Wiem, wiem, że po Świętach jesteście przejedzeni, ale ponoć na słodycze ma się drugi żołądek. Proponuję zatem ciasto, przy którym się zbytnio nie napracujecie. Keks wyszedł idealnie, nie za suchy i nie za słodki. Bajecznie kolorowy i aromatyczny :) Inspirację czerpałam z Małej cukierenki SKŁADNIKI: 500 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka
Kuchnia w opałachpierniczki już zaplanowane, choinka czeka na balkonie do najbliższej niedzieli, aby w pełnej krasie zabłysnąć w salonie, karp wyfiletowany czeka w zamrażarce.... hoł, hoł, hoł czuję już MAGIĘ ŚWIĄT. SKŁADNIKI: 4 obrane mandarynki (najlepiej bez pestek) 100 ml wody 2 łyżki białego rumu 125 ml cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Kuchnia w opałachsię złożyło, że od 14 lat na chwilę przed Świętami, robię sobie krótką przerwę od przygotowań do Wigilii. Dokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :) A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka
Kuchnia w opałachproblemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie greckiego jogurtu lub lodów waniliowych, można też
maniapieczeniaswój piękny zapach. Niestety, wszystkie sklepowe mieszanki do piernika zawierają przyprawy, które są bardzo trujące i szkodliwe dla psa. Lubię mieć poczucie bezpieczeństwa, że mój pies nie odchoruje świąt, kiedy to przypadkiem ktoś poczęstuje go ciasteczkiem, dlatego zawsze sama robię przyprawę do piernika. Plusem jest również fakt, że taka domowa przyprawa jest stanowczo bardziej aromatyczna i tańsza niż wersja
maniapieczeniaNieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć
maniapieczeniatrolla. Zwierzątko, które bezlitośnie kpi i obnaża nasze paskudne cechy. Stworzonko, które za nic ma wszystko i wszystkich, a jednocześnie dostarcza rozrywki niektórym. Bo reszta raczej obrażona albo zapowietrzona świętym oburzeniem. Blogerzy kulinarni po przeleceniu z różnym skutkiem po programach telewizyjnych, po wywalczeniu współpracy z firmami i osiągnięciu jakiegoś tam statusu w necie dorobili się swojego trolla. Na scenę
ladykitchenTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam
Wypieki i RumieńcePierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki
Moje pyszne gotowanieposypaną płatkami migdałów i cynamonem. Smacznego i udanego dnia! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie
Gotowanie to kochaniekrzyczy w duchu "owsianka!" To drugie to oczywiście ja, bo mąż owsianki nie tknie, ani nawet nie powącha. I niech żałuje, bo ta była wyjątkowo aromatyczna, pachniała jeszcze świętami. Były w niej figi, daktyle, morele, skórka pomarańczowa i pekany. Odkryłam też syrop daktylowy, którym czasami dodaję do owsianki, a Hania mówi o nim "czarny miodzik". Jeśli jeszcze
bistro mamaSkoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre pączki . Dodatek ziemniaków sprawia ,że dłużej będą świeże ... ale ciężko to sprawdzić , bo znikają błyskawicznie :) Składniki : pół kilo ugotowanych ziemniaków 3 szklanki mąki 50 g drożdży 7 łyżek
Malinowa Kawiarenkazłoty kolor. Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki. Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne
Kuchnia Pełna PasjiWiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt Bożego Narodzenia. Sernik z migdałami, karp w galarecie z migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki
kgwjanczewo