przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:496/765)

MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 193

Chociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn.   Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne.  Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku

Walijskie Pichcenie
Piernik Staropolski i domowa przyprawa 128

Czas zacząć przygotowania do świąt. To ostatni dzwonek na nastawienie piernika, ale zanim się za to zabierzecie koniecznie przygotujcie domową przyprawę do piernika. Na blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów, które jak najbardziej polecam.   Pierwsza, to przyprawa luksusowa . Wymaga stosunkowo najwięcej pracy, ale efekt powalający. Druga wersja , to wersja przyprawy luksusowej, ale bez dodatku cytrusów. Wersja

Sto kolorów kuchni
Korzenne ciasto dyniowe 2497

Korzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte

Smakołyki Bereniki
Niebędnik świąteczny. Domowa przyprawa korzenna do piernika 185

wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz. Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład

Smaczna Pyza
Prasowana golonka. 204

jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu,  zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych polepszaczy.  Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten  powstał we współpracy  z portalem wieprzopedia.pl

Malinowe Pocałunki
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 223

jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać się w ich tradycje i być kluczowym daniem na szwajcarskim święcie cebuli w Berni. Słonina ta jest znana również jako kiszona, co powiem szczerze pierwszy raz słyszę. U nas zawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek

Malinowe Pocałunki
Orkiszanka brokułowo-sezamowa :D 108

ponownie zaczyna się weekend, jednak z drugiej strony, wiem, że kolejny tydzień szkoły nie będzie lekki. Mimo wszystko z optymizmem patrzę w przyszłość i powiem wam, że do świąt zostało tylko 47 dni ;D  Dzisiaj na śniadanko orkiszanka z pysznym połączeniem brokuły + naturalne tahini (pasta sezamowa) ^^   ~ Orkiszanka z siemieniem lnianym, brokułami, jogurtem naturalnym, tahini i jagodami goij

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 1168

mojego przepisu. Mocno czekoladowy spód przykrywa rozpływający się w ustach mus kawowy. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, a ładnie udekorowane może znaleźć się na naszym stole podczas świąt lub innej wyjątkowej okazji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto czekoladowe z musem kawowym Składniki: ciasto czekoladowe 50g mąki pszennej 50g masła 100g cukru 30g czekolady mlecznej

Smakołyki Bereniki
Jajka faszerowane 155

duchu trwających świąt Wielkanocnych, chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane, jakie zawsze z tej okazji przygotowuję.   Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo majonez 10 dag szynki pęczek szczypiorku 10 dag łososia pęczek koperku Jajka obieramy, dzielimy na dwie różne części (ja użyłam 14 jaj, więc podzieliłam je na dwie porcie po 7 jaj każda),... ...kroimy

Taste Of My Day
Makaron z cukinią 347

czekają na wiosnę, tracąc wiarę, że przejrzyste niebo i słońce kiedyś u nas zawita, bo przecież w tym roku było ono obecne jak na lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki

Taste Of My Day
PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY 229

zeszłym roku   z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego aromatyczny pienik oraz pierniczki, które nie tylko będą świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania” ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w dniu narodzin dziecka

RAROSSA
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 821

musem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt. Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona

Smakołyki Bereniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem curry 224

dwóch łyżek) i mniej więcej łyżeczkę vegety. Po kolejnej minucie zalewamy nasz ryż dwoma szklankami wody, mieszamy przez chwilkę, by nic nie przywarło, zakrywamy pokrywką i zostawiamy w świętym spokoju na 15-20 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach

Kulinarne zapędy Kokosa
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 182

odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami.... moja babcia Kaszubka tak często robiła w postnym okresie przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny kurczak faszerowany na słodko 206

Może, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany światecznie bakaliami, nawet  mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:) Składniki; Duży kurczak, przyprawa do kurczka, 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania