Dawno mnie nie było. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce
dom-agi.plPomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest
dom-agi.plpierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość inspiracji. Poza
Chilli Czosnek i Oliwamożna takie sushi zrobić w domu. Przy okazji nauczyć nasze pociechy, ich przygotowania i że sushi to żadna wielka filozofia (przepraszam tutaj wszystkich Japończyków, którzy tę sztukę uważają za świętą i niedoścignioną) ale na domowe polskie warunki takie podstawy wystarczą. Tak właśnie ostatnio zrobiłam, gdy do córki przyszła koleżanka i zrobiłyśmy sobie szybki kurs sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikobiadach u babci jedyna rzeczą do picia był kompot z suszu!!! Z wiekiem polubiłam smak nie tyle suszonych co i wędzonych owoców. Wiem, wiem, że już długo po Świętach ale w okresie zimowym nie raz robię ten pyszny kompot. W niedzielę znalazłam zamrożone śliwki, jabłka i gruszki, pachnące wędzonką i postanowiłam ugotować go znowu, tym razem na deser. Lubicie
Dzieje kuchennej Wiewiórystaramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu
UgotujmyTo.plokoło 2-3 tyg. kapusta gotowa. Do dwóch słoików dodałam liść laurowy- mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza na bigos niż tradycyjna- podzielę się z Wami wrażeniami po świętach. Jednak już dziś jestem pewna, że lepszego bigosu niż z własnej kapusty nie zjecie
Kuchnia Beatylodówce miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać aż do dzisiaj : Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 40g drożdży nie pełna szklanka ciepłego mleka szczypta soli
Amatorka kuchennaDziś nastał dzień, w którym ostatni raz przed Świętami Wielkiejnocy pozwalamy sobie na słodycze; takie małe postanowienie. Miałem robić całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła
BaRepasfalse false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Tym razem pomysł na wykorzystanie świecznika i talerza dekoracyjnego. Prosta dekoracja w biało szarej kolorystyce idealnie odda magię świąt
noteskulinarnyfigaDziś poniedziałek, więc nie może u nas zabraknąć czegoś "fit", zwłaszcza, że już po Świętach i pora zadbać o to by zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwiąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach. I tak postaramy się przedstawić kilka pomysłów na dania, które u Nas w domach cieszą się największym powodzeniem w tym okresie. Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, a będzie to babka majonezowa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzisiejszym dniu chciałyśmy złożyć Wam życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych. Życzymy Wam dużo zdrowia, miłości, cierpliwości, wyrozumiałości. By nie mijały one jak zwykły dzień, pozwoliły zatrzymać się na chwil parę, by spędzając je mieć przy sobie najcenniejsze osoby, które obdarujemy wiosennym promykiem ciepła. Życzymy smacznie i kolorowo zastawionego stołu :) Wesołego Alleluja !!! Konczi i Szpileczka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywo. I okazuje się że kompot warzywny smakuje równie dobrze. Ten kompot przygotowuję jesienią, kiedy jest dostępna świeża dynia, ale swoją korzenną nutą przypomina nam już o zbliżających się świętach. Uwielbiam roztaczający się w domu zapach cynamonu i goździków, a smak napoju również bardzo przypadł Nam do gustu. Korzenny kompot z dyni i żurawiny SKŁADNIKI : 300 g dyni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki