Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :)Składniki:1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) 3 cebule2 marchewki1 pietruszkapół pora3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowepół łyżeczki pieprzusólszczypta cukru do smaku1 łyżka octu1 łyżka
Bon Appetit Małgorzatynich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa
Bon Appetit MałgorzatyOkres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :)Składniki na 6 sztuk:40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną
Bon Appetit MałgorzatyTrochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto
Bon Appetit MałgorzatyCzas na odchudzanko po świętach :) Oto przepis na polsko - orientalną, aromatyczną zupę :) Składniki:1 duży kalafior3 duże marchwie1 cebulaświeży imbir - 2 plastryszczypta gałki muszkatołowałyżeczka currysól, pieprzzioła do dekoracjipół szklanki mleczka kokosowegooliwa do smażeniaCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1
Bon Appetit Małgorzatycebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1
Bon Appetit Małgorzatyjeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas z mąki żytniej30 dag wędzonego boczku4 białe, surowe kiełbasy3 ząbki czosnku1 mała cebula2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego2 łyżeczki suszonego majeranku2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka100 ml śmietany (wystarczy 12 %)Jajka ugotowane
Bon Appetit Małgorzatyzamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej
Bon Appetit Małgorzatyświętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze! Ten spektakl wypiera aktualne filmy komediowe, jakie serwuje nam ostatnio kino. Zawrotne tempo fabuły, świetne dialogi oraz zaskakujące sytuacje
Bon Appetit Małgorzatyresztek ze świątecznego stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych
Bon Appetit MałgorzatyZdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnychpełnych wiary, nadziei i miłości.Radosnego, wiosennego nastroju,serdecznych spotkań w gronierodziny i wśród przyjaciółoraz wesołego Alleluja! Życzy Ania
Kuchnia domowa AniSchab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie!Składniki:1 kg schabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2
Kuchnia domowa Aniudekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki Przy okazji życzę wszystkim tu zaglądającym wesołych, pogodnych i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy
Kuchnia domowa AniCudownych, spokojnych, rodzinnychŚwiąt Bożego Narodzenia,pachnących choinką i domowymi potrawamiżyczy Maminek kulinarny.
Maminek kulinarny