przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:485/765)

Pierniczki staropolskie 998

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki

wyzwania kuchenne
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 203

przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń.   Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis zmodyfikowany (zrobiony po mojemu, czyli nie z pudełka:)).  Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być

Mała Cukierenka
Kandyzowana skórka pomarańczowa 414

Kandyzowana skórka pomarańczowa – nie wyobrażam sobie bez niej świąt :) Jak wiadomo, co domowe to najlepsze! Tak samo jest z kandyzowaną skórką pomarańczy – koniecznie musicie wypróbować :)) Przy kandyzowaniu skórki pomarańczowej nawet pomocny był narzeczony, który pięknie pozbył się gorzkiego albedo z owoców :D O czym należy pamiętać przy przygotowaniu kandyzowanej skórki pomarańczy: […] The post Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kulinarne Przeboje
Babeczki makowo-marcepanowe 220

Kiedy myślę o świętach Bożego Narodzenia, od razu na myśl przychodzą mi określone smaki... takie jak mak, migdały, marcepan, czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto

Świat Ciasta
Gyros 325

Zapraszam dzisiaj na dobrze znaną Wam sałatkę gyros , kojarzy mi się ona ze świętami :) Tych którzy jeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki :1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy10 ogórków korniszonych2/3 piersi z kurczaka 2 cebulkiSól selerowa SkworcuPrzyprawa do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu 1/2 ząbki czosnku KetchupMajonezKawałek poraWykonanie:Piersi i cebule pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z suszonymi owocami 171

idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego!A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii!Chleb z suszonymi owocamiUwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.4 bochenki /robiłam z połowy porcjiidealna

UgotujmyTo.pl
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 362

żna zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego

ladykitchen
Najlepsze pierogi na Wigilię 399

bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku. Ja, z tęsknoty za polskimi wigilijnymi smakami, też je przygotowuję. W tym roku wyszły mi całkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najgęstsza Owsianka z bananem 98

rozgniecionego banana zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż całość będzie bardzo gęsta. Przekładamy owsiankę na talerz lub do miseczki i podajemy z resztą banana i serkiem naturalnym :)Im bliżej świąt, tym bardziej nic mi się nie chce. Też tak macie

Kuchenny Skrawek Nieba
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI 152

Przepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie.Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe

Ostra na Słodko
Szybki piernik z dżemem - pyszny 171

światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka z kolorowymi warzywami różowym ryżem 233

listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ryżowe kotlety 148

listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami 161

wcześniej, gdy byłam młodą mężatką to tak było, że stałam w kuchni i stałam. Z biegiem lat bardzo ułatwiłam sobie pracę i już nie jestem taka zmęczona przygotowaniami do świąt.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słoneczna konfitura 115

Trochę Was zaniedbałam, ale mój młodszy syn przystępował do Komunii Świętej i niestety nie miałam czasu na zajmowaniem się blogiem. Mam nadzieję, że się nie gniewacie i będziecie nadal do mnie zaglądać. Ja postaram się nadrobić zaległości tak szybko jak to możliwe. A na powitanie po przerwie częstuję Was pyszną słoneczną konfiturą.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni