się pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2
Smakowity Blog Kulinarnyprzepyszne... :-) Dzisiaj troszkę zmieniłam smak pączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40
Smaczne ZdrowePierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1
Z Majeczką w kuchnimnie wersja pierniczkowa, nadają się idealnie do powieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce.Składniki :* 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka* szklanka cukru pudru* pół kostki masła* pół szklanki miodu lipowego* 2 łyżki kakao* łyżeczka przyprawy do piernika
Magiczne Życie MartyMasa marcepanowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Kojarzy się ze świętami, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe masy marcepanowe, jednak dlaczego nie zrobić jej w domu skoro proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna".Masa Marcepanowa - Składniki
Słodka StronaPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie
Słodka Stronasklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących
Moje pyszne gotowaniegóry i nic, więcej mi nie jest potrzebne. Jedyny minus tego wszystkiego to ten okropny wiatr, ale kiedy już minie to będzie magicznie :). Ja odliczam już czas do świąt, a im jest do nich bliżej to, aż mnie nosi, bo nie mogę się ich doczekać. Człowiek w tym okresie, przestaje myśleć o kłopotach i troskach, a zaczyna cieszyć
Moje pyszne gotowaniesłodkie. Może te z budyniem nie należą do moich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki
Moje pyszne gotowanieniedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt aromatyczna i smaczna, żebym pozostawiła ją w świętym spokoju ;)te kilka malin widocznych na zdjęciach, to pierwsze maliny z mojego własnego, posadzonego w lipcu krzaczka, a zebrane przedwczoraj :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie po świętach.Dzisiaj post niekonwencjonalny, bo bez przepisu. W zamian garść spostrzeżeń i ostrzeżenie przed pochopnych wykupieniem własnej domeny.Do przejścia na własną domenę przymierzałam się już dość dawno, ale (nie wiem dlaczego) odkładałam to "na później". No ale przyszedł moment, kiedy stwierdziłam, że muszę - chcę to zrobić. Przysiadłam zatem i zaczęłam szukać firmy hostingowej, gdzie ową
Codzienna kuchnia niecodziennaskórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję do naszej wspólnej akcji Odchudzamy nasze dania. Po świętach chyba będziemy musieli przypomnieć sobie przynajmniej kilka z przepisów tam umieszczonych
Codzienna kuchnia niecodziennasmaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka
Codzienna kuchnia niecodziennabigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach rodzinnych czy sprzątaniu lodówki i zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek
Codzienna kuchnia niecodzienna