margaryny 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem
Świat Ciastabyć mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się dostać tuż przed świętami cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a.Źródło: babeczka.zuzka
Świat CiastaSkładniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała cukierkowa posypkaNie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach. Ja w tym roku zdecydowałam się na wyjątkowe podpatrzone
Świat Ciastagniazd nasiennych100 g miodu100 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu50 g zmielonych orzechów włoskichsok z 1/2 cytrynyniewielka ilość masłaTym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się
Świat CiastaKora orzechowa, to wyśmienite delikatne ciasto z mnóstwem bakalii, przełożone kremem budyniowo-brzoskwiniowym. Można je serwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto
Świat Ciastadusimy całość przez ok.30 minut.3.W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;) Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;) Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzykąinternecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki.I to tyle ;) ...Udostępniam przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z MuzykąŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę
Oryginalny smakKochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki
SMYKWKUCHNIZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkonowa chętnie będziecie do mnie zaglądać! Dziś mam dla Was kolejny przepis z serii tych błyskawicznych! Można do niego wykorzystać to , co zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI:KOTLETY
Ostra na SłodkoPierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych
Smakołyki Berenikipolskimi a duńskimi tradycjami świątecznymi. Tak się zagadałyśmy, że się spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić...W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuśmiech, bo każdy, chociaż przez chwilę może się znów poczuć dzieckiem. Przygody Lasse, Bosse, Anny i Ollego to jedna niekończąca się przygoda. Jak wiadomo dzieci ze szczególnym namaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było
Apetyczna babeczkaponiedziałki jest zamknięte, a później już nie mieliśmy czasu. Może następnym razem, C. bowiem bardzo dobrze wspomina to miejsce.Wieczorem natomiast wybraliśmy się do Tivoli, czyli parku rozrywki. W okolicach Świąt zmienia się on w prawdziwie magiczną krainę, pełną świateł i baśniowych bohaterów. Inspirację stanowiły baśnie Andersena, można więc zobaczyć łabędzie, ołowiane żołnierzyki i wiele innych. Nad jeziorem co godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrze