przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:483/765)

Domowa nutella 268

lodówceKrem w lodówce zrobi się bardziej gęsty, więc według upodobania można dodać więcej napoju sojowego, aby lepiej się rozsmarowywałNa koniec chciałabym życzyć Wam wszystkim, zdrowych, wesołych i spokojnych świąt, spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze. Cudownych prezentów, wspaniałych chwil i pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Kosztujcie wszelkich potraw bez żadnych wyrzutów sumienia i pamiętajcie, że kluczem do dobrego samopoczucia jest

peanutbuttermonster
Wigilijny kompot z suszu 313

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM          ŻYCZĘ SMACZNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 193

trzech dniach były już idealnie mięciutkie i pyszne, nawet rogi gwiazd. Wszystkim bardzo smakowały, choć w Danii się takich pierniczków nie jada. Być może wprowadzę nową tradycję do duńskich Świąt...?Orkiszowe pierniczki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na około 40 pierniczków)500 g mąki orkiszowej25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernika125 g masła100 g cukru150 g melasy1

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe musli piernikowe 192

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki:(1 porcja)6 łyżek mieszanki różnych płatków łyżka siemienia lnianegołyżka sezamułyżka wiórek kokosowychkilka orzechów laskowychkilka nerkowcówkilka rodzynekłyżeczka przyprawy do piernikałyżka mioduPłatki, orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią

Kuchenny Skrawek Nieba
Uszka 187

wrzucamy uszka, partiami po 10-20 sztuk. Delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie

prawdziwe jedzenie
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 254

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności

głodny alergik
Keks królewski 152

keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym stole oraz radosnych Świąt! Dziękuję za to, że odwiedzacie Poezję Smaku. Post Keks królewski pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 2 160

Dzień dobry!W weekend pisałam Wam, że to już czas na upieczenie staropolskiego piernika dojrzewającego, aby móc go serwować swoim bliskim w czasie świąt.Jak pamiętacie z tego ciasta postanowiłam upiec duży piernik, jak również małe pierniczki. Jak upiec małe pierniczki dowiecie się tutaj.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 432

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty

Słodka Strona
Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem 262

Wigilia już za chwilę i pewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła !Zobacz też

Smaczna Pyza
Cytrusowe ciasto świąteczne 164

układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią.  Słodkich Świąt

Niezły Młynek
830. Placki z płatków jaglanych. 139

wersje placków były. Tych jaglanych jeszcze nie jadłam. Trochę do dopracowania, ale złe nie były, szczególnie z takimi dodatkami :)Może w tym roku uda mi się poczuć tą magię świąt. Może. Mam na to nadzieje :)Do tych co używali serka "Emilka" czy u was też już go nigdzie nie ma? :P Mi na szczęście udało się znaleźć godnego

More food, love and dreams
Świąteczny barszczyk 163

Barszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste

Zakręcony Widelec
Postne śledzie ze śmietaną 325

podane z ziemniakami w mundurkach są obowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 257

Świąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik.Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki.Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum

W mojej holenderskiej kuchni