek, które wkładamy wpierw do metalowej blaszki 5.Pieczemy około 15 min. do wyrośnięcia i zarumienienia. Przepis pochodzi z "Nigella gryzie"- Nigelii Lawson Można wypróbować jeszcze przed świętami...robi się szybko
Proste Potrawyniezwykły dar w rękach. Pomimo dość sędziwego wieku ma cierpliwość oraz wspaniałe oczy i ręce. Z prostego materiału potrafi stworzyć cudeńka:) Dużo zdrowia, radości oraz spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich moich Czytelników od Urszuli z Rodziną
Proste PotrawySpokojnych, zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, Alleluja
Proste PotrawyCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej
Zainspirowana w kuchniDopiero się zabieram do haftowania, a do świąt już całkiem blisko. Pomyślałam, że warto rozpowszechnić wzór haftu, który moim zdaniem jest uroczy, a przy tym bardzo prosty. Może ktoś skorzysta. Haft pochodzi z "Poradnika domowego" z listopadowego numeru 1993r
Praktyczna plubiegłą niedzielę byłam na Święcie Śliwki w Strzelcach Dolnych koło Bydgoszczy i wróciłam z koszem pełnym różnych smakołyków oraz głową pełną kulinarnych inspiracji. Degustując smażonych tam powideł wymyśliłam swoją wersję, którą dziś prezentuję... z cynamonem i anyżkiem :) Podczas ich smażenia w domu unosił się wspaniały zapach, a smak ich jest także cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare
Delicious Titbitskupić więcej, żeby zamrozić. Ale za to w przyszłym sezonie ruszam od pierwszej dyni:) xbluebluex 2011/12/18 11:20:21 Fajny przepis, u mnie ostała się jeszcze dynia, może po świętach sobie strzelę taką zupkę:))) dzięki, BlueBlue sowa_nie_sowa 2011/12/18 20:25:01 A mnie się znów udało kupić dynię, więc zrobiłam ciasteczka i będzie jutro zupka:) basia3005 2012/01/31
Zdrowa Kuchnia Sowy