grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki „Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior lub 2 mniejsze
Moja DelicjaPowoli zaczynam myśleć o nadchodzących Świętach, w końcu trzeba złożyć jakieś konkretne menu :) Kiedyś w moim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO
Czerwona Porzeczkatabliczkę lub 2, nie trzeba sobie żałować ;) Pieczemy, oblewamy rozpuszczoną wcześniej polewą kakaowo-orzechową Belbake, znaną w środowisku jako "nugat z Lidla" :)) (Uwaga! Polewa dostępna wyłącznie w okresie świąt zimowych, należy wtedy zaopatrzyć się w co najmniej 20 pudełek, bo potem nie będzie, aż do listopada ;) Dla zainteresowanych skład: cukier, orzechy laskowe 42,5%, tłuszcz kakaowy, miazga
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Składniki
pink envelopePanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch
Smakowy RajBabcia Elfryda to świętej pamięci babcia mojego męża. Miała ona swój sposób na naleśniki, których niestety ja nie jadałam, ale mąż mi o nich opowiadał i postanowiłam zrobić takowe. Myślę, że są zbliżone do oryginału, tylko pewnie nie w stu procentach. W każdym razie są pyszne :) Naleśniki: 3 jajka 1 ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki Olej do smażenia
Smakowy RajMakówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to nie powinien ograniczać się do jedzenia tego raz w roku, bo tak nakazuje tradycja. Nie mówię też o przesadzaniu, bo we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. A oto przepis na makówkę jaką się nauczyłam robić
Smakowy RajWesołych Świąt Wielkanocnych :) A ku przestrodze, byście uważali przy światecznym ucztowaniu, wiersz L.J. Kerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :) „2 kilo w 3 dni" Ludwik Jerzy Kern Widzę wyraźnie, Jak Wernyhora: Oto znów TYCIA nadchodzi pora! Przeciętny Polak w owe 3dnie Nic tylko je i je. Potem go duszność męczy i kolka Razem
Smakowy RajDanie idealne na dzień świętego Patryka, który obchodzony jest w Irlandii 17 marca. Święty Patryk wprowadził chrześcijaństwo na zielonej wyspie, a do wytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :) Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś
Smakowy Rajktóra ma bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków". Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. W związku z tym może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego w diecie wegetarian
Smakowity Blog KulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję wam przepis na sałatkę, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach czy świętach. Jeśli lubicie takie smaki jak oliwki, suszone pomidory, marynowane pieczarki czy czosnek, sałatka podbije wasze kubki smakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś
Marta Gotujebardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda) 10 dag. sera
Kuchnia Beatypełne goryczy gratulacje. A przed chwilą rozegrał się na moich oczach dramat pt. "Pralka nie odwirowuje wody." Dzięki bohaterskiej interwencji konQbka nie będziemy zmuszeni prać gaci ręcznie przed świętami. Ja mam niejasne podejrzenia, że to się nasila, a eskalacja nastąpi w piątek trzynastego... Przy okazji przypominam o ciasteczkowej rozdawajce . To, że ja mam pecha nie znaczy, że wszyscy mają
les mirabellesmoże trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł na jej użycie zrodził się jeszcze przed świętami, kiedy to miałam okazję odwiedzić nowo otwartą we Wrocławiu knajpkę. Dobra Karma, bo o niej mowa, działała wtedy dopiero od kilku dni, a powiedziała nam o niej Ziomka
les mirabelles